Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wie luidt de toppenbel?

Opnieuw verhoogde de AEX zijn top, naar een niveau van 487. Hier ligt een van de laatste (kleine) horizontale weerstanden tot aan 495. Vanuit de AEX-daggrafiek zelf is nog geen zwakte te zien. Zolang er geen duidelijke topvormingsignalen optreden, blijft een test van 495 mogelijk in de komende week.

Toch is de kans naar mijn mening groot dat binnenkort de tweede en forsere correctie van dit jaar kan worden gestart. Nadat in de eerste week van dit jaar de eerste correctie van dit jaar wel plaatsvond tot net onder mijn koersdoel van destijds, is de AEX ondertussen 80 punten opgelopen.

De index vormde begin januari een bodem bij 406, net onder mijn doel van 409 destijds. In de daaropvolgende weken steeg de AEX tot aan de bovenkant van mijn koersdoel voor het eerste kwartaal (zone 450 tot 462).

De top bij 459,45 was de bovenkant van een tijdelijke consolidatiefase (een vlagpatroon) tussen de 446,45 en 459,45. Het bleek achteraf niet het startpunt te zijn van de tweede correctie van dit jaar ondanks dat destijds veel signalen op rood stonden.

Trendverandering

Met de opwaartse doorbraak van 459,45 was er ruimte vrijgekomen naar de 470 tot 474. Dit was een zware weerstandszone, maar ook deze zone werd twee weken geleden zonder moeite gebroken. Hier lag:

  • een oude en meervoudig geteste horizontale weerstand (uit de jaren 2006 – 2008)
  • de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek

Deze doorbraak betekent ook een verandering in het stijgende middellangetermijnbeeld. In dit beeld vindt nu een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend plaats. De contouren (buitengrenzen) van deze nieuwe trend zullen pas duidelijk worden na één of meerdere correcties.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Jaardoel bereikt

Ondertussen is de AEX bijna aanbeland bij mijn vorig jaar afgegeven doel voor heel 2015: 495. Hier ligt de top uit 2008 en het te berekenen doel vanuit het genoemde vlagpatroon. Ondanks dat ik hier wel topvorming en de start van de tweede correctie alsnog verwacht, zal dit niet de top van 2015 worden.

Ik heb mijn doel voor de komende negen tot twaalf maanden verder verhoogd naar de top uit 2007 van 564. Nu de belangrijke weerstand van 495 in zicht komt, moeten we zeer alert zijn op een draai in de markt.

Vrijdag werd een hanging man gevormd, die gisteren alweer werd opgeheven. Ik gaf al aan dat een tweedaags toppatroon veel waardevoller is. Een hogere opening vandaag en uiteindelijk een slot onder de openingskoers van gisteren zou bijvoorbeeld een duidelijk toppatroon opleveren.

Meer bevestiging

Buiten een eventueel toppatroon zal de AEX ook bevestiging van een top moeten geven onder de scherp stijgende zeerkortetermijnbodemlijn. Deze lijn startte bij de 447,25 en loopt dagelijks ruim 1,5 punt op en ligt vandaag alweer bij 475. Daaronder treedt de eerste duidelijke verslechtering op in het kortetermijnbeeld.

Als een neerwaartse doorbraak samenvalt met dezelfde bewegingen in andere indices, dan is er waarschijnlijk sprake van een belangrijke top in de markt. Zodra topvorming duidelijk wordt, kunnen we kijken wat de neerwaartse richtpunten zijn voor de vorming van een hogere bodem in het middellangetermijnbeeld.

Het eerste steunpunt in het zeerkortetermijnbeeld ligt overigens bij 475,75, de bovenkant van de derde opwaartse gap sinds de bodem bij 447,25.

Omkeerpatronenen

Verder noteren de technische indicatoren op zeer hoge niveaus waarbij ook een steil stijgende bodemlijn is te zien. Een neerwaartse doorbraak van deze bodemlijn zou een duidelijk verkoopsignaal geven.

Ik las gisteren in het forum dat de RSI op weg was naar niveaus tot boven de 100. Dit is echter onmogelijk, deze indicator noteert tussen de 0 en 100 en ik kan mij niet herinneren dat hij ooit bij 100 of bij 0 heeft genoteerd. Momenteel ligt de RSI bij 80, en dat is zeer hoog (overbought).

Het precieze omkeermoment en omkeerpunt zijn niet te voorspellen. Nu de volgende zware weerstanden (in veel indices) in zicht komen, moeten we wel zeer alert zijn op omkeerpatronen en de eventuele neerwaartse doorbraak van de stijgende bodemlijnen.

Een draai in de markt ontstaat plotseling en kan een directe forse neerwaartse reactie veroorzaken. En deze draai verwacht ik op korte termijn, dus wie luidt de toppenbel?


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

574 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Bully 77 3 maart 2015 09:02
    Bas technische gezien heb je volledig gelijk en zou het niet meer dan normaal zijn dat we naar beneden gaan. Maar er komt momenteel zoveel geld naar de beurs(ECB, piet particulier) dat we de eerste 6 weken niet fors naar beneden gaan. Deze week de 495 en dan terug naar de steun 487 en weer omhoog. Je verhaal is goed en normaal gesproken komt dat ook uit maar er is zoveel euforie. Kijk maar naar Amerika met QE3 toen gingen we ook zonder noemenswaardige correctie in 4/5mnd 20/25% omhoog. Gebeurt nu ook! Daarna volg ik jouw analyse weer :)
  2. [verwijderd] 3 maart 2015 09:02
    Haha, Bas mooi gesproken en ik denk dat je de zeep'bel' bedoelt ;-). Ik ben het helemaal eens met je analyse alleen gelijk hebben is niet gelijk krijgen.

    We zijn nu bezig met een bubbel en ik kijk naar jouw analyse als de bubble-meter. Alles wat de praktijk nu gaat afwijken van jouw analyse is dus die lucht in die zeepbel die er straks uitkomt.

    Gezien macro-economische omstandigheden (lees:QE en particulieren) kan er niets anders dan dat de beurs vol gaat lopen. In Q3 klapt deze wel en dan moet je er bij zijn om de zeepsop op te vangen ;-).

    Tot die tijd bubble-on! En gewoon meeverdienen met de kudde.

    Denk dat 500 de eerste psychologische schrik zal zijn en dan even naar beneden om dan als lemmings weer vol d camping hausse in te gaan.

    'People are predictable not stocks..'
  3. [verwijderd] 3 maart 2015 09:03
    quote:

    Bully 77 schreef op 3 maart 2015 09:02:

    Bas technische gezien heb je volledig gelijk en zou het niet meer dan normaal zijn dat we naar beneden gaan. Maar er komt momenteel zoveel geld naar de beurs(ECB, piet particulier) dat we de eerste 6 weken niet fors naar beneden gaan. Deze week de 495 en dan terug naar de steun 487 en weer omhoog. Je verhaal is goed en normaal gesproken komt dat ook uit maar er is zoveel euforie. Kijk maar naar Amerika met QE3 toen gingen we ook zonder noemenswaardige correctie in 4/5mnd 20/25% omhoog. Gebeurt nu ook! Daarna volg ik jouw analyse weer :)
    Helemaal mee eens!
  4. [verwijderd] 3 maart 2015 09:18
    Goeie môggel... (deze Môggel)

    In de daaropvolgende weken steeg de AEX tot aan de bovenkant van mijn koersdoel voor het eerste kwartaal (zone 450 tot 462).

    Ondertussen is de AEX bijna aanbeland bij mijn vorig jaar afgegeven doel voor heel 2015: 495.

    Het jaar 2015 is Chart technisch héél snel aan Bas voorbij gegaan!

574 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links