Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Russische bodembel?

Wie dit jaar vol in Russische aandelen zat, heeft daarover weinig vrolijks te vertellen tijdens de feestdagen. Want terwijl de grote beurzen van de wereld wederom een prima beursjaar achter de rug hebben, zocht die van Moskou bodems op van lang geleden.

Vooral de laatste maand ging de Russische beurs hard naar beneden. Inmiddels staat er een min van 48% op het bord. In roebels wel te verstaan. Omdat de Russische munt ten opzichte van de euro ruim twee derde van zijn waarde verloor, is de daling van de Russische index voor eurobetalers nog iets groter, maar liefst 65%.

Over het hoe en waarom van de Russische beursmalheur is de laatste tijd genoeg gezegd en geschreven. Nog even in het kort:

De Russische inlijving van de Krim en bemoeienissen in de Oekraïne heeft geleid tot een boycot die met name de Russische financiële sector keihard heeft getroffen. Investeerders verlieten het land massaal, net als het kapitaal van de Russische rijken.

De roebel ging door de kapitaalvlucht onderuit en dat zorgde voor een enorme stijging van de inflatie. Immers, Rusland, dat zwaar leunt op zijn olie- en gasexport, importeert bijna alles wat het nodig heeft. Deze import is een stuk duurder geworden.

De echt grote klap voor de Russische economie was vervolgens de ineenstorting van de olieprijs. Voor Rusland dat door de Amerikaanse senator John McCain ooit is getypeerd als een benzinestation vermomd als land komt dat extra hard aan.

De Russische economie krimpt. Niets wat dat nu nog tegenhoudt. Volgens verzekeraar Axa zal de Russische economie volgens jaar met 5% krimpen en in het jaar erna nog eens met 2%. Tenminste, als de olieprijs niet op het huidige niveau blijft hangen, of erger, verder daalt. Anders is de schade nog veel groter.

De Russische president Poetin onderkent het probleem. Volgens hem heeft de Russische economie maximaal twee jaar nodig hebben om te herstellen van de huidige crisis. 

Ruimte omhoog

Zijn Russische aandelen niet een beetje erg hard afgestraft? Natuurlijk zijn de Russische vooruitzichten voor beleggers weinig aantrekkelijk, maar als de beurs van Moskou is doorgeschoten in zijn downtrend, dan is er ruimte omhoog.

En zo zijn er nog andere redenen te bedenken waarom Rusland misschien wel de comeback kid van 2015 wordt. Bijvoorbeeld omdat:

  • de olieprijs weer even hard omhoog kan als het onlangs omlaag ging
  • Rusland amper schulden heeft
  • Rusland de westerse boycot beantwoordt door meer te handelen met Azië
  • de Russische bevolking goed is geschoold
  • Poetin kiest voor een minder agressieve buitenlandse politiek waardoor de boycot wordt opgeheven
  • Poetin plaatsmaakt voor een democratisch gekozen en liberaler bewind

Wie gelooft in de wederopstanding van de Russische economie kan overwegen om een deel van zijn vermogen te steken in het DWS Russia Fund of het East Capital Russian Fonds. Hoe steken ze tegen elkaar af?

Rendement:

  • East Capital: -48,3% 12 maanden, -10,4% gemiddeld laatste 5 jaar
  • DWS: -33,5% 12 maanden, -4,7% gemiddeld laatste 5 jaar

Top-3 sectoren:

  • East Capital: energie (35%), defensieve consumentengoederen (14,4%), financials (11%)
  • DWS: energie (36,5%), basismaterialen (23%), financials (14%)

Top-3 aandelen:

  • East Capital: Lukoil, Magnit, Gazprom
  • DWS: Gazprom, Lukoil, Severstal

Bewegelijkheid (standaarddeviatie)

  • East Capital: 24
  • DWS: 21,6

Kosten

  • East Capital: 2,00% per jaar
  • DWS: 2,04% per jaar

Conclusie

Voor wat betreft de historische rendementen en de bewegelijkheid heeft het fonds van Deutsche Bank het veel beter gedaan dan het concurrerende fonds van East Capital. Een keuze lijkt in eerste instantie niet moeilijk.

Kijk je dieper, dan blijkt het fonds van Deutsche een verkapt grondstoffenfonds te zijn. Maar liefst 60% van de aandelen van DWS Russia Fund heeft een directe link met de prijs van een grondstof.

East Capital heeft zijn Russische beleggingen een stuk breder gespreid. Alles sectoren hebben een plaatjes gekregen in het fonds, waarbij de energiesector uiteraard het sterkst vertegenwoordigd is. De kosten maken niet uit. Die zijn voor beide fondsen even hoog.

Wie durft?


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  2. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3
  3. 04 apr Slotcall: BAM, AMG en Just Eat Takeaway stelen show op slappe beursdag

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links