Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Kans op terugtest AEX

De AEX is bij het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau aangekomen van de eerste correctie van begin dit jaar. Dit niveau ligt bij 442. De 1e correctie startte bij de 428,30 (eind december) waarna hij terugviel in de eerste handelsweek van dit jaar naar een niveau van 406,30.

Hierdoor viel deze terugval nipt binnen de grenzen die ik aanhoudt voor een ‘normale’ correctie (daling van 5% tot 10%). Ik had voor deze verwachte terugval een richtpunt aangegeven van 409 punten. Een kortstondige intraday-beweging hieronder zorgde dus voor de eerste correctie van dit jaar.

Vandaag moeten we bezien wat de AEX gaat doen rond de 442-grens. Een beweging hierboven zal de verdere opwaartse weg vrijmaken naar de onderkant van mijn doelzone voor het eerste kwartaal van dit jaar bij 450.

grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Opgaande beweging

Ik geef al ruim anderhalve maand aan dat de AEX in het eerste kwartaal van dit jaar op kan lopen naar de zone 450 – 462. Bij de 450 ligt een oude horizontale weerstand en de 462 is het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau dat is te berekenen tussen de top en bodem van de september-oktobercorrectie.

Destijds viel de AEX terug vanaf een hogere jaartop bij 425,80 naar de 366. Hiermee bleef hij toen ongeveer vijftien punten boven de sinds begin 2009 stijgende langetermijnbodemlijn. Als we kijken naar de daggrafiek dan werd gisteren een toppatroon gevormd, een hanging man.

Toch zal deze bij opening waarschijnlijk direct worden opgeheven. Een beweging boven de intradaytop van gisteren zorgt er namelijk voor dat dit toppatroon direct wordt geneutraliseerd. Zolang de AEX niet boven de 442 weet te blijven (slotkoers) vandaag is de kans aanwezig dat een kortstondige terugtest zal plaatsvinden na de zeer steile opgaande beweging van de afgelopen handelsdagen.

grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Bearish engulfing

Een hogere opening en uiteindelijk een lager slot onder de openingskoers van gisteren (deze ligt bij 440) zou namelijk ook een bearish engulfing kunnen afronden. Vanaf een dieptepunt bij 411,45 is de AEX in precies een week tijd ruim 30 punten opgelopen.

In dat scenario zou een terugtest kunnen plaatsvinden naar de voormalige toppen bij 428,30 en 432,20. Een duidelijke beweging en slotkoers vandaag boven de 442 maakt de weg vrij voor een verdere beweging naar de 450 tot 462 in de komende tijd.

Zodra deze zone wordt bereikt, moeten we zeer alert zijn op topvormingsignalen, zowel vanuit de internationale aandelenindices als de technische indicatoren.

Duidelijk koopsignaal

Ik verwacht namelijk dat rond die zone een top gevormd zal worden en de AEX een tweede correctie van dit jaar kan starten voor de vorming van een volgende hogere bodem. De technische indicatoren gaven ongeveer een week geleden ook een duidelijk koopsignaal.

Zowel de RSI als de MACD braken door hun dalende toppenlijn en de MACD maakte ook een positieve crossing. Ondertussen zijn deze indicatoren alweer hard opgelopen en nadert de MACD alweer zijn vorige toppen. De RSI is nog niet zover en blijft nog onder de 70-puntengrens.

Ik houd er echter rekening mee dat deze grens in de komende tijd opwaarts gebroken zal worden.

S&P 500

Een opvallende achterblijver de laatste weken is de S&P 500. Deze index vormde zijn top (en verhoogde daarmee zijn all-time high) eind december bij een niveau van 2.093. Als we echter kijken naar het patroon dat sinds die top is gevormd, dan is een dalende wig te zien.

Dit zijn normale correctiepatronen. Zodra de dalende toppenlijn wordt gebroken van dit patroon kan een snelle verdere stijging worden gestart. Hij drukt momenteel tegen deze dalende toppenlijn aan, die te vinden is bij 2.034.

Een slot hierboven zorgt voor een kansrijke herstelbeweging in de komende tijd naar minimaal het startpunt van deze dalende wig, ofwel de 2.093. De kans dat dit scenario uitkomt is groot.

 

grafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

818 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 41 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 januari 2015 09:33
    quote:

    maliqun61 schreef op 22 januari 2015 09:30:

    Allemaal hoop en verwachting hier. Het enige dat ik hoop is dat ik vanmiddag storingsvrij mijn eventuele orders bij de ING en DG kan doorgeven, maar ik verwacht dit niet.
    ja dat is de beurs. Het kent drie elementen: HOOP, ANGST en HEBZUCHT
818 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 41 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links