Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Je suis Frank-rijk

Als columnist krijg ik het nodige over me heen. Vorige week had ik per ongeluk een fout gemaakt in een grafiek. In mijn database had die de verkeerde naam gekregen na een fusie van een paar Amerikaanse banken. Direct was er helemaal niks goed aan mijn column en ik was een domme grote l.l en nog minder dan dat.

Ook als ik verwacht dat de markt lager gaat en de markt dit ook per ongeluk doet, is het mijn schuld dat mensen die long zitten geld verliezen. Ik ben de afgelopen jaren regelmatig bedreigd door figuren die klaarblijk een andere positie hadden en iets minder herseninhoud dan een pantoffeldier.

Dus het knappen van de IT-bubbel in je jaren 2000 is mijn schuld en ook de kredietcrisis is mijn schuld volgens deze mensen. Maar dit zijn incidenten en hoewel de lol van je mening delen er soms afgaat is dit allemaal muggenzifterij met wat er afgelopen week in Frankrijk gebeurde.

Je suis Charlie

Het ging om een magazine dat volgens sommigen te ver ging. Maar wat is te ver? En kan dat ervoor zorgen dat een gehele redactie inclusief receptioniste wordt beschoten en er zoveel doden zijn vallen?

Nee, natuurlijk niet! Er is zelfs niet de minste twijfel en iedereen die wel twijfelt moet eens goed nadenken of hij/of zij wel gelooft in vrijheid. Al met al gaf het mij een gevoel van de 9/11 aanslagen en het zorgde er zelfs voor dat ik afgelopen vrijdag nergens meer zin in had.

Ik had zelfs geen zin had om naar de receptie van Euronext te gaan. Ik heb deze receptie in geen 27 jaar gemist, dit was een vast item maar nu kon ik me er niet toe zetten. Nogmaals ik wil niet zielig doen en ben dit ook niet, maar ik wil wel aangeven dat het hele gebeuren van de afgelopen week me raakte.

Ook maakte het mij pijnlijk duidelijk hoe fragiel onze vrijheid is en dat we het niet als vanzelfsprekend moeten zien. We moeten ervoor willen strijden.

 

Snel naar de markt

Vreemd genoeg hadden de aanslagen nauwelijks effect op de beurzen. Eigenlijk had helemaal niets veel effect. Ook een snel dalende euro wordt nauwelijks opgemerkt of alleen als positief gezien. Kortom, Draghi was weer alles bepalend maar toch ook weer niet echt heel overtuigend.

De AEX schommelde tussen hoop en vrees en was per saldo voor het jaar lager en sowieso ging de koers vrijdag flink lager.

 

De EB-indicator en Twindicator hebben moeite de trend te bepalen en eigenlijk moet u geen haast hebben om de markt in te gaan.

 

De eerste dagen van het jaar

Er zijn mensen - en daar hoor ik ook bij - die geloven dat de eerste paar dagen van het jaar iets zeggen over heel januari en dat heel januari weer iets zegt over het hele jaar. Er zijn een paar interessante artikelen over dit onderwerp bijvoorbeeld op Forbes of van Fidelity of gewoon op Wikipedia

Ook van de Duitse DAX-grafiek word ik per saldo niet heel veel wijzer. Zo lang er geen uitbraak aan de bovenkant is,  is er geen reden om heel positief te worden en voorlopig hebben we nog verkoopsignalen in de Twindicator.

 

Griekenland en zijn verkiezingen?

Griekenland dat een week hiervoor nog invloed had heeft nu geen noemenswaardig effect. Hoewel de rente aldaar nog opliep en de beurs nog wat wegzakte. Maar de beurs had dus geen duidelijke richting.

Toch speelt er onderhuids heel veel. Zo wordt de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter. Een mooi voorbeeld is de Rolls Royce-verkoop in 2014, dit is namelijk naar een record van 4063 stuks gegaan en ook in ons land naar hoogtepunt van 15 auto’s op kenteken (plus 37%) gegaan.

Ondertussen zijn de gewone autoverkopen in Nederland fors gedaald en staat op het één-na-laagste niveau sinds 1969. Ook China kent lagere verkopen nu de rijken minder opvallend rijk mogen zijn.

Een leuke brug van Rolls Royce naar de olieprijs Want een lagere olieprijs zou geen groot effect hebben op Rolls Royce als je het mij vraagt en is dus niet de verklaring zijn voor de stijging van de verkoop. Maar ook heeft de olieprijs niet meer het schokkende effect op de beurs.

Dat komt omdat iedereen denkt dat de koers rond de 50 wel een bodem zal vinden, maar technisch is daar weinig reden voor. Technisch is er pas op 35 dollar weer een steun van enige betekenis.

 

 

De Dow Jones staat nog op een verkoop. Maar gaat waarschijnlijk een rechter schouder vormen voordat het echt omlaag gaat. Dus eerst even een zijwaarts patroon.

 

Op weekbasis zien we dat de Dow de nodige stijging achter zich heeft en dus dat als de koers echt gaat glijden het zo vele duizenden punten lager kan (technisch gezien).

 

De Russell 2000 index (de midkapaandelen in de Verenigde Staten) geeft technisch geen wezenlijk ander beeld dan de andere Amerikaanse indices. Maar toch zou je met enige fantasie een divergentiesituatie kunnen herkennen.

De Russell zit namelijk al langer niet in een stijgende trend zoals de Dow Jones maar gaat eigenlijk zijwaarts.

 

De Nasdaq 100 staat nog op een verkoop signaal. Technisch is er nog niet een heel duidelijk patroon.

 

De S&P 500 zit mooi in de opgaande trend maar loopt wel tegen een weerstand aan en persoonlijk zie ik meer redenen om negatief te zijn dan om nu in te stappen.

 

De totalemarktindex, Wilshire 5000, is wel aan het afvlakken maar is ook nog geen heel duidelijk verhaal.

 

De VIX is ondanks alle onzekerheid niet heel hard opgelopen, natuurlijk zijn de premies in de opties hoger dan we gewend zijn maar het zijn nog zeker geen crisisniveaus.

 

Ik noem deze keer maar één aandeel. In mijn optiek is iedereen al weer enige tijd geleden lid geworden van Netflix maar nu kijkt iedereen ineens het gratis Popcorn time. Dit schijnt tegenwoordig van enorm hoge kwaliteit te zijn.

Ook zijn er rond Netfix andere issues rond gebruikers die vanuit Europa met Amerikaanse IP-adressen werken. Kortom, ik durf het bijna niet te zeggen…

 

Voor de optimisten rond Netflix: er kan ook een rechter schouder gevormd worden en dus een rit van 100 dollar hoger… Doe deze short dus met een product waar je niet je broek mee kunt verliezen. (Hefboomproduct of optie, kleine investering en bij verkeerde visie alleen inleg kwijt.)

Zelf heb ik nog geen positie, maar ik hou jullie op de hoogte via Twitter.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 januari 2015 11:17
    Hallo Cees,

    Goed stuk weer!
    Even het volgende.. jij geeft vaak een contrair geluid aan de markt. Dit is goed. Ik wil niet zeggen dat ik het dan op dat moment met je eens ben. Maar je gaat je handelswijze of handelsdenken wel meer relativeren en houd dan ook meer rekening met "wat als scenario's.." bv. het waarschuwende geluid van jouw kant. Daar is niets mis mee. En ik hoop dat je met volle overgave daarmee doorgaat, al vast dank daarvoor.. Voorts is het véél moeilijker om een informatief stuk te schrijven dan dat er (leeg) op wordt gereageert! maar weet ook dat oorlogen/aanslagen ontstaan om Geld, Politiek, Religie en Macht. En met name het laatste woord macht omvat (bijna!) alles.. Daar kun je je, heel erg emotioneel druk over maken... (ik betrap mezelf er soms ook op) maar ga ook verder met je leven.. Of (domweg) klinisch gezegd geef het een plek..
  2. RT2014 12 januari 2015 11:23
    Volgens mij klopt dat verhaal over die IP adressen en Netflix niet helemaal. Veel Europese gebruikers maken gebruik van gratis software die tot gevolg heeft dat Netflix niet kan zien wat hun locatie is of een andere locatie doorkrijgt dan de werkelijke locatie.

    Gebruikers kunnen dan ook het veel bredere Amerikaanse of Britse aanbod bekijken in plaats van het beperkte aanbod in hun land.
  3. [verwijderd] 12 januari 2015 11:26
    dartyharry,

    Dat is heel eenvoudig, struisvogelpolitiek.
    Maar ja zo lang ze de kunstmatige beademing blijven toepassen, kunnen we gewoon
    door met deze ponzi.
    Cees ziet veel dingen goed alleen is fundamenteel traden al een tijdje niet echt meer mogelijk.
    De spelregels zijn veranderd door de extreem lage rente.
    Moet zeggen dat het wel heel goed gedaan is door de centrale banken:
    Je geeft gratis geld aan de banken en hedgefunds, die kopen zonder risk (want gedekt door de centrale banken) staatspapier vd zuidelijke landen met een hield van vorig jaar nog 5 pct en aandelen.....wat een mooi systeem.
    De rente is hierdoor omlaag en de aandelen omhoog hoog dus alles lijkt hanky dory...toch?
    Banken komen op orde en de echte rijken maken geld want hebben toegang tot dit gratis geld maar ondertussen gaan de pensionado's, middenklasse en spaarders naar de knoppen en de balance sheets vd centrale banken gaan rechts bovenaan de chart uit...
    Hier is geen exit voor dus uiteindelijk krijgt Cees gelijk. Ik ga er alleen niet short op want ik heb een minder lange adem dan de printers....
    Cees veel succes met je colums dit jaar!
  4. [verwijderd] 12 januari 2015 13:36
    Een aanslag met 12 doden en daarna nog een idiote achtervolging. Nu niet overdrijven. Er sterven dagelijks een veelvoud mensen in naam van onze vrijheid.
    Gekken zijn er overal. Moslim gekken, maar ook de vrijheid in de USA is zeer relatief, met extreme christenen, racistische staat en politie, wapenbezit, depressieve mensen....Het voorval nu laten vallen op een aanslag op ons recht van vrije meningsuiting is een beetje te ver gezocht. In tegendeel we worden er steeds mondiger van. Dus die tactiek, als dat al de bedoeling was, werkt niet. Breivik's aanslag overigens ging daarin een stuk verder.

    Het past volledig in het menselijke gedrag een schuldige te vinden voor de misère en ontevredenheid. In dit geval de Islam.
  5. forum rang 7 handyman6 12 januari 2015 14:04
    quote:

    carrytrade schreef op 12 januari 2015 11:26:

    dartyharry,

    Dat is heel eenvoudig, struisvogelpolitiek.
    Maar ja zo lang ze de kunstmatige beademing blijven toepassen, kunnen we gewoon
    door met deze ponzi.
    Cees ziet veel dingen goed alleen is fundamenteel traden al een tijdje niet echt meer mogelijk.
    De spelregels zijn veranderd door de extreem lage rente.
    Moet zeggen dat het wel heel goed gedaan is door de centrale banken:
    Je geeft gratis geld aan de banken en hedgefunds, die kopen zonder risk (want gedekt door de centrale banken) staatspapier vd zuidelijke landen met een hield van vorig jaar nog 5 pct en aandelen.....wat een mooi systeem.
    De rente is hierdoor omlaag en de aandelen omhoog hoog dus alles lijkt hanky dory...toch?
    Banken komen op orde en de echte rijken maken geld want hebben toegang tot dit gratis geld maar ondertussen gaan de pensionado's, middenklasse en spaarders naar de knoppen en de balance sheets vd centrale banken gaan rechts bovenaan de chart uit...
    Hier is geen exit voor dus uiteindelijk krijgt Cees gelijk. Ik ga er alleen niet short op want ik heb een minder lange adem dan de printers....
    Cees veel succes met je colums dit jaar!
    Kijk...dit vind ik dus een goede collum,want duidelijker kun je je de situatie op de markten niet, beknopt, weergeven! Klasse.
    Overigens ben ik het ook helemaal eens met DomDom's posting..grH6
  6. forum rang 6 ttroo 12 januari 2015 16:12
    Cees, ik herken je visie. Het is allemaal onduidelijk met de richtingen. Ik had vanochtend hetzelfde. Ik nam direct in de ochtend long posities in de DAX en de Euro Stoxx. En ging er weer zo snel mogelijk uit. Zie ik eerst een AEX richting de 1% gaan, om vervolgens nu in het rood te staan. Het wordt volatieler allemaal. Dat zeker. Ik noem het schommelen. En vaak komt na schommelen een flinke daling. Maar dat is mijn mening. Zelf vind ik de vix wel aardig omhoog gegaan. Levels van zeg 10, 11, 12 zien we de laatste tijd niet, zelfs het zeer onrustige 14, 15, en 16 levels zijn verlaten om een lage 20 tot 23 te noteren. Ik vind het een teken aan de wand. Een nieuwe Rembrandt?
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links