Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Groot correctierisico

Tegen mijn verwachting in veerden veel indices gisteren weer sterk op. Betekent dit nu dat de neerwaartse druk is verdwenen? Nee naar mijn mening niet. De risico’s op een correctieve beweging in de komende weken blijven groot.

Topvorming kost tijd en dit duurt wel langer dan ik had verwacht, maar ik blijf momenteel uitgaan van een grote kans op een correctie in de komende weken. De opwaartse druk in het zeerkortetermijnbeeld lijkt groot, maar het opwaarts potentieel is naar mijn mening beperkt.

De vraag is of de jaartop in de komende dagen nog zal worden opgehoogd.

Daggrafiek DAX
Grafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: toch hogere bodem

Ik begin met de DAX. Deze index verhoogde gisteren (als een van de weinige indices) opnieuw zijn jaartop en testte daarmee precies mijn begin vorig jaar afgegeven langetermijndoel, de zone 10.950 tot 11.000. Hier ligt een Fibonacci-projectieniveau op lange termijn.

Is hiermee de weg geopend voor een verdere stijging? Meer opwaartse druk in het zeerkortetermijnbeeld is zeker mogelijk, maar er zijn een aantal interessante signalen gegeven. Gisteren werd met een opwaartse gap uiteindelijk een shooting star gevormd in de DAX.

Ook is er nog steeds sprake van negatieve divergentie. Dit betekent dat de hogere toppen in de DAX gepaard gaan met lagere toppen in de RSI, oftewel de koopdruk droogt op.

Deze gap tussen de 10.828 en 10.860 is het eerste steunpunt, maar als de DAX hier binnen enkele dagen weer met een neerwaartse gap onderduikt, is ook nog eens een island reversal-patroon gevormd.

Ik verwacht nog steeds dat een correctieve beweging van ruim 5 tot 8% realistisch is in de komende weken voor de vorming van een hogere bodem.

Daggrafiek AEX
Grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

AEX: wachten op candlesticktop

De meeste indices wisten hun jaartop gisteren niet verder te verhogen. De AEX bleef ook onder de recente jaartop van 459,45. Wel werd de vorige week gevormde lagere top bij 454,65 opwaarts gebroken. Dit betekent dat er een meer zijwaartse consolidatiefase in het zeerkortetermijnbeeld is ontstaan.

Een opwaartse doorbraak door de 459,45 zou meer ruimte vrijmaken naar de 462 (Fibonacci-projectieniveau) tot de zone 466 tot 470, maar dat lijkt mij nog steeds een stap te ver. De eerdere topvormingsignalen zijn nog steeds geldig, zoals de standen in de technische indicatoren en de shooting star op de weekgrafiek.

Het is nu wachten op nieuwe topvormingsignalen. Steunniveaus liggen bij:

  • 451,90 (onderkant van gisteren gevormde gap)
  • 446,45 (dieptepunt van afgelopen anderhalve week)

Voor de komende weken behoud ik vooralsnog mijn doel voor een terugval bij de zone 428 tot 433 voor de vorming van een hogere bodem.

Voor de komende dagen moeten we dus zeer alert zijn op de vorming van candlestick-toppatronen in de AEX die een nieuwe (lagere) top kunnen aangeven waarna alsnog de neerwaartse versnelling zal worden gestart.

Het blijft ook een feit dat de euforische stemming onder zowel beleggers als analisten hoog blijft, een contrair signaal. Steeds meer neerwaarts ingestelde beleggers gooien de spreekwoordelijke handdoek in de ring.

Toch blijft de vorming van een top in de komende dagen (met een candlestick-omkeerpatroon) groot waarna een plotselinge en forse neerwaartse beweging kan starten.

Olie: dubbele bodem

Zowel gisteren als ruim een week geleden besprak ik al de situatie van de olieprijs (WTI). De derde en meest steil dalende toppenlijn werd recent opwaarts gebroken en ook werd een dubbele bodem boven de 44 op de borden gezet. Hier was juist sprake van positieve divergentie met de RSI.

Een mooie cocktail voor een krachtige tegenreactie. De opwaartse beweging zet sterk door. Gisteren werd ook afstand genomen van de horizontale weerstand bij 50. Volgende halte is het 50-daags bij 55 tot de dalende toppenlijn en horizontale weerstand in de zone 59 tot 60.

Daggrafiek euro-dollar
Grafiek EUR/USD
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Euro-dollar: tegenreactie

Een andere zeer interessante grafiek is die van de euro-dollar. Net als bij de olieprijs is hier sprake van een drietal steeds steilere dalende toppenlijnen. Gisteren werd ook hier de meest steil dalende toppenlijn opwaarts gebroken. Dit lijkt het startpunt te zijn van een forse tegenreactie.

Of de definitieve bodem in het middellangetermijnbeeld al is gezet is nog te vroeg om te zeggen. Richtzone voor de komende weken ligt bij 119 tot 120,50. Hier liggen meerdere belangrijke horizontale weerstanden maar ook het 50-daags gemiddelde.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

587 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
587 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links