Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Is Amerika een veilige haven?

Terwijl Europa in deflatie verzeild is geraakt en kampt met structurele problemen, gaat het de Verenigde Staten voor de wind. Althans, dat is wat mainstream economen nu zowat overal verkondigen.

De consensus klinkt momenteel als volgt: de wereldeconomie blijft herstellen en de Verenigde Staten vertonen economische kracht, terwijl de eurozone blijft aanmodderen. De Verenigde Staten blijven de economische motor op het wereldtoneel en daarvan kunnen de eurozone en de emerging markets profiteren.

Bovendien zorgen de lage olieprijzen wereldwijd voor een boost. Daarenboven komt nog het expansieve beleid van de centrale banken. Inderdaad, op het eerste gezicht doen de Verenigde Staten het zeker niet slecht.

De leading indicators wijzen op een breed gedragen herstel op middellange termijn, en ook de huizenmarkt vertoont tekenen van beterschap. De arbeidsmarkt blijft sinds de tweede helft van 2011 zowat 200.000 banen per maand creëren en de werkloosheidsgraad zit momenteel op zowat 5,6%.

Ter herinnering: in de eurozone bedraagt de werkloosheidsgraad op dit moment 11,4%!

 

Twee problemen

Maar er zijn twee problemen: de sterke dollar en de waarderingen op de Amerikaanse beurzen, die stilaan bijzonder duur beginnen te worden in historisch perspectief.

Eerst en vooral de stijgende dollar, die een negatieve invloed uitoefent op de omzet en winst van grote Amerikaanse bedrijven. Hierdoor zullen ze zich sterker moeten richten op kostenbesparingen. Deze valutaperikelen treffen bedrijven zoals Procter & Gamble, Microsoft, Pfizer en Caterpillar.

De CEO van dat laatste bedrijf zei trouwens in een recente conference call dat “de stijgende dollar geen goed nieuws is voor de Amerikaanse industrie en economie.” Het zijn bedrijven die de jongste jaren agressief hebben ingezet op overzeese expansie.

Naderend onheil

Nu komen ze tot de conclusie dat deze omzet in waarde daalt of geen gelijke tred houdt met kosten in dollar. En zelfs florerende bedrijven zoals Apple ondervinden hiervan hinder: de maker van de iPhones rapporteerde een stijgende winst, maar wees er ook op dat de dollar roet in het eten strooit.

De druk op Amerikaanse bedrijven houdt al een tijdje aan. Het is geen fenomeen van de jongste weken. P&G bijvoorbeeld waarschuwt al verschillende maanden voor nakend onheil.

De dalende olieprijzen zijn bovendien niet uitsluitend een zegen voor de Amerikaanse economie, want recente data gaven aan dat Amerikaanse bedrijven de laatste maanden van 2014 het mes zetten in hun kapitaaluitgaven.

Sterke dollar

Bovendien daalden de orders voor duurzame goederen zoals auto’s en keukens met 3,4% in december ten opzichte van een maand eerder, na een al forse daling in november.

De sterke dollar kan de Amerikaanse bedrijven op verschillende manieren pijn doen. Het meest typische effect is het translatie-effect: de omzet van bedrijven in buitenlandse markten kan in lokale valuta blijven toenemen, maar een heel stuk kleiner uitvallen wanneer ze in sterkere dollars moeten worden omgezet.

Dit kan leiden tot grote onevenwichten tussen kosten en opbrengsten, waardoor exportgerichte bedrijven het knap lastiger krijgen om te concurreren met bedrijven uit Europa, die wel baat hebben bij een sterke dollar.

Waardering

Het tweede probleem dat we hebben met de Amerikaanse beurzen, is de waardering. Hiervoor is het eens nuttig om te kijken naar de totale marktkapitalisatie afgezet tegenover het bbp. Dit is een belangrijke en relevante waarderingsmaatstaf die onder andere wordt gebruikt door Warren Buffett.

Een ratio van meer dan 100% wijst doorgaans op overwaardering, terwijl een waarde van 50% eerder wijst op een onderwaardering. In 2000 bedroeg volgens statistieken van de Wereldbank de beurskapitalisatie afgezet tegen het bbp 153% in de Verenigde Staten, een teken van overwaardering.

Daarna daalden de markten fors. Maar lang heeft de onderwaardering niet geduurd: na 2003 liep de indicator weer op en bereikten de markten erna nieuwe hoogtepunten tot 130% in 2007.

Totale marktkapitalisatie afgezet tegen bbp
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Lagere ratio

Belangrijker dan de absolute waardering is de relatieve waardering. De grafiek toont immers aan dat de ratio in de eurozone en vooral in China een pak lager ligt dan in de Verenigde Staten. Maar ook in absolute termen kunnen we bezwaarlijk stellen dat de Amerikaanse markten aantrekkelijk gewaardeerd zijn.

Aan een prospectieve koers-winstverhouding van 16,7x is de Amerikaanse markt kwetsbaar voor negatieve verrassingen. De winsten groeien niet meer, en daar zit het probleem.

Ik zie op dit moment drie scenario’s:

  • Ten eerste zouden de analisten hun winstverwachtingen weer kunnen optrekken. Maar eerlijk gezegd zie ik de schattingen eerder dalen dan stijgen, dus dat lijkt onwaarschijnlijk.
  • Ten tweede zouden de markten kunnen corrigeren tot een meer redelijk waarderingsniveau dat in lijn ligt met stagnerende winstgroei.
  • Ten derde zou de markt gewoon op dit niveau kunnen blijven ondanks een winstgroei van 2%. Dat lijkt mij echter meer wishful thinking dan wat anders.

Neerwaartse bijstellingen

Ook wordt er massaal veel eigen aandelen ingekocht en staan de winstmarges op absolute recordniveaus. De kans op neerwaartse bijstellingen neemt met de week toe. Ondertussen zijn de Europese beurzen aantrekkelijker gewaardeerd en profiteren zij wel voluit van de stijgende dollar.

Bovendien hebben Europese bedrijven nog veel meer ruimte om de winstmarges te vergroten. Dat beleggen een relatieve oefening is, blijkt wel uit de inflows in Europese aandelen. Dankzij de maatregelen van de ECB vloeide er de afgelopen week liefst 5,1 miljard dollar richting Europese aandelen (voornamelijk via ETF’s).

ECB-effect
Klik op de grafiek voor een grote versie

Let op kapitaalstromen

Toegegeven, de Verenigde Staten zullen de komende kwartalen waarschijnlijker sterker blijven groeien dan Europa en de rest van de wereld, maar de waarderingskloof pleit zeker in het nadeel van Amerikaanse aandelen.

Ik herhaal nogmaals mijn stelling dat men niet steeds een verband moet zoeken tussen economische groei en beursprestaties. De Chinese economie groeide gedurende jaren als kool, terwijl de beurs in het slop zat.

Belangrijker is de (relatieve waardering) en het momentum van de kapitaalstromen. Op beide criteria scoren Europa en China beter dan de Verenigde Staten.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Einhorn 3 februari 2015 10:54
    "Ondertussen zijn de Europese beurzen aantrekkelijker gewaardeerd en profiteren zij wel voluit van de stijgende dollar."

    Ik neem aan dat je bedoelt dat de europese economie profiteert van een dalende euro. Als europese belegger profiteer je juist van de stijgende dollar door in amerikaanse assets te investeren. Als je zowel van de sterke dollar wil profiteren als de vlucht naar europese aandelen, dan moet je dus amerikaanse currency-hedged ETF's kopen die europese indexen volgen. Bijvoorbeeld WisdomTree Europe Hedged Equity Fund.
  2. [verwijderd] 3 februari 2015 11:15
    Hele wijze uitspraak.... Wijzeman. mooi theoretisch verhaal. Waarde nul. Moet met dit soort betogen moet ik altijd weer denken aan het boekje.... als de dollar valt. My God, hoe kun je het zo mis hebben. Of de vele artikelen met.... de olie knalt binnenkort door de 200,00 dollar. Elke maand weer een andere insteek. Jammer, dat het niet bijgehouden wordt. Kun je een heleboel deskundigen en specialisten afvoeren. Is er wel minder te lezen, maar daar gaat het ook om bij beleggen. Al die uitspraken en inzichten van de bureautijgers naast je neerleggen. Grote plaatje blijven zien. Goeie bedrijven kopen die het verschil maken. Goed spreiden. En altijd aandelen blijven kopen. In voor- en tegenspoed. Beleg al ruim 15 jaar uitsluitend in de USA (aandelen). En gelukkig maar. Daar zijn de hele vette winsten te behalen. Niet paar procentjes, maar tientallen, soms honderden en zelfs enkele met duizenden procenten. De innovatie komt er vandaan. Er zit een ondernemende spirit... en je kunt zo'n 6.000 bedrijven selecteren terwijl het hier een schamel beetje is.
  3. Met Effekt 3 februari 2015 12:38
    @honhof: ik beleg ook vooral in de US. Daar is een echte markt met veel keuze die geenlast heeft van Griekse tragedies. En als ik het even niet weet dan gewoon een SP500 tracker.

    Het verhaal van Nico dat US nadelen ondervindt van hoge dollar koers is niet altijd waar. Heel veel binnenlandse bedrijven opereren met kosten & baten in USD. Of die hoog of laag staat is niet relevant. Wellicht kunnen ze zelfs inkopen uit buitenland tegen lagere kosten. Wat wel relevant is dat die binnenlandse markt groeit. Iets was wij in EU niet kunnen zeggen.
  4. Einhorn 3 februari 2015 14:30
    "als de dollar valt. My God, hoe kun je het zo mis hebben."

    Heheh, het mooiste is nog dat Middelkoop overal rondbazuint dat hij in dat boekje "de kredietcrisis heeft voorspeld". Kennelijk omdat hij de staatsschuld veel te hoog vond. Inmiddels is de westerse staatsschuld verdubbeld, maar goed.
  5. forum rang 7 handyman6 4 februari 2015 17:15
    Precies HH...de US of A,daar komt de innovatie vandaan en de durf.Ik beleg ook merendeels in de USA.
    Edoch: met een rente die echt es omhoog gaat,komt er voor rendement een ander perspektief...de enorme schuldenlast overal,gaat eens haar tol eisen...alles daar maar op krediet kopen ,zoals nu ook weer,is fijn voor de visa's,en masterkaarten,maar heeft ook haar grenzen...de aandelen zijn gewoon duur nu,of je dat nu wel of niet leuk vindt...het omlaag manipuleren van de olieprijs werkt als een laatste boost voor hun beursrally.

    Een aantal grote beheerders in Duitsland zitten al weer geruime tijd cash,zoals ik zelf dus ook.
    Dat kost nu rendement in deze blowoff-fase ,maar dat is dan maar jammer:risicobeperking mag ook wat kosten!
    GrH6
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links