Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"IBM ontslaat 110.000 man"

"IBM zou focus naar cloudcomputing verleggen en bereidt massa-ontslag voor"

Dat oliebedrijven Schlumberger, Halliburton en Baker Hughes duizenden personeelsleden ontslaan, zal niemand verbazen. Misschien wel dat ze tegelijkertijd dividend verhogen of aandelen inkopen. Iedereen snapt dat hun business te lijden heeft onder de olieprijs en in de VS gaat het dan met dik hout zaagt met planken.

Het is echter nog niets vergeleken bij wat IBM van plan is? Volgens onder meer SkyNews en Forbes - hier vindt u alle linkjes - bereidt het concern een ontslagronde voor van 110.000 man, ofwel 26% van het totaal aantal werknemers. Big Blue wil inzetten op cloudcomputing. IBM heeft nog niet bevestigd.

Het zou de grootste reorganisatie bij IBM ooit zijn. Het is om duizelig van te worden: 110.000 man/vrouw, alsof we in een depressie zitten en de koersen op een all time low staan in plaats van een high! Zucht. Als dit een gewoonte wordt bij de Amerikaanse bedrijven kan de Fed weer blikken geld opentrekken.

Nu loop ik wel erg op de muziek vooruit :-) Dat er iets moet en gaat gebeuren bij IBM, maakt de grafiek duidelijk. Het aandeel (blauw uiteraard) blijft hopeloos achter op de brede markt (rood S&P 500). Stel de grafiek in zoals u zelf wilt, ik neem vanaf begin maart 2009, ofwel de start van de bullmarket.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 januari 2015 12:23
    Ook American express wat prima draait en Ebay gooien er met de duizenden de mensen uit.

    En al die werkelozen kunnen weer gefinancierd worden door die paar mensen die wel nog werken want de normale mensen die mogen steeds meer lasten dragen terwijl de wereldwijde trend in de bedrijfsbelasting nog steeds omlaag is omdat de bedrijven klagen bij de overheid in hun land dat de belasting hoger is dan in dat andere land waarop zij verlagen en dan begint het volgende land te klagen.

    Ook in Amerika zit men er weer aan te denken om de bedrijfsbelastingen verder te verlagen.

    Als groot bedrijf kun je nu eenmaal druk uit oefenen bij de overheid, koffertje onder de tafel of een leuke bijdrage aan het campagnefonds of natuurlijk een leuk bijbaantje in het vooruitzicht voor na de politieke loopbaan en hoppa, het volk wordt weer genaaid en de rijken worden alleen maar nog sneller rijker en de verhoudingen rijk/arm lopen de spuigaten uit.

    Maar ja, het is nu ook niet zo dat het volk ook maar enige weerstand bied aan deze ontwikkeling, die zijn na vele jaren verkiezingsbedrog ook helemaal klaar met wie hen uitkleed, het maakt toch allemaal niet uit is het algemene gevoel.

    Zo heeft de elite de volledige controle en het volk mag zich kapot werken voor al die overbetaalde bagger.

  2. [verwijderd] 26 januari 2015 12:30
    Dat het allemaal reeds onbetaalbaar is zien we natuurlijk al aan het grote piramide spel dat overheidsschulden heet.

    Wat nu in griekenland gebeurt is met de Syriza nu aan de macht is een mooi voorbeeld van hoe ellendig het eerst moet worden alvorens het volk heel anders gaat stemmen dan om de standaard ja en amen partijen.
    Niet dat Syriza de oplossing is ofzo, want hun plannen zijn compleet onhaalbaar en zullen de situatie alleen nog maar erger maken.
    Moet je nagaan wat de rest dan van plan was en hoe ellendig de situatie onder het volk moet zijn dat ze zo kortzichtig op deze partij kiezen.
  3. [verwijderd] 26 januari 2015 12:32
    quote:

    Sloeki schreef op 26 januari 2015 12:27:

    Jobless claims dan maar 100K+?

    Gewoon nog meer mensen die voltijd banen verliezen en bij lange na niet het dubbele aantal wat een halftijd of mindere baan terug krijgt.

    Meer mensen met een baan, minder economische bijdrage.

    O wat gaat het goed want kijk de koersen gaan omhoog....

    Daar profiteren ook alleen maar de mensen van die nog iets hebben in assets en die groep wordt kleiner maar het vermogen van deze groep groeit wel flink, vooral het allerbovenste clubje.

    En prima, iemand die hard werkt mag ook best veel meer verdienen dan iemand van uitkering trekken zijn beroep denkt te hebben gemaakt, maar het verschil aan bijdrage van de bedrijven en het werkvolk is veel te groot geworden en met al die automatisering en bevolkingsgroei krijg je het allemaal niet meer betaald.

    Dus er moet keihard iets veranderen en snel en niet zoals het nu gaat waar de lasten van de mensen alleen maar omhoog gaat en dat van de bedrijven omlaag wat economisch heel slecht is terwijl aan de andere kant de economie zo nodig gestimuleerd moet worden voor groei en inflatie door de strot van de banken en de ultra goedkope financiering aan de bedrijven die met het voordeel niets anders doen dan dividend uitkeren en aandelen inkopen, terwijl het risico compleet bij de mensen ligt en die mogen straks de rekening weer betalen terwijl de bedrijven er alleen maar van profiteren.
  4. z0n0p 26 januari 2015 13:38
    In 2013 voorspelde Oxford University ( www.dutchcowboys.nl/reports/30879 ) dat in de komende 20 jaar 50% van de huidige banen zullen verdwijnen. Natuurlijk, van de banen van onze (groot)ouders is ook niet veel meer over. Maar waar komt dan de vervangende werkgelegenheid vandaan? Er is al een flinke mismatch tussen opleiding en arbeidsmarkt en die zal alleen maar toenemen. Het werk dat er nu (nog/al) is, zit voornamelijk in de technische hoek. Dus wat nu te doen met de opleiding "event manager"?
  5. 2hansome 26 januari 2015 14:52
    Times are changing. Wordt boer. Hoewel. Dat gilde heeft weer zijn eigen sores.

    Desondanks, als de dag der daagen aanbreekt en de vinexbunkers spatten uiteen doordat werklozen elkaar als ratten te lijf gaan,dan kun je beter op het platteland zitten. Beetje boer moet wel kunnen slachten, i.c. tegen bloed kunnen. Maar goed, de (irreversibele) veranderingen op de arbeidsmarkt (o.m. Oxford studie) leiden sowieso tot een employment 'bloedbad'.
  6. [verwijderd] 26 januari 2015 14:56
    Na het enorm succesverhaal van de ontslagronden in Zuid-Europa, waar de economieën bloeien als nooit tevoren, heeft ook Nederland de ontslagronde omarmd in de hoop binnenkort er net zo goed voor te staan als Zuid-Europa. En de VS gaat niet eens wachten om te zien hoe succesvol dat in Nederland gaat verlopen, en gaat er meteen in de VS mee aan de slag zodat ze ook het niveau van Zuid-Europa kunnen halen.

    Nou FED, zet die geldkraan maar weer wagenweid open.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links