Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot 2014: AEX 424,47

Slot 2014: AEX 424,47

En we hebben een slotstand. Uw benchmark voor 2015 is AEX 424,47.

Daarmee is 2014 gewoon een heel prima beursjaar geworden, met 5,6% koersrendement en 8,7% inclusief dividend. Kom er maar eens om op een spaarrekening.

Hieronder vindt u de jaarprestaties van uw favoriete Damrakkertjes, maar eerst even in vliegende vaart de hoogte- en dieptepunten van deze korte beursdag.

  • De AEX zet met een eindsprintje van 0,68% een kroontje op een keurig beursjaar
  • Fugro zet dankzij wat coulance van haar banken +4,1% op het bord, wat een schrale trooost is na dit rampjaar 
  • Ballast Nedam poetst ook nog iets weg van een desastreus jaar en stijgt 25% na een overnamebericht. Het aandeel bungelt niettemin stijf onderaan de AScX voor dit jaar: -50%
  • Altice is al een tijdje in topvorm en houdt dat vol tot aan de einstreep (+1,4% vandaag)
  • Royal Dutch Shell komt dankzij de immer dalende olieprijs niet in het groen vandaag: -0,02%
  • Air France, ASMI en BAM trekken de kar op de AMX
  • Olie blijft maar doordalen, nu onder de 53 dollar per vat. Goud schuifelt wat rond vlak onder de 1200 dollar - het hele jaar al zo'n beetje de kruishoogte.

AEX 2014

De jaarlijstjes dan maar. Eerst de AEX uiteraard. Odd couple ASML en Reed Elsevier voert de lijst aan. Reed? Dan kan Wolter Kluwer nooit ver weg zijn. En jawel, de Wokkels staan na Corio (overnamebod) op een keurige vierde plek. Opvallend is verder de relatief goede prestaties van defensials Heineken, Ahold en Unilever. 

En tja, onderaan kan ik volstaan met de namen te noemen die u ook wel kent: SBM Offshore, Fugro, Arcelor. Snel vergeten dit jaar.

AMX 2014

In de Jupiler League doet Aperam wel wat Arcelor niet lukte. De roestvrijstaalfabrikant draait goed en bekroont een prima jaar met een imposante koersstijging van 83%. Het grootste deel daarvan stond overigens al in de eerste helft van het jaar op het bord. ASMI berijdt hetzelfde gunstige techsentiment als grote broer ASML en Exact kreeg een overnamebod.

Onderaan treffen we Brunel, dat moeizaam draait. De detachering in de oliesector heeft te lijden onder de malaise daar en er is gedoe in Duitsland. En er zijn uiteraard de kermisaandelen BAM en Imtech, waar u afgelopen jaar veel over heeft kunnen lezen op deze plek. Eervolle vermelding is er voor TomTom, dat zowaar eens gewoon een brave middenmoter is.  

AScX 2014

In de smallcapsectie steelt BESI de show, niet toevallig ook een chipbedrijf, net als ASML en ASMI. En wie hebben we daar? Als dat Wessanen niet is. Voorheen synoniem met winstwaarschuwingen, maar Wessanen heeft de zaak op de rails en wordt vorstelijk beloond: +85%. Sportieve lui, overigens ook, daar in het Zaanse.  

Peter Paul de Vries zal ook tevreden zijn; hij rondt zijn eerste jaar met Value8 in de smallcapindex af met een knappe +42%. In de smallcapkelder vinden we Ballast Nedam (daar las u al over), Ordina (weet u nog wel, van dat fraudegeval) en TMG (dat misschien wel de wakkerste krant, maar zeker niet het wakkerste aandeel van Nederland heeft).

Goud, valuta en rente

Leuk, al die aandelen, maar 2014 gaat natuurlijk vooral de geschiedenis is als het jaar van de steeds verder dalende rente, van de stijgende dollar en van de waanzinnige - en plotselinge - val van de olieprijs. Alleen goud leek overal zijn schouders over op te halen. Het edelmetaal dobbert, na een korte opleving aan het begin van het jaar al een poosje rond de 1200 dollar per ounce. 

Maar kijk eens even naar die rentes hieronder. De Nederlandse 10-jaarsrente daalde in een jaar tijd met meer dan 1,5% en staat nu onder de 0,7%! En dan waren er vorig jaar al analisten die over een obligatiebubbel spraken...

En zo valt er nog veel meer te vertellen over het voorbije jaar, maar op de beurs - en dus ook op IEX - gaat het vooral over wat er gáát gebeuren. Lees daarom vooral ook de vooruitblikken op 2015 door het IEX-columnistencorps en vergeet niet te vertellen wat u zélf verwacht in de Grote Eindejaars Bull/Bear Enquête.

We hebben het afgelopen jaar met veel plezier verslag gedaan van al het gooi- en smijtwerk op de financiële markten en daar gaan we in 2015 uiteraard goedgemutst mee door. Namens Arend Jan Kamp en Nick Bakker dank ik u voor uw trouwe bezoek en de vele reacties. Fijne jaarwisseling!


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda
  2. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1
  3. 09 apr AEX opent lager en houdt vooral de adem in voor wat er later gaat komen 2

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 januari 2015 01:05
    U schrijft dat 2014 gewoon een heel goed beursjaar is geworden.
    Daarbij gaat u er vanuit dat iedereen op 2 januari koopt en op 31 december verkoopt. Dat is natuurlijk niet de realiteit. Ik ben ervan overtuigd dat veel particuliere beleggers heel blij waren geweest met het rendement van een spaarrekening.

    Veel gangbare aandelen hebben het aardig laten afweten.
    Ik laat dat zien aan de hand van de navolgende aandelen, die in meerderheid als kwaliteitsaandelen worden gezien, die ik op 23 januari 2014 heb verkocht, onder vermelding van de koers nu.
    Arcelor Mittal, verkocht op 12,64, koers nu 9,09
    DSM, verkocht op 49,70, koers nu 50,64
    Philips, verkocht op 27,66, koers nu 24,15
    SBM, verkocht op 15,44, koers nu 9,78
    Arcadis, verkocht op 26,62, koers nu 24,93
    ASMI, verkocht op 25,12, koers nu 35,10 (deze klapper helaas gemist)
    Ten Cate, verkocht op 24,36, koers nu 18,69
    TKH, verkocht op 26,71, koers nu 26,36
    Kendrion, verkocht op 24,70, koers nu 21,62

    Dat wil zeggen dat degene die deze aandelen op 23 januari 2014 heeft gekocht en tot het eind van het jaar heeft aangehouden (wat onwaarschijnlijk is), op verlies staat. Voor die persoon is het een loze kreet dat 2014 een goed beursjaar is, terwijl hij in 2014 343 dagen in een mandje van (kwaliteits)aandelen belegd is geweest.

    Het rendement van een beursindex over een kalenderjaar zegt helemaal niets over het daadwerkelijk behaalde rendement in dat jaar.
    Ik durf de stelling aan dat voor de meerderheid van de beleggers 2014 een waardeloos beursjaar was.

  2. forum rang 5 theo1 2 januari 2015 10:33
    @Anka:
    Het was zeker niet het gemakkelijkste beursjaar om een goed rendement te halen. Economisch ging het toch niet geweldig en ook de ineenstorting van de olieprijs aan het eind van het jaar heeft de nodige impact gehad. Een aantal bedrijven is zwaar in de problemen gekomen (Imtech, Fugro, SBM, BAM). Toch is het een goed positief jaar geworden. Als je in dit soort jaren niet een positief rendement kunt halen, raad ik je aan om een indextracker te nemen, of in ieder geval minder speculatief te beleggen.

    Om de namen die je noemt even langs te lopen:

    Arcelor is een typisch cyclisch bedrijf. Het is een staalproducent, maar ook een ijzerertsmijnbouwer. En ze hebben een grote fabriek in Oekraïne. Ik vind het niet gek dat ze het dit jaar niet zo goed hebben gedaan. Bij een aantrekkende economie en een einde van de oorlog in Oekraïne zouden ze moeten kunnen profiteren.

    DSM is een goed bedrijf, maar was m.i. overgewaardeerd. Daar is uitgebreid over gediscussieerd op het DSM forum.

    Philips is typisch een bedrijf waar altijd wel wat mee is. Ik vind het geen kwaliteitsaandeel.

    SBM: problemen met Yme project waren algemeen bekend. De Petrobras affaire kwam daar nog overheen. Dit is een speculatief aandeel totdat deze problemen echt zijn opgelost (en er niks nieuws meer bij komt).

    Arcadis: goed bedrijf, maar overgewaardeerd.

    ASMI: alle chipaandelen hebben het uitstekend gedaan.

    De andere drie ken ik niet goed genoeg om iets zinnigs over te zeggen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links