Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Tussen vrees en euforie

AEX, rente, ASML.USG People, ECB, inkoopmanagersindices, Payroll Report, rentes,EUR/USD en olie

 

Het kan zomaar een punt worden waar we rekening mee moeten gaan houden bij het beoordelen van aandelen: hack-gevoeligheid. Ik zou niet weten hoe, maar dat wijst zich vanzelf wel. Dit is toch wel schrikken. ASML zou zijn gehacked. Het bedrijf wil niet reageren of het wel of niet zo is.

Zeg maar of en hoe de koers hier morgen op reageert. Want het laatste dat iedereen wil is dat de EUV-technologie op straat komt teliggen. Wat dat betreft is ASML een lakmoesproef. De koers staat skyhigh, het fonds is al jaren outperformer, het aandeel is peperduur en de bedrijfstop verkoopt.

Dan nog een bericht waar we al jáááren opwachten? Flinke groei aantal vactures en Ook beweging in het MKB: USG People CEO Rob Zandbergen schetst een buitengewoon positief beeld van Nederland in DFT. Arbeidsmarkt kantelt. luidt de veelbelovende titel.

 

 

Wat dat betreft hoeven die onwennige, nieuwe gezichten die we morgen op de beursvloer tegenkomen niks meer te doen? Even voorstellen, dat zijn de staatsobligatie-inkopers van de ECB, die een enorme zak geld van 60 miljard kakelversch gedrukte euro's per maand met zich meezeulen.

Vanaf morgen gaan ze los. Iedereen zag ze al maanden en sommigen zelfs al jaren van tevoren aankomen. Hun reputatie is hen vooruitgesneld, want intussen is iedere vorm van risico uit met name de betere EU-staatsobligaties geprijsd. Zie hier de EU-bechmark, de Duitse tienjaars rente:

 

 

Inderdaad, u krijgt nog net 0,3% vergoeding als uw uw geld aan tandem Angela Merkel en Wolfgang Schäuble uitleent. Wat een verschil met de VS. Ondanks de enorme en jarenlange stimuleringsprogramma's van de Fed kwam de tienjaars rente daar nooit lager dan zo/n 1,47%.

De rente loopt nu met horten en stoten weer eenbeetje op, omdat, zoals u weet, somewhere in time de Fed weer de rente gaat verhogen.

 

 

Dat geldt ook voor die twee andere grootgeldstrooiers: Groot-Brittannië en Japan. De eerste, die ook somewhere in time gaat verhogen, laat zich vergelijken met de VS (dieptepunt ook rond 1,50%) ) en de tweede met Duitsland en Nederland: 0,32% à 0,37%.

 

 

Als ik af ga op de boekjes, dan prijst de obligatiemarkt zo voor de EU nog jarenlange economische laagconjucntuur en deflatie in en groei voor VS en VK. Zo bezien is het niet gek dat Duitsland en Japan hetzelfde renderen, want de markt heeft wellicht een Japan-scenario voor de EU ingeprijsd.

 

 

ECB rentebesluit

Hopen maar dat USG's Zandbergen het beter ziet! Morgen gelijk al enige uitsluitsel hierover. Eerste beursdag van de maand en dat betekent inkoopmanagersindices! De hele wereld komt door met deze manufacturing PMI's over februari, de beste BBP-voorspellers. Woensdag volgen de services PMI's.

Speciale aandacht uiteraard voor China. De officiële staats-PMI's zijn vandaag al uit: een belabberde 49,9 (49,7 verwacht) voor de industrie en een mooie 53,9 voor de dienstensector (geen verwachting). U kent het spelletje: boven 50 groei, onder 50 stilstand en onder 45 zeg maar Griekenland.

Verder zijn er deze week een ECB-rentebesluit, komt het Amerikaanse Payroll Report (maandelijkse werkgelegenheid) door en hebben we de kliekjes KW4-bedrijfscijfers. Light, camera's and action! President Mario Draghi maakt vast wel weer een mooie shóóów van zijn persconferentie.

Met al die lopende en startende ECB-programmma´s gaat hij niet veel nieuws zeggen. Vragen over Griekenland gaat hij ontwijken. Niet dat hij daarop wel antwoord geeft, maar ik zou het leuk vinden als een journalist hem eens op de man af vraagt: would you personally buy EU-bonds today?

Op zevenmijlslaarzen de rest van de agenda:

  • KW4-cijfers zijn er bij ons nog van Altice, ASMI, VastNed, Accell, ICT Automatisering, Galapagos en Pharming
  • In het buitenland komt u Barclays, Merck, Henkel, Delhaize, Adidas en Zalando tegen. Ik zie voor dinsdag ook nog Petrobras staan, maar dat kom ik iedere week tegen. De investor relations agenda gaat niet verder dan augustus 2014... #saysitall
  • Omdat het ECB-rentebesluit een non-rentebeluit gaat worden, zijn voor mij die PMI's de cijfers van de week. Speciale aandacht vor China dus, Frankijk, Duitsland en de VS. Daar is de ISM Index de belangrijkste, ver voor die van Markit. Om 9:00 uur het Nederlandse Nevi-cijfer
  • Of het echt zo goed gaat met de Amerikaanse arbeidsmarkt zien we deze week aan trio ADP-rapport (werkgelenheid private sector), wekelijkse jobless claims en vrijdag het Payroll Report
  • Verder zijn er nog wat oude Europes inflatiecijfertjens uit de periferie, maar kijk zeker naar de Duitse industriële productie en fabriekorders om te zien of er nog een beetje Dampf wordt gemaakt
  • Fed-voorzitter Janet Yellen speecht weer eens, maar zegt eigenlijk nooit wat. Tenminste niet iets waar de markten van in de gordijnen janken. BoE's Mark Carney praat ook, maar idem dito. Verklappen wanneer ze de rente verhogen doen beide niet

Kiek op de grafiek

Nog even in vogelvlucht langs een paar grafieken. AEX-index: omhoog kijken naar koersdoel 496 - 530, luidt de titel van de nieuwsbrief van technisch analist Royce Tostrams in mijn mail. Ik pak de tienjaarsgrafiek van de AEX  er bij, want dan krijgen die 496 en 530 perspectief.

Dat geldt eigenlijk ook voor de versnelling dit jaar:

 

 

Daarvoor neem ik de jaargrafiek. Houd uw kruit maar droog voor een correctie van 10% en misschien wel meer, om de markt even wat stoom te laten afblazen, denkt u wellicht ook op het eerste, routinematige gezicht. Hoeft niet, wat dit kan ook euforie teweeg brengen.

U las in de afgelopen tijd al dat particulieren weer naar de beurs zouden kijken. Als die gaan rennen... Meld ik nog dat donderdag iemand van een bekende grote broker mij mailde: We openen veel rekeningen op het moment. Right, net op het moment dat aandelen echt duur worden.

Dat bevestigt dan wel weer de reputatie van dom geld, zoals particulieren op de beurs ook wel worden genoemd: altijd (te) laat en (te) hoog instappen. Hopelijk herhaalt het 2000-scenario zich niet: dat ze een illusie armer weer laag verkopen en de beurs en de industrie de schuld geven.

 

 

Als u nu instapt om de eerstkomende dertig jaar niet meer te verkopen, dan slaapt u altijd rustig. Hier de AEX-herbeleggingsindex die all time high na all time high schrijft. Nee dames en heren, niet koerswinst, maar herbelegd dividend maakt op lange termijn Het Grote Verschil.

 

 

Om nog een beetje onder de moterkap van de AEX te kijken: de omzet houdt nog altijd niet over en de volatileit (beweeglijkheid) is misschien nog wel een beetje aan de hoge kant voor zo'n mooie markt. Standje 10 à 12 ofzo zou ik eerder aan denken.

 

 

Rentes heb ik al besproken. Op 0,373% staat de Nederlandse tienjaars een haar boven het ruim vijfhonderdjarige (?!) dieptepunt van 0,357%, die vrijdag op het bord kwam. Als Spanje (nu 1,25%) en Italië 1,33%) ook onder 1% duiken, eet ik voor de zoveelste keer mijn schermen op.

Oh ja, u komt overal net even andere rentestandjes tegen. Het zijn dan ook quotes van marketmakers, niet echte koersen.

 

 

Als u mij een half jaar geleden had verteld dat de rentes nu deze niveaus deden, dan had ik zonder blikken of blozen gesteld dat EUR/USD dan onder 1,00 had genoteerd. Niet dus. OK, wel hard afgekomen, maar stabilisatie door het tomeloze vertrouwen in Wirtschaftwunderland?

Wel een spannend grafiekje: is het paartje aan het bodemen? Zo niet, dan kan pariteit in beeld komen, zoals eigenlijk alle (groot)banken voorspellen.

 

 

Zelfde verhaal voor olie. West-Light Light Intermediate (WT) dan. Bodemen? Ziet er beetje zijwaartserig uit.

 

 

Brent daarentegen laat alweer een voorzichtig opgaand trendje zien en het heet dat deze oliesoort de leidende rol van WTI heeft overgenomen.

 

 

Zo is het wel mooi geweest, niet? Ik wens u veel succes deze week. Laat u niet gek maken door krachroepers (die kunnen ook niet anders, doen ze altijd), maar ook niet door de huidige beurseuforie. Van achter de koerswinst aan hollen is nog nooit iemand rijk, maar wel armer geworden.

Kijk nog even bij het nieuws, want er zijn her en der nog wel wat dingetjes. Hier is nog de hele agenda plus consensus.

2 mrt
02:45 China HSBC manufacturing PMI feb (cons. 50,1)
08:00 Neways KW4-cijfers
09:00 Nevi manufacturing feb PMI
09:15 Spanje manufacturing feb PMI (cons. 55,0)
09:30 Zwitserland manufacturing feb PMI (cons. 47,0)
09:45 Italië manufacturing feb PMI (cons. 50,3)
09:50 Frankrijk manufacturing feb PMI (cons. 47,7)
09:55 Duitsland manufacturing feb PMI (cons. 50,9)
10:00 EU manufacturing feb PMI (cons. 51,1)
10:30 VK manufacturing feb PMI (cons. 53,4)
11:00 EU inflatie CPI feb (cons -0,5%)
14:30 VS Core PCE Price Index jan (cons. 0,1%)
14:30 VS Personal Income and Outlays jan (cons. 0,4% en -0,1%)
15:45 VS Markit manufacturing feb PMI
16:00 VS ISM manufacturing index (cons. 53,2)
16:00 VS bouwuitgaven jan (cons. 0,3%)

3 mrt
07:45 Zwitserland BBP KW4 (cons. 1,7%)
08:00 Duitsland detailhandelsverkopen jan (cons. 0,4% MoM)
08:00 VastNed KW4-cijfers
08:00 Barclays KW4-cijfers
08:00 Merck KW4-cijfers
11:00 EU inflatie PPI jan (cons. -3,0%)
11:00 VK speech BoE-gouverneur Mark Carney
14:00 Petrobras KW4-cijfers

4 mrt
02:15 VS speech Fed-voorzitter Janet Yellen
02:45 China HSBC services PMI feb
08:00 Axel Springer KW4-cijfers
08:00 Henkel KW4-cijfers
09:15 Spanje services PMI feb (cons. 56,9)
09:45 Italië services PMI feb (cons. 51,4)
09:50 Frankrijk services PMI feb (cons. 53,4)
09:55 Duitsland services PMI feb (cons. 55,5)
10:00 EU services PMI feb (cons. 53,9)
11:00 EU detailhandelsverkopen jan (cons. 1,9%)
14:15 VS ADP banenrapport feb (cons. 220K)
15:45 VS Markit services PMI feb (con. 54,8)
16:00 VS ISM non-manufacturing index feb (cons. 56,5)
16:30 VS weekrapport olievoorraden
20:00 Fed Beige Book

5 mrt
00:00 ASMI KW4-cijfers
08:00 Duitsland fabrieksorders jan (cons. -1,0%)
08:00 Altice KW4-cijfer
08:00 ICT Automatisering KW4-cijfers
08:00 Pharming KW4-cijfers
08:00 Delhaize KW4-cijfers
08:00 Adidas KW4-cijfers
08:00 Continental KW4-cijfers
08:00 Carrefour KW4-cijfers
08:00 Numericable KW4-cijfers
08:00 Zalando KW4-cijfers
13:00 VK BoE rentebesluit
13:45 ECB rentebesluit
14:30 ECB persconferentie met Mario Draghi
14:30 VS Productivity and Costs KW4 (cons. -2,4% en 3,1% QoQ)
14:30 VS Jobless Claims (con. 319.000)
16:00 VS fabrieksorders jan (cons. 0,5%)

6 mrt
08:00 Galapagos KW4-cijfers
08:00 Accell KW4-cijfers
08:00 Groothandelsgebouwen KW4-cijfers
08:00 Duitsland: industriële productie jan (con. +0,5%)
09:15 Zwitserland inflatie CPI feb (cons. -0,6%)
10:00 Italië inflatie CPI jan
11:00 EU BBP KW4 (cons. 0,9%)
14:00 Staples KW4-cijfers
14:00 Foot Locker KW4-cijfers
14:30 VS Payroll Report feb (cons. 238K en 5,6%)
14:30 VS handelsbalans jan (cons -43,0B)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 1 maart 2015 14:11
    Ik heb mijn modellen dit weekend weer up to date gebracht, net als elk weekend. Europa ligt er euforisch bij. Ze liggen op record hoogtes in mijn modellen. Je zou bijna zeggen, het kan niet hoger. Waarschijnlijk daarom de titel tussen euforie en vrees. Vrees voor een correctie? Moeilijk te zeggen, normaal gesproken zou ik die vraag met ja beantwoorden. Amerika doet (niet) helemaal mee in de Europese euforie. Het viel me op dat zelfs een aantal S&P/Nasdaq fondsen een strong sell afgaven. Dat had ik niet verwacht. Amerika kan dus hoger. Vrijdag was het wel mooi te zien, tussen euforie en vrees. Tot 15.30 uur, oftewel voor de opening van de Amerikaanse beurzen, zag je een flink aantal rode mandjes te voorschijn komen, maar een paar minuten na de opening van de Amerikaanse beurzen gingen ze al snel naar een flink aantal groene mandjes toe. Dat zijn echt niet de gewone particulieren! Dat ze meedoen is duidelijk. Het gevoel dat er wat te halen valt op zeer korte termijn is duidelijk aanwezig. Het lijkt wel dat dat vertrouwen heet bij de gewone man, terwijl het vertrouwen moet komen vanuit de politiek/positieve economische positie. Schijnbaar is de lage rente de stap die de schapen over de dam doen steken. Een nieuwe maand, met nieuwe kansen, we gaan het zien, wat de maand maart brengt. Vanuit strategisch niveau doet de Zwitserse bank het 10x beter, dan de ECB. Grote partijen zijn flink vooruit gesneld op de ECB stappen. Zo wordt de bubbel eerst gevuld door de grote partijen om vervolgens de laatste 19 bellen door de ECB er in te stoppen. de Zwitserse bank sloeg direct toe. Geen kansen voor speculanten/grote partijen. Ik ben wel benieuwd wat de stand van zaken is over 2 jaar. Hopelijk staan we er dan met z'n allen beter voor!
  2. Jurrie 1 maart 2015 14:15
    Tostrams met zijn mooie praatjes: op het hoogtepunt van de markt in 2000 (AEX 704), zei hij ook dat AEX minimaal naar de 800/900 zou gaan.......Toeval dat het niet is gegaan zoals hij aangaf? Alle oplichters zoals SpaarSelect, Spaarbeleg, DSB maakten hier dankbaar gebruik van. Waarom laat de media hem nog aan het woord? Grote oplichtersbende, de beurs staat aan de vooravond van een correctie van 10/15%.
  3. [verwijderd] 1 maart 2015 14:52

    Arend Jan:

    1. Er was een eerdere poging Chinese hack bij Ten Cate. Neemt niet weg dat het gehack hoger op de politieke agenda moet.

    2. Volatiteitstijging loopt achter het economisch gebeuren. Kijk maar een naar 2008 U.S.

    3. Verloopt dat opkopen van die staatsobligaties niet door de nationale banken?

    4. Maandag gaan USG en Vopak omhoog. Gokje, hoor.

    Voor de rest wederom prima beschouwing.

    Groet, Jonas
  4. [verwijderd] 1 maart 2015 16:19
    ASML bevestigt kraak

    VELDHOVEN -
    ASML heeft onlangs ontdekt dat hackers zich toegang hebben verschaft tot een beperkt deel van zijn IT-systemen. Dat maakte de chipmachinefabrikant zondag bekend.
    Technologiewebsite Tweakers berichtte vrijdag dat het zou gaan om Chinese hackers, maar ASML „kan geen uitsluitsel geven over hun identiteit”. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen direct maatregelen getroffen om de inbraak in te dammen. Het onderzoek naar de zaak loopt nog.
    Wel stelt het bedrijf dat er weinig tijd verstreek voordat de kraak werd opgemerkt. „Momenteel ziet het ernaar uit dat de hackers toegang wisten te krijgen tot een beperkte hoeveelheid informatie”. Tot dusver zou er geen bewijs zijn dat gevoelige informatie over ASML en zijn klanten in verkeerde handen is gevallen.
  5. kolenboer 1 maart 2015 17:46
    AJK, de Duitsers gaan er ook aan, met dank aan de QE. Lage euro goed voor economie en een sterke munt slecht? We wachten dan maar de economische cijfers van Zwiterland af en eveneens de cijfers van de EU. Van een sterke munt is een land in de hele geschiedenis nog nooit slechter geworden.

    Vond jij de beurzen spannend? Vind jij een totaal kapotte, verziekte spannend? Het is een diep trieste beurs. Beurs hoort een afspiegeling te zijn van de economische situatie.

    Dat is het voor het eerst in de geschiedenis helaas niet meer.

    Het zijn CB speeltjes en kolenboer doet niet meer mee. Ik doe alleen nog valuta, die geeft nog wel een reeel beeld hoe het er economisch voorstaat.
  6. [verwijderd] 1 maart 2015 18:22
    Kolenbrander,

    Zijn de Amerikanen er al aan sinds hun QE's. Die waren trouwens ook indirect gericht op verlaging van de valuta. Laat kolenbrander nu net aan het uiteinde van die CB en blijkens recente berichten handelaars die manipuleerden gaan handelen.

    Valuta geen CB-speeltje?

    Bovendien zolang jij weg blijft van die aandelenhandel is het alleen maar omhoog gegaan. Slecht beleggen noem ik dat.

    Groet, Jonas

    PS Beter kan je beperken tot die kolenhandel. Sinds dat die verdwaasde milieulobby hier aan de macht is,lopen de kolen als een speer
  7. kolenboer 1 maart 2015 18:53
    quote:

    jonas schreef op 1 maart 2015 18:22:

    Kolenbrander,

    Zijn de Amerikanen er al aan sinds hun QE's. Die waren trouwens ook indirect gericht op verlaging van de valuta. Laat kolenbrander nu net aan het uiteinde van die CB en blijkens recente berichten handelaars die manipuleerden gaan handelen.

    Valuta geen CB-speeltje?

    Bovendien zolang jij weg blijft van die aandelenhandel is het alleen maar omhoog gegaan. Slecht beleggen noem ik dat.

    Groet, Jonas

    PS Beter kan je beperken tot die kolenhandel. Sinds dat die verdwaasde milieulobby hier aan de macht is,lopen de kolen als een speer
    Ja de Amerikanen zijn eraan sinds de QE. Klopt helemaal. Middenklasse is kapot, de mensen aan de voedselbonnen stijgen dag in dag uit. Steden failliet, infrastructuur om van te huilen. Ze moesten zich doodschamen. Alleen de bovenste 5% is vooruitgegaan, de rest achteruit.

    En verder, ik beleg niet, ik gok. Maar ik wil wel een eerlijke gok en dat is het niet meer.
  8. [verwijderd] 1 maart 2015 19:03

    Minimumloonverhogingen her en der in de U.S. Waar komen de Apples, Facebooks, Googles etc etc vandaan. Waar trekt de huizenmarkt alweer aan? Nog veel verbetering van investeringen in infrastuctuur mogelijk? Nou weer nieuwe impulsen.

    Waarom willen trouwens zoveel mensen nog in dat "verschrikkelijke" land wonen?

    Voor een eerlijke gok wel op de valutamarkt? Uiteindelijk zullen ze zich wel herstellen naar de economische krachtverhoudingen tussen landen, maar dat kan lang duren juist vanwege manipulerende overheden (neem Venezuela e.d.) en handelaren.

    Kolenhandel was echt beter geweest.

    Onbegrijpelijk dat jij juist daar in dat gokhuis puur sang van valutahandel wilt vertoeven

    Groet, Jonas
  9. kolenboer 1 maart 2015 19:09
    quote:

    jonas schreef op 1 maart 2015 19:03:

    Minimumloonverhogingen her en der in de U.S. Waar komen de Apples, Facebooks, Googles etc etc vandaan. Waar trekt de huizenmarkt alweer aan? Nog veel verbetering van investeringen in infrastuctuur mogelijk? Nou weer nieuwe impulsen.

    Waarom willen trouwens zoveel mensen nog in dat "verschrikkelijke" land wonen?

    Voor een eerlijke gok wel op de valutamarkt? Uiteindelijk zullen ze zich wel herstellen naar de economische krachtverhoudingen tussen landen, maar dat kan lang duren juist vanwege manipulerende overheden (neem Venezuela e.d.) en handelaren.

    Kolenhandel was echt beter geweest.

    Onbegrijpelijk dat jij juist daar in dat gokhuis puur sang van valutahandel wilt vertoeven

    Groet, Jonas

    De Apple's en Google's zorgen niet voor welvaart. Het MKB zorgt voor welvaart en die wordt de nek omgedraaid. Alles gaat ten gunste voor de multinationals en de banken, vandaar de QE. Iedereen die gelooft dat QE er is voor economische groei is stapelgek en compleet gehersenspoeld.

    QE is er om de elite rijker te maken en de rest armer.

    Kijk maar naar Japan, na jaren QE is er niks verbeterd. Alles is achteruitgegaan, behalve de elite.

    Ik hou me bij het gokpaleis. Heel leuk en zeer winstgevend.
  10. [verwijderd] 1 maart 2015 19:24

    Als genuanceerd denker zeg ik dus niet dit "QE is er om de elite rijker te maken en de rest armer"

    Veel rijke mensen zijn er ook een stuk armer van geworden en bovendien was het gewoon nodig om de zaak nog overeind te houden.

    Nu even een kennisgebrek aanvullen:

    Weet je niet dat de multinationals veel toeleveranciers uit het MKB hebben. Vooral in Japan is dat multinational met zwermen van toeleveranciers een groot verschijnsel.

    Apples zorgen dus niet voor welvaart? Wat is economisch gezien welvaart (lees de Nederlandse econoom Hennipman) Dat is dus optimaal voorzien in menselijke behoeften. Nou en volgens Kolenbrander hebben de Applekopers het dus verkeerd met hun behoeften en zal hij ze wel even gaan vertellen wat die zijn. Beetje arrogant!

    Groet, Jonas

  11. kolenboer 1 maart 2015 19:34
    quote:

    jonas schreef op 1 maart 2015 19:24:

    Als genuanceerd denker zeg ik dus niet dit "QE is er om de elite rijker te maken en de rest armer"

    Veel rijke mensen zijn er ook een stuk armer van geworden en bovendien was het gewoon nodig om de zaak nog overeind te houden.

    Nu even een kennisgebrek aanvullen:

    Weet je niet dat de multinationals veel toeleveranciers uit het MKB hebben. Vooral in Japan is dat multinational met zwermen van toeleveranciers een groot verschijnsel.

    Apples zorgen dus niet voor welvaart? Wat is economisch gezien welvaart (lees de Nederlandse econoom Hennipman) Dat is dus optimaal voorzien in menselijke behoeften. Nou en volgens Kolenbrander hebben de Applekopers het dus verkeerd met hun behoeften en zal hij ze wel even gaan vertellen wat die zijn. Beetje arrogant!

    Groet, Jonas

    Aha, vandaar dat de economische groei in Japan flink aantrekt.

    Rijke mensen armer?

    www.volkskrant.nl/economie/kloof-tuss...

    Ik geeft het op. Ik heb helaas geen weerwoord meer. Je hebt gewonnen.

    Het casino gaat zo weer open.
  12. pro-zen 1 maart 2015 20:08
    De hele planeet is domweg verwikkeld is een gigantische valuta-oorlog en die gaat voorlopig nog vrolijk door. Alle economische groot-machten gaan er in mee om nog wat te kunnen doen in de wereldeconomie... het nadeel van globalisering denk ik dan maar.. geen inflatie?? In feite wordt ons geld toch gewoon goedkoper t.o.v andere valuta's gemaakt door de CB's. Maar hier komt wellicht uiteindelijk gewoon een valuta-bubble uit met bvb. hyperinflatie tot gevolg of zo. Worden de staatschulden ook ff gedecimeerd en zijn die problemen ook weer opgelost ... Tot die tijd is het feest op de beurs, en ik doe lekker mee, wel met een beste verzekering achter de hand overigens, mocht de pleuris uitbreken :)
  13. [verwijderd] 1 maart 2015 22:47

    Valutagegoochel kent ook zijn grenzen profi-cent. Stel de EU of de ECB zetten de euro eens lekker zinder verdere regulering op een halve dollar. Nou zegt Amerika dan?

    Niet best voor onze export, waarvan we matig afhankelijk zijn, maar met onze dollars kunnen we nu wel flink veel Euro's krijgen. Mooi dat is goedkoop shoppen in de EU en we kopen ook maar meteen veel Europese bedrijven op.

    Valuta's hangen uiteindelijk samen met de reële economie, hoewel aanpassingen lang kunnen duren.

    Groet, Jonas
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links