Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat is enger: gokken of beleggen?

Wat is enger: gokken of beleggen?

 

Beleggen? Nee, ik niet. Veel te eng. Puur gokken, je verliest altijd.

Hoe vaak hebt u - ik neem aan dat we hier beleggers onder elkaar zijn - dit wel niet gehoord? Intussen spenderen vaak dezelfde mensen veel geld aan gokken, loterijen en kansspelen. Die blikken die ik kreeg als ik zei dat je die 100 euro per maand ofzo beter in een tracker of fonds kan gooien. Onbetaalbaar :-)

Mijn oog valt op een stukje op Das Kapital dat veel bijstandgerechtigden uit de Amsterdamse Bijlmer kunnen fluiten naar de Postcodeloterijprijs, die zo naar de sociale dienst van Amsterdam gaat. Ja, u leest het goed: uitkeringsgerechtigden die meedoen aan een loterij. Ja, dan maak je echt een loterij van je leven.

Sorry, ik heb geen zin om voor de zoveelste keer uit te leggen dat verstandig beleggen niets maar dan ook niets met gokken te maken heeft, maar alles met risicobeheeer. Als er toch gokkers meelezen, dan doet u het hier maar mee:

  • Gokken is hopen, is het motto van die industrietak
  • Hopen is verkopen, zeggen we op de beurs

Helaas kom ik er in de gauwigheid niet achter hoeveel geld er jaarlijks in Nederland wordt vergokt. Op een Jellinek (?!) pagina uit 2010 kom ik een bedrag van 17,2 miljard euro tegen. Daar mag u denk ik al het illegale en officieuze gokgeld - de bekende voetbal- en Tourpoules op het werk bijvoorbeeld - nog bij optellen.

DNB, CPB, VEB en een rijtje bronnen van mij: niemand kan mij zo vertellen hoeveel euro wij Nederlanders jaarlijks zélf beleggen, buiten de institites om. Wel zouden we samen ruim 100 miljard euro hebben belegd. Dat zou hooguit een paar miljard per jaar verse instroom zijn? Ofwel, we gokken meer dan dat we beleggen?

 

 

Hallo, daar zijn de Grieken weer :-)

Veekl vragen, maar het maakt ook niet zoveel uit wat de precieze cijfers zijn. U snapt mijn punt! Ove rhet rendement van gokken hoef ik u ook niks uit te leggen. Heb ik nog een leuk overzichtje van de grote gokbedrijven in Europa. Het Ierse Paddy Power is het op zeven na grootste fonds van het land. Tijdens de kredietcrisis was dit de grootste Ierse financial!

En ja hoor, u verwacht het niet. Er zit ook een Griek tussen van 3 miljard euro! Het op drie na grootste fonds van het land, een voetballoterij. Te eten hebben de Grieken niet, maar gokken doen ze wel. En de beurs vinden ze vast eng. Wedden? :-) Sorry lezers, ik begrijp de wereld en de mensheid geloof ik niet helemaal...

Full disclosure: ik heb wel twee keer een dikke prijs in de Postcodeloterij opgehaald, goed voor onder meer twee knettervette racefietsen :-)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 De amateur 26 januari 2015 16:47
    Beleggen is ook meer als poker en niet bijv. roulette. Je kan je risico's inperken tot een bepaald niveau. Je blijft altijd een onbekende factor houden die roet in het eten kan gooien of je hand(belegging) nog meer waard te laten worden.

    Naar mijn mening wel verstandiger 100 per maand in een fonds te steken ipv krasloten.
  2. [verwijderd] 26 januari 2015 17:31
    Leuk stukje.

    Kleine aanvulling.

    - bij de keuze 'wat is enger' zou ik graag een derde optie willen zien namelijk "je vermogen laten beheren door Alex in het profiel -behoedzaam-'. Dit past niet lekker op 1 regel, dus varieren mag;

    - mijn vader zei altijd 'hoop is uitgestelde teleurstelling'. Dat lijkt ook hier op zijn plaats.

    Tot zover de aanvullingen.
  3. [verwijderd] 26 januari 2015 18:56
    quote:

    Benjamin 01 schreef op 26 januari 2015 17:31:

    Leuk stukje.

    Kleine aanvulling.

    - bij de keuze 'wat is enger' zou ik graag een derde optie willen zien namelijk "je vermogen laten beheren door Alex in het profiel -behoedzaam-'. Dit past niet lekker op 1 regel, dus varieren mag;

    - mijn vader zei altijd 'hoop is uitgestelde teleurstelling'. Dat lijkt ook hier op zijn plaats.

    Tot zover de aanvullingen.
    In dat kader mag er nog iets bij in de categorie "wat is enger":

    - beleggen bij degiro en kansmaken op 100% verlies als het misgaat met jouw aandelen die ze aan een ander uitgeleend hebben.

4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links