Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Welk oliebedrijf moet u hebben?

Welk oliebedrijf moet u hebben?

 

Royal Dutch Shell gaat vandaag hard omhoog en op Seeking Alpha vinden we een analyse over de olie majors. Ondertussen stijgen de olieprijzen gewoon door:

 

 

In de analyse worden ExxonMobil, Royal Dutch Shell, BP, Total, Chevron, Eni en Statoil met elkaar vergeleken. Wat opvalt is dat de Amerikaanse oliegiganten voor de afgelopen tien jaar een stuk hogere koers/winst verhouding hebben dan haar Europese peers. Klikken voor groot en de afbeeldingen zijn van Seeking Alpha:

 

 

Ook zien we dat de Europese olie majors een hoger dividendrendement geven dan de Amerikanen en dat komt volgens het blog omdat de pay out ratio, het deel van de winst dat als dividend wordt teruggegeven aan de aandeelhouders, een stuk lager ligt bij ExxonMobil en Chevron. Deze ligt rond 30% voor de Amerikaanse en 50% voor de Europese oliebedrijven. Wat beter is kunt u zelf het beste bepalen.

De relatie tussen de winstgevendheid van de bedrijven en de olieprijs ziet u het beste in de volgende tabel. Het enige moment waarop slechts één oliemajor verliesgevend is is 2010. Dat is BP en dat kwam door de ramp met Deepwater Horizon.

 

 

Seeking Alpha houdt zelf drie favoriete aandelen over, namelijk: Eni, Statoil en Total. BP wijst het blog af vanwege de nasleep van Deepwater Horizon en Royal Dutch Shell heeft wel een mooie balans, maar is op basis van ratios duurder dan haar peers.

Wat ons ook opvalt is dat grote ondernemingen als Gazprom, ConocoPhilips en PetroChina niet meegenomen worden door Seeking Alpha. Uiteraard zijn wij van IEX zo vrij om een lijstje uit te draaien waarop deze bedrijven ook zijn meegenomen. Dan kunt u alle oliegiganten zelf vergelijken. Het screenshot is van Reuters Eikon:

 

 

We zijn het niet met de conclusie van Seeking Alpha eens, want volgens Reuters betalen Petrobras en Ecopetrol een nóg hoger dividend. Qua koers/winstverhouding zijn Gazprom, BP, China National Offshore Oil Corporation, Ecopetrol, Rosneft en Lukoil een stuk goedkoper dan de drie bedrijven die Seeking Alpha tipt.

Ook vragen we ons hardop af of het wel verstandig is om te kiezen voor het hoge dividend van Eni en niet voor de sterke balans van Royal Dutch Shell? Daarnaast is de vraag of het wel zo handig is het grootste deel van de winst uit te keren aan aandeelhouders en niet opnieuw te investeren? Maar dat speelt bij meer olie majors.

Het is ook lastig kiezen zo. U ziet waarschijnlijk 25 namen en een heleboel ratios. Als u nu door de bomen het bos niet kunt zien hebben we een tip. U kunt ook alle majors kopen, door te beleggen in een oliegerelateerde ETF. Deze van iShares bijvoorbeeld.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links