Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De weldoener van OCI

De weldoener van OCI

  

Het bericht gisteren dat OCI, de van oorsprong Egyptische bouw- en meststoffengigant, 4,2 miljoen aandelen plaatste tegen 36 euro per stuk, deed de wenkbrauwen fronsen. De koers sloot 2014 af op 28,89 euro.

Gevraagd naar het hoe en waarom van deze deal, antwoordde het bedrijf dat het hier een nieuwe aandeelhouder betrof die weliswaar een forse premie betaalde, maar geen onlogische gezien de volumes op de beurs (gemiddeld rond de 200.000 stuks per dag) en het feit dat de koers in 2013 en 2014 langere tijd boven de 36 euro heeft gestaan.

Meestal gaat het andersom en zoekt het bedrijf naar financiering, waarna ze in een klap een pluk aandelen plaatst bij een bevriende partij. KBC heeft dit bijvoorbeeld een aantal keren gedaan in de jaren na de crisis. De koers waartegen geplaatst wordt ligt dan vaak 5 tot 10% onder de beurskoers.

In dit geval is het dus andersom en kunnen we hieruit afleiden dat die nieuwe investeerder bijzonder veel vertrouwen heeft in de toekomst van OCI.

OCI-aandeelhouders staan voor een spannende tijd. Het bedrijf bestaat uit een meststoffendivisie en een bouwdivisie. Die bouwdivisie wil men vanaf door er een aparte beursnotering voor aan te vragen in Egypte, Abu Dhabi of Dubai. Voor de huidige aandeelhouders zou het beter zijn als de hele bouwdivisie verkocht kan worden in plaats van opgezadeld te worden met een aandeel op een beurs in de zandbak.

De meststoffendivisie (geleid vanuit Geleen, waar van DSM OCI Nitrogen is overgenomen) groeit als kool en OCI ziet daar meer toekomst in dan in de bouwdivisie. Geen rare conclusie, lijkt mij.

Grootaandeelhouder Sawiris

Het vervelende voor aandeelhouders bij OCI is dat de grote man bij OCI, Nassef Sawiris, meer dan 30% van de aandelen in handen heeft waardoor andere aandeelhouders niet zo heel veel te vertellen hebben. Overigens heeft Sawiris wel een neusje voor zakendoen, want hij verkocht net voor de ‘Grote Recessie’, zoals de financiele crisis ook wel genoemd wordt, de cementdivisie van OCI voor de hoofdprijs (11 miljard euro) aan het Franse Lagardere. Die hebben daar nu nog hoofdpijn van.

Van die 11 miljard werd 8 miljard  euro uitgedeeld aan de aandeelhouders. Daarna kocht OCI zich in in de meststoffen door twee onderdelen van DSM over te nemen: DSM Agro en DSM Melamine.

De kunstmestsector groeit goed. De langetermijntrend is dat er wereldwijd een grotere middenklasse komt die bijvoorbeeld meer vlees en melk gaat consumeren. OCI is flink aan het uitbreiden met fabrieken in de VS.

Er is nu nog veel onzekerheid over het slagen van het afstoten van de bouwdivisie. Als Nassef Sawiris, die overigens regelmatig zelf ook wat aandeeltjes bijkoopt, hetzelfde kunstje kan flikken met zijn bouwdivisie als acht jaar geleden met de cementdivisie wordt OCI opeens een stuk aantrekkelijker, zeker voor de Nederlandse belegger.

Uit de recente plaatsing van die 4,2 miljoen aandelen blijkt dat er in ieder geval een iemand vertrouwen heeft in een goede afloop.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Ron Kerstens 9 januari 2015 12:45
    Ik geloof er werkelijk niets van dat er een partij is die, laten we zeggen 40 mln euro, teveel uitgeeft om een pakket OCI te verwerven. Daar zal geheid een sideletter of mondelinge afspraak aan ten grondslag liggen met nadere voorwaarden. Wellicht heeft Sawiris een putoptie op de pluk aandelen verstrekt oid of spelen er geheel andere zaken.
  2. SaSto 9 januari 2015 13:30
    Erg dapper van je Nico dat je de schone taak op je hebt genomen om iets onverklaarbaars proberen te verklaren. Uiteraard betaalt er geen enkel weldenkend mens zoveel over voor die 4,2 miljoen aandelen. In het theoretische geval dat je 4,2 miljoen aandelen op de beurs zou moeten kopen kan je daar rustig je tijd voor nemen en kom je zeker (fors) lager uit. Wanneer je wat agressiever gaat kopen lokt dit vanzelf volume uit en kan je naar mijn mening de stukken makkelijk binnen krijgen (ook op een veel beter niveau). Maar eigenlijk is dat allemaal niet relevant; het gaat hier om nieuwe aandelen. OCI wil ons doen laten geloven dat er iemand (ik noem hem voor het gemak maar even de Kerstman) langskomt die zegt dat hij OCI wat extra eigen vermogen komt geven en daar een premie van meer dan 30% voor wil betalen.Normale beleggers (dus niet de Kerstman) bedingen een discount op het verschaffen van eigen vermogen...De enige logische verklaring die ik kan bedenken is dat OCI niet alles verteld over de voorwaarden die aan deze transactie verbonden zijn. Gratis put of preferente bij toekomstige winstuitkering, om maar wat te noemen...
  3. [verwijderd] 9 januari 2015 13:51
    Naast Deutsche Bank, dat een koersdoel hanteert voor OCI van 39,50 euro, heeft ook de Rabobank onlangs uitgevaardigd dat zij een significante opwaartse koersdoel potentieel ziet (37 euro).

    In januari gaat OCI zijn internationale noteringen schrappen (GDR - ADR), daarnaast zal ook de bouwdivisie worden afgesplitst. Is dit de enige verklaring, of speelt er nog meer? Bijvoorbeeld: een volledige overname van OCI door een andere partij....dat zou de onlangs gesloten deal verklaren, ook al zou dit heel erg dubieus zijn.

    Wie het weet mag het zeggen.
  4. [verwijderd] 9 januari 2015 14:57
    De 40 miljoen die Ron noemt is wellicht wat overdreven, maar iemand die rustig aan een belangetje wil opbouwen, en de tijd heeft, kan dat idd beter via de beurs doen. Zoveel is die 4.2 miljoen nou ook weer niet.

    Feit is wel dat het betaald is. Wellicht dat we over een half jaar, of zelfs sneller, de motieven van de nieuwe aandeelhouder beter kunnen inschatten.
  5. [verwijderd] 9 januari 2015 15:04
    quote:

    Nico Inberg schreef op 9 januari 2015 14:57:

    Feit is wel dat het betaald is. Wellicht dat we over een half jaar, of zelfs sneller, de motieven van de nieuwe aandeelhouder beter kunnen inschatten.
    4.2 miljoen nieuwe aandelen valt onder de de drempel van 3% voor melding bij AFM.
  6. [verwijderd] 9 januari 2015 15:30
    Feit blijft dat feel financiële instanties een opwaartse potentieel zien in OCI:
    - Deutsche Bank: 39,50 euro.
    - Morgan Stanley: 31 euro.
    - JPMorgan: 35 euro.
    - Rabo: 29 euro.
    - Barclays: 35 euro.
    - HSBC: 32 euro.
    (source: www.guruwatch.nl/aandeel/524777/OCI/o...

    Wat verklaart dat het aandeel al een tijdje naar beneden 'gemanipuleerd' wordt? De trend bezien, lijkt het alsof het aandeel niet hoger mag dan pakweg 30 euro, terwijl veel van bovenstaande instanties een veel hoger koersdoel erop nahouden.
  7. [verwijderd] 9 januari 2015 16:33
    Gunstig signaal voor aparte beursgang bouwtak OCI

    9 januari 2015 (VEB)

    De afsplitsing en beursgang van de bouwtak van OCI zal waarschijnlijk nog dit kwartaal plaatsvinden. Dat een nieuwe investeerder een fikse premie betaalt voor een pakket nieuwe aandelen is een signaal dat dit wel eens goed kan uitpakken voor aandeelhouders.

    OCI liet donderdagmiddag weten dat het door middel van onderhandse plaatsing van 4,2 miljoen aandelen 151 miljoen euro aan vers kapitaal heeft binnengehaald.

    De opbrengst is grotendeels bestemd voor investeringen van de kunstmest- en chemietak.

    Daarnaast wordt het kapitaal ook ingezet voor kapitalisatie van het bouwbedrijf. Directeur investor relations Hans Zayed sprak in een toelichting van een verhouding 80-20. Volgens hem ligt de beursgang op koers en zal deze waarschijnlijk nog dit kwartaal zal plaatsvinden.

    Dubbele notering
    Het is de bedoeling dat aandeelhouders OCI aandelen in het nieuwe beursfonds krijgen. Dit bedrijf krijgt overigens een dubbele notering in Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

    Opmerkelijk aan de aandelenuitgifte is dat de niet door OCI geïdentificeerde investeerder een fikse premie betaalt. Het aandeel OCI stond de afgelopen dagen rond de 27 euro. De investeerder betaalt 36 euro, dat is circa een derde meer.

    "Wij wilden sowieso een premie, anders was het niet fair geweest tegenover de andere aandeelhouders. Zij wilden graag een aandeel en hebben gekeken naar de vooruitzichten voor de twee divisies en waren bereid om die premie te betalen", verklaarde Zayed.

    De investeerder kent zowel de bouw als de kunstmestindustrie goed, voegde Zayed toe. Hij wilde niet zeggen waar de investeerder gevestigd is.

    Beperkt volume
    Dat de investeerder zich direct tot het bedrijf heeft gewend en niet via de beurs plukken aandelen heeft gekocht is te verklaren door het relatief beperkte handelsvolume van gemiddeld 250.000 aandelen per dag.

    Kennelijk was het ook niet aantrekkelijk of mogelijk om via een broker een groot pakket in een keer over te nemen.

    De premie en het feit dat het hier gaat om een investeerder die kennelijk kennis van zaken heeft van de industrieën waar OCI in opereert zijn op zichzelf een positief signaal voor de beursgang van de bouwtak. Het zou beleggers nog wel helpen als ze zouden weten wie de investeerder precies is.

    Op de beurs is de emissie in ieder geval positief ontvangen. In twee dagen is het aandeel bijna 10 procent gestegen. Het noteerde vrijdag rond de 29 euro.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links