Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oostenrijkse Hüttenkäse Bank

Aandeelhouders, obligatiehouders, depositohouders (waren die er dan?) draaien voor Heta op

Geen paniek met die Oostenrijkse Heta Asset Resolution AG, waarvan de balans Hüttenkäse blijkt? Gaatje van 7,6 miljard euro, tien keer dat gevalletje SNS of Reaal vastgoed van kortgeleden. Het is een bad bank, daar zijn alle periferie en Oost-Europa leningen met een luchtje gestald.

Blijkbaar is de boel nog minder waard dan gedacht en moet het eigen vermogen worden verstrekt. Zoek het lekker zelf uit, zegt de Oostenrijkse regering. Aandeelhouders, obligatiehouders, depositohouders (waren die er dan?), draaien er dus in wettelijke volgorde en naar rato voor op.

Of de ECB moet volgende week zo aardig zijn? Dat gaat die 7,6 miljard euro zo ongeveer per drie werkdagen uitgeven. Anno 2015 kijken we niet meer op van tegenvallertjes van die orde van grootte, toch? Over ECB gesproken: Heta is niet tijdens de stresstest van vorig jaar onderzocht.

U merkt het aan mijn toon: niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen. Heta is geen systeembank en van een analist hoor ik dat het verhaal al lang speelt. Een geïsoleerd geval volgens hem, weinig kans op besmetting. Vandaar dat u vandaag ook de bankenkoersen hier niet op ziet reageren?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 maart 2015 13:31
    Nee - totdat straks blijkt dat er wel degelijk wat verbindingen zijn met andere Banken en het dus helemaal niet zo'n ge-isoleerd gevalletje is. Dan hebben we de poppen (weer) aan het dansen, want dan zullen de Banken het zeker voor de kiezen krijgen. Het vertrouwen in Banken is (volgens mij) nog steeds niet echt je-van-dat....en vertrouwen herstellen duurt ook ffe. Nee dit is zo'n gevalletje met een staartje...zeker als analisten en 'kenners' al gaan roepen dat we ons niet druk hoeven te maken hoor !! Ja hier !!
  2. san marco 2 maart 2015 13:49
    Door de situatie omtrent Banca Espirito Santo vreesden beleggers voor een nieuwe Eurocrisis (als deze ooit is weg geweest). Naast de Portugese bank bleek de Oostenrijkse bank Erste Group Bank AG een zwaar verlies van €1,6 miljard te boeken. Erste Groep Bank AG moest afschrijving op de uitstaande leningen in Roemenië. De Oostenrijkse bank is voornamelijk actief in Oost Europa. Erste Group Bank is actief vanaf 1819 en is een van de grootste banken in Oostenrijk. Afgelopen week daalde het aandeel van de bak met ruim 20%.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links