Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Van nul naar 72 miljoen?

Van nul naar 72 miljoen was het verhaal van een scholier in de Verenigde Staten, Achteraf bleek dit natuurlijk onjuist en terecht maakte mijn collega-columnist Pieter Kort hier een column over. Beleggen is helaas niet iets dat je even in de pauze kan doen en zo veel geld kan verdienen, zelfs niet als je rood-zwart gokt.

Bizar dat mensen dit willen geloven. Nu wordt er ook al maanden in een grote landelijke krant geadverteerd dat je gemakkelijk kan leren daytraden en dat je dat er zo bij kan doen voor een paar uur per dag.

Ik ben succesvol daytrader geweest en heb meer dan 27 jaar ervaring met beleggen en kan u vertellen dat het alles behalve makkelijk is en dat het zeker niet iets is dat je er even bij doet.

Allemaal bizar

De afgelopen week waren er bewegingen van meer dan 3% op één dag. Even voor het idee, dat is het rendement dat u met een vijftienjaars obligaties in een jaar krijgt (als u voor staatsleningen kiest).

Het ene moment zijn Griekenland, Rusland, de renteverhogingen van de Fed, aanslagen en de olieprijs van belang en het andere moment maakt het allemaal niet meer uit en gaat het er om dat je zo veel en zo snel mogelijk aandelen koopt.

Oké de olieprijs is even bodem aan het vinden nadat de Fed opmerkingen maakte dat ze best olie willen kopen als dat de economie helpt. De olieprijs is dit jaar bijna gehalveerd, mag het dan ook even steun vinden? En is dat dan echt een heel positief signaal?

 

En dan nog even over de Russische roebel. Die was ook even in herstel, maar ook hier is dit van enige betekenis? En hoe pijnlijk is een extreme renteverhoging voor de economie? Maar gelukkig wij kunnen lekker gokken op een beweging toch? 

 

De Duitse bund was in 2014 een van de betere beleggingen geweest. Dus achteraf gezien was het niet verkeerd om te denken dat de rente nog lager ging. Maar als de Fed echt in 2015 de rente stapje voor stapje gaat verhogen, moeten we dan niet even uit de obligaties?

 

De Dow Jones is zo bizar aan het bewegen dat we gewoon weer een koopsignaal hebben in de Twindicator.

 

Ook de S&P 500 heeft een koopsignaal gegenereerd. Hoe gek kan het allemaal worden? Aangezien het herstel extreem snel is gegaan geloof ik niet dat we haast hoeven te maken met kopen.

Als het echt omhoog gaat prima dan krijgen we mooie momenten om opnieuw short te gaan. Op dit moment heb ik kleine shortposities en wacht het allemaal even af.

 

De Twindicator staat op neutraal voor de AEX. In de candle op de AEX is een soort hammer gevormd op vrijdag en dat na grote stijging zou eigenlijk een draai moeten zijn. Mijn originele scenario is dat de koers een rechterschouder gaat vormen en dat betekent dat we licht hoger en weinig spectaculair het jaar uitgaan.

 

De AEX EB-indicator geeft nog geen koopsignaal maar als het zo door gaat volgt dat alsnog.

 

De Duitse DAX heeft ook een koopsignaal gegeven. Maar ondanks dat ik van bulten hou zie ik weinig redenen om nu ineens te gaan kopen.

 

Shell is ondanks de verhalen dat ze het Britse BP gaan kopen en de sterk lagere olieprijs gewoon weer een koop.

 

Toch nog een zekerheidje?

De enige zekerheid van nu dat Tesla een short is, komt zelfs in twijfel. Wel heeft Tesla een hammer-patroon in de candle en dat na een paar positieve dagen? Of wordt het echt gewoon een herstel boven de Twindicator-lijn en een Kerst-koop? Het leven van een short trader wordt er niet makkelijk op.

 

Amazon gaat gelukkig nog wel naar beneden, maar het tempo is dusdanig laag dat je met puts ook geen moer verdient.

 

Van 100 naar 50? Hoewel een leuk product, is dit aandeel al tijden veel te duur en ondanks dat het aandeel bijna gehalveerd is sinds de top blijven blonde beleggers hierin geloven. Aangezien het belastingverkoopseizoen achter de rug is zal het wel iets herstellen.

 

Een gokje short? Ik heb nog een putspreadje op Green Mountain coffee. De koers zit onder de steunlijn en onder de Twindicator. Als het onverhoopt toch omhoog gaat koop ik de verkochte put weer terug. Zo heb ik beperkte risico’s en toch nog een leuke kans.

 

Lagere toppen en lagere bodems was vroeger toch een bevestiging van een neergaande trend? Nu zijn er een paar technische analisten die cyclische aandelen helemaal zien zitten.

 

Wat mij betreft zijn we heel voorzichtig zo aan het einde jaar. De komende dagen zal de liquiditeit fors minder worden en de markt heel (nog meer) onberekenbaar worden. Kortom, u kunt beter andere dingen gaan doen.

Iedereen vast een goede kerst gewenst


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 december 2014 11:46
    weer veel last van het op en neer gaan van de IEX-site; lijkt de beurs wel.
    Voorlopig doe ik niets meer op de beurs, noch long noch short. Dat is wel zo goed voor mijn nachtrust.
    Ook staatsloten kopen wordt afgeraden, staat in mijn lokale krant (HD). Veel te weinig winstkans en dus weggegooid geld. Helaas heb ik al eindejaarsloten...als gokje.
  2. [verwijderd] 22 december 2014 16:17
    Cees gaat ook maar uit van de historie. Wat hij te berde brengt is informatief. Wat is er leuk aan rentenieren? Ik vermoed dat hij dat best zou kunnen, maar maakt je deelgenoot van het beursgebeuren, soms beurs en soms gaaf. Allemaal warme feestdagen en kijk vooruit naar/in 2015.
  3. forum rang 6 ttroo 22 december 2014 18:12
    Cees, je schrijft weer een mooi stukje. Ik wacht rustig af. Amerika begint weer hoog te liggen. Zeker de Nasdaq en de S&P100. Ik wacht rustig de kerst rally tot en met de 1e beursdag van het nieuwe jaar af. Zoals ik het zie, ergens midden januari 2015 flink omlaag. Er zit namelijk wat ruimte om vanaf heden te stijgen tot en met midden januari 2015. Op het juiste moment een (flinke) short positie innemen. Tesla is trouwens behoorlijk laag gegaan, richting de $190, maar ze schoten bijna net zo snel omhoog, als toen ze daarvoor omlaag gingen. Amazon ligt al een tijdje armoedig. Niet voor niets ligt de koers ergens rond de $295. Ik mis in je verhaal Netflix, want die is ook aardig omlaag aan het gaan. Het is op dit moment, heel hard rennen of heel hard achteruit rennen. Uiteindelijk nog ff sprinten naar voren, om vervolgens het spreekwoord, hardlopers zijn doodlopers tegen te komen. Bedankt voor je bijdrages. Ik herken wat je schrijft! Zelf heb ik gelukkig wel goed kunnen profiteren van die rare sprongen omhoog en omlaag. Misschien was ik te dom om te vroeg winst te nemen, achteraf was het een zegen.
  4. [verwijderd] 23 december 2014 08:58
    Toen net op RTL Euuuuhhhmmmm... Hans de Kneus die zegt als de olie prijs 11 jaar op 20$ zou staan is het einde oefening voor Shell... Als dat gebeurt.. dan hebben we toch minimaal wel een 3e, 4e en 5e wereld oorlog gehad denk ik! Die Egootjes toch bij RTL Euuuuuuuhhhhmmmm...haha!
  5. forum rang 4 holenbeer 28 december 2014 21:39
    quote:

    remedy73 schreef op 26 december 2014 22:53:

    "De komende dagen zal de liquiditeit fors minder worden"

    Het lijkt nu of er met de jaarwisseling geld verdwijnt? Kan iemand mij dit uitleggen?
    Er verdwijnen mensen die transacties doen. Nou ja, verdwijnen, ze vieren feest met het geld dat ze dit jaar hebben verdiend.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links