Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Keerpunt in de AEX

Opnieuw wist de AEX zijn jaartop verder op te hogen. De terugval van eerder deze week was slechts een kleine terugtest naar de voormalige jaartop van 459,45. De index bereikte deze hogere niveaus gisteren met een opwaartse gap. Dit betekent dat het eerdere toppatroon (dark cloud cover) weer is opgeheven.

De opwaartse kracht is dus nog steeds groot nadat ruim een week geleden de zijwaartse consolidatiefase opwaarts werd afgerond. Deze drie weken durende consolidatiefase bleek achteraf slechts een correctie in de tijd te zijn en niet in punten.

De daling tussen top en bodem in deze periode bleef onder de 3% waardoor er niet eens sprake is van een minicorrectie. Ondertussen is de AEX vanaf een dieptepunt van 411,45 (15 januari) wel bijna 60 punten opgelopen. De AEX bevindt zich nu in een zeer belangrijke weerstandszone tussen de 466 en 471.

Grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Signalen hogere bodem

In deze zone bevinden zich een batterij aan zware weerstanden. Als we kijken naar de logaritmische weekgrafiek dan is te zien dat hier enkele meermaals geteste horizontale weerstanden zijn te vinden. Deze verbinden belangrijke toppen en bodems uit de jaren 2006 – 2008. Verder ligt net boven de 470 de sinds 2012 stijgende toppenlijn, een weerstand die sinds 2012 vaak is getest.

Zodra deze zone structureel opwaarts wordt gebroken dan ontstaat ruimte naar mijn uiteindelijke doel van 495. Dit doel gaf ik vorig jaar op als richtpunt voor dit jaar. Toch acht ik de kans nog steeds klein dat dit doel al aan het begin van 2015 zal worden behaald.

Grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Een stijgende trend wordt namelijk gevormd door de hogere bodems (correcties) en nog steeds zijn er veel signalen die hierop wijzen. Ook zou een eventuele doorbraak door de 470 – 471 gepaard moeten gaan met bevestiging van vergelijkbare doorbraken in andere indices.

Weerstand testen

Buiten het feit dat de AEX een zware weerstandszone test, zijn er meer signalen die wijzen op de mogelijke start van de tweede correctie van dit jaar. Zo blijft er sprake van negatieve divergentie in de technische indicatoren. De MACD heeft zijn eerdere neerwaartse crossing nog steeds niet opgeheven en lijkt een lagere top aan het vormen te zijn.

De RSI lijkt ook nog bezig te zijn met een lagere top rond de 70. Hierdoor is ook hier sprake van negatieve divergentie. Als we verder kijken naar de daggrafiek dan valt op dat er sinds begin deze maand sprake is van de ontwikkeling van een stijgende wig.

Hierbij lopen de bodems sneller op als de toppen, waardoor deze stijgende trendlijnen in een punt naar elkaar toelopen. Een dergelijk patroon is veelal een toppatroon. De stijgende toppenlijn ligt vandaag bij 469,40. De oplopende bodemlijn is bij 462 te vinden en loopt dagelijks ongeveer anderhalve indexpunt op.

Grote kans neerwaarts vervolg

Een neerwaartse doorbraak onder deze bodemlijn zou de activatie van dit patroon betekenen. Eerste steunpunt ligt bij de gisteren gevormde opwaartse gap tussen 464,40 en 465,30. De handelsruimte wordt in het kortetermijnbeeld dus smal en de AEX moet op korte termijn een volgende richting voor de daaropvolgende weken kiezen.

Als ik kijk naar alle signalen en de situatie op andere aandelenindices acht ik de kans op een neerwaarts vervolg in de komende weken nog steeds het grootst. Het zal echter opnieuw moeten blijken of er slechts sprake is van een kleine beperkte terugtest of daadwerkelijk van de uitgestelde tweede correctie die ik ruim tienpunten lager al had verwacht.

Grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

459 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. MGL 19 februari 2015 09:13
    lieve mensen het is een mening van iemand die je hebt te respecteren. Als je het niet zitten ga dan ergens anders vissen. Dat gezeur over wel of niet gelijk hebben. We proberen ergens inzicht in te krijgen en het is aan een ieder zelf om te bepalen wat hij er mee wilt doen. Gezeur of wat wel of niet klopt is niet zo relevant als je beseft dat je zelf diegene bent die beslist iets met die informatie te doen!
  2. [verwijderd] 19 februari 2015 09:18
    quote:

    MGL schreef op 19 februari 2015 09:13:

    lieve mensen het is een mening van iemand die je hebt te respecteren. Als je het niet zitten ga dan ergens anders vissen. Dat gezeur over wel of niet gelijk hebben. We proberen ergens inzicht in te krijgen en het is aan een ieder zelf om te bepalen wat hij er mee wilt doen. Gezeur of wat wel of niet klopt is niet zo relevant als je beseft dat je zelf diegene bent die beslist iets met die informatie te doen!

    Héél goed verwoord MGL en het is een "gratis" bijdrage... dus waar hebben we het over?
459 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links