Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Onverantwoord advies RDS

We lopen tegen het eind van dit rare beleggingsjaar. De rente staat op bijna 0%, de olieprijs is in korte tijd gehalveerd en aandelen bereiken in een lange klim recordhoogtes, om vervolgens razendsnel te duikelen.

Blikvanger in negatieve zin was Royal Dutch Shell, dat na een top even boven de 31 euro afgleed naar 24 euro, om vervolgens weer wat te herstellen tot ruim 26 euro. Zo tegen het eind van dit vreemde jaar kom ik met een advies inzake RDS. Een onverantwoord advies eigenlijk.

RDS wordt door veel beleggers om het fraaie dividend in portefeuille genomen. Het dividend wordt in dollars uitgekeerd, dus is onderhevig aan valutaschommelingen. Maar bij de huidige dollarkoers en dat van het aandeel is het dividendrendement circa 5,7%.

Putjes schrijven

Aantrekkelijk, maar de hamvraag is of dat dividend kan worden gehandhaafd. Op IEX wordt hier flink over gediscussieerd. Veel analisten geven aan dat het dividend voor RDS geen probleem is, maar zekerheid is in de huidige tijd een schaars goed. Toch kan die zekerheid ten aanzien van het dividend voor een belangrijk deel wel verkregen worden.

In plaats van aandelen RDS te kopen, kunt u langlopende deep in the money putopties op RDS schrijven. In de optieprijs zit het verwachte dividend tot het eind van de looptijd verwerkt. Mocht RDS op enig moment geen dividend uitkeren, dan heeft u dat via de geschreven putoptie toch reeds ontvangen.

Hoe gaat dat in zijn werk? Stel u heeft 2.600 euro om in RDS te investeren en het aandeel RDS noteert 26 euro.

  • U kunt dan 100 aandelen kopen.
  • Als RDS het dividend de komende jaren blijft uitkeren maakt u, afgezien van de eventuele koersveranderingen, een mooi rendement.
  • Maar als RDS, om wat voor reden dan ook, de dividenduitkering fors verlaagt, of helemaal stopzet, vist de belegger achter het net.
  • U kunt deze tegenvaller vermijden door bijvoorbeeld de RDS put december 2018 met uitoefenprijs 50 euro te schrijven.
  • Hiervoor ontvang u bij een RDS koers van 26 euro 28 euro, ofwel 2800 euro voor 1 contract.
  • U heeft op deze manier ook een positie in RDS, maar heeft het toekomstige dividend al vastgelegd. Kijkt u maar. Door de geschreven optie is uw liquiditeit gelijk aan de oorspronkelijke 2600 euro plus de ontvangen premie van 2800 euro, tezamen 5400 euro. Stel in december 2018 staat de koers van Koninklijke Olie nog steeds op 26 euro. De put optie is dan precies 24 euro waard.
  • Als u deze terugkoopt op die prijs, dan kost dat 2400 euro. Uw liquiditeit is gelijk aan 5400 minus 2400 is 3000 euro. Uw startkapitaal was 2600 euro, zodat u 15,4% rendement behaalt. Daar komt nog het rendement op uw liquiditeit bij.
  • Een 4-jaars deposito levert circa 2% per jaar op. Maar u kunt niet de gehele liquiditeit in een deposito plaatsen, vanwege de verplichte margin op de geschreven putoptie.
  • De verplichte margin zal bij de huidige percentages circa 3600 euro bedragen. Dit bedrag moet dus op een of andere wijze aan de effectenrekening gekoppeld blijven.
  • De overige 1800 euro zet u uit tegen 2%, wat in 4 jaar circa 140 euro oplevert. Uw eindkapitaal komt daarmee uit op 3140 euro. Zo wordt het totaalrendement bijna 21%.
  • Als u er in slaagt om op de verplichte marginliquiditeit nog een klein rendement van een paar procent in vier jaar te halen, wordt het totaalrendement circa 23%, nagenoeg gelijk aan het dividend van een directe belegging in RDS.

Stel nu dat RDS een dag na uw geschreven put actie besluit de komende vier jaar geen dividend uit te keren.

  • De markt is onaangenaam verrast en in december 2018 staat RDS op 20 euro.
  • Met een directe belegging in RDS is er een koersverlies van 23%, terwijl de dividendinkomsten nihil zijn. Het dividend wordt immers niet meer uitgekeerd.
  • De optieconstructie doet het nu beter. De put optie moet worden teruggekocht op 30 euro (totaal 3000 euro), zodat eind 2018 de liquiditeit 2400 euro is.
  • Daarnaast is nog minimaal 140 euro rente ontvangen, zodat het totaal op 2540 euro uitkomt. Met dat kleine beetje rente op de margin liquiditeit is de eindstand een kleine 2600 euro, ondanks het stopzetten van het dividend en de 23% koersdaling van RDS!

Let wel op dat u deze constructie goed begrijpt. Margins kunnen wijzigen, RDS kan stijgen tot boven de 50 euro (dan profiteert u niet van een verdere stijging). Maar het gaat om het idee om onzeker dividend via een geschreven lange termijn putoptie vast te leggen.

Wat is er zo onverantwoord aan deze constructie?

Niets, maar dat komt nu.

U kunt besluiten de liquiditeit niet in een laag renderende deposito te beleggen, maar bijvoorbeeld in de achtergestelde Rabobank Certificaten, die momenteel ruim 6% renderen. In plaats van de 5400 euro aan liquiditeit deels in een 2% deposito, kan het gehele bedrag in deze Rabo Certificaten.

En de verplichte margin dan? Geen probleem, want de margin kan verrekend worden met de dekkingswaarde van de Rabo Certificaten die (bij minstens 1 bank) 70% bedraagt.

Het plaatje ziet er dan als volgt uit.

  • U heeft 2600 euro beschikbaar en daar komt 2800 euro voor de geschreven putoptie bij. De 5400 euro investeert u geheel in de Rabo Certificaten.
  • Met een dekkingspercentage van 70% is de dekkingswaarde gelijk aan bijna 3800 euro, voldoende voor de benodigde margin van circa 3600 euro.
  • Eind 2018 is de liquiditeit van 5400 tegen 6% rendement uitgegroeid tot circa 6700 euro.
  • Stel dat RDS in 2018 nog steeds op 26 euro staat, waardoor 2400 euro moet worden betaald om de optie terug te kopen.
  • Dat betekent dat de liquiditeit eind 2018 gelijk is aan 4300 euro. Ten opzichte van het beginsaldo van 2600 euro is dat een rendement van 65%, ofwel circa 16% op jaarbasis.
  • Zonder dat RDS in koers hoeft te stijgen....

Wordt er niet beter op

Het spreekt vanzelf dat er grote risico's aan deze positie zijn verbonden. Niet zozeer ten aanzien van RDS, want de ingenomen putpositie is gelijk aan een gewone aankoop van het aandeel. Het risico zit in de aangekochte achtergestelde obligaties van Rabobank.

Als Rabobank de komende jaren geen uitkering op de certificaten doet, dat mag als de bank geen winst maakt, ontstaat er al een eerste probleem. Als de koers daardoor, of door andere oorzaken, flink zakt wordt het er niet beter op.

Ook moet u rekening houden dat door een koersdaling van RDS en/of een toenemende beweeglijkheid van RDS, de margin flink gaat stijgen, zodat de dekking vanuit de certificaten niet meer voldoende is.

Noodbedrag

Het echte rampenscenario ontstaat als zowel het aandeel RDS als de Rabo Certificaten eind 2018 niets meer waard zijn. Had u gewoon 100 aandelen RDS gekocht, dan is het maximale verlies 2600 euro minus eventueel ontvangen tussentijds dividend.

Koos u voor het verantwoorde advies van de geschreven put in combinatie met de risicovrije belegging van de liquiditeiten, dan zou het verlies minder dan 2200 euro bedragen. Maar met de constructie geschreven put en Rabo certificaten gaat u in het rampenscenario kopje onder en eindigt met een schuld van 5000 euro.

U bent immers verplicht 100 aandelen te kopen op 50 euro, terwijl uw liquiditeit nihil is. U moet dus bij deze constructie minstens dat bedrag achter de hand hebben om dit noodscenario op te lossen. Niet voor niets zei ik u al dat het om een onverantwoord advies ging....

Naschrift: in de berekening is voor de eenvoud in de rendementsberekeningen afgezien van het rente op rente en dividend op dividend effect. De prijzen zijn van woensdag 17 december.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 december 2014 11:00
    Wat een slecht advies van Marcel Tak. In verhouding is het rendement het hoogst bij een korte looptijd, max 1 jaar en uitoefenprijs tenminste 10% lager of hoger dan de huidige koers van het aandeel. Kies 15% of meer bij cyclische of meer volatiele aandelen. De margins zijn dan ook veel lager.
  2. [verwijderd] 18 december 2014 11:07
    Inderdaad onverantwoord. Als je dan wat wilt, met een AEX op 410, koop dan lange Shell calls. De markt maakte een bodem in Q1 2009. Misschien goed om nu winst te gaan pakken? Dan zou ik 2018 calls strike 15 kopen in RDS. En de andere 15 euro parkeren op een spaarrekening :).
    En je geld maar in Rabo stoppen? Beetje gekke constructie allemaal.
  3. matin 18 december 2014 11:31
    Hallo Marcel,

    Ik heb diezelfde constructie in mijn portefeuille. Heb wel slechts 30% van het bedrag in deze Rabocertificaten en de rest op de effectenrekening, daarmee is het wel degelijk een goed beleggingsadvies.

    Kan jij mij vertellen bij welke bank die Rabocertificaten meetellen voor de dekkingswaarde.
    Bij de SNS bank tellen ze voor 0% mee.

  4. MarcelTak 18 december 2014 11:40
    @matin
    Alex hanteert een percentage van 70%

    @putje en @wwilliamss
    Korte putjes schrijven kan natuurlijk. Prima strategie ook. Maar daarmee lock je niet langjarig dividend in. Dat wilde ik in eerste aangeven met "mijn" constructie. Plus natuurlijk de "onverantwoorde" aanschaf van hoogrenderende Rabo certificaten...
  5. [verwijderd] 18 december 2014 11:52
    De geschreven optieverplichting betreft een Amerikaanse stijl optie, (Amerikaanse opties kunnen tijdens de hele looptijd van de optie uitgeoefend worden.) Bij elke dividendbetaling van RDS zal je het risico lopen dat je assignment krijgt op 50 en de constructie opnieuw moet opzetten. De hierbij horende transactiekosten gaan het rendement zeer negatief beinvloeden? Correct Me If I'm Wrong..
  6. Cybres 18 december 2014 12:21
    @Reinder en @Marcel Tak......en met de huidige rente duurt het nog langer voor het zinnig is die Puts eerder uit te oefenen. Het is eerder een kans dan bedreiging omdat je indien het gebeurt je opnieuw premie krijgt als je de positie hierdoor gedwongen gesloten krijgt. Overigens is de kans hierop ongeveer 0.
  7. Eventus docebit 18 december 2014 13:22
    quote:

    Cybres schreef op 18 december 2014 12:21:

    @Reinder en @Marcel Tak......en met de huidige rente duurt het nog langer voor het zinnig is die Puts eerder uit te oefenen. Het is eerder een kans dan bedreiging omdat je indien het gebeurt je opnieuw premie krijgt als je de positie hierdoor gedwongen gesloten krijgt. Overigens is de kans hierop ongeveer 0.
    Als ik zie staan: de kans hierop is ongeveer 0, dan vraag ik me altijd af onder welke omstandigheden de kans veel groter dan 0 wordt. Wat is er voor nodig –in de markt, met Shell, de politiek, wijzigende regelgeving, belastingregels– om het voor anderen of jezelf wél gunstig of noodzakelijk te maken om die positie tussentijds te (laten) sluiten?
  8. wwilliamss 18 december 2014 13:48
    quote:

    bowski schreef op 18 december 2014 12:48:

    Stel dat RDS in 2018 op 20 euro staat... wat dan??
    Op een gegeven moment je verlies nemen mi, ,maar inderdaad verlies onbeperkt ,als je niet ingrijpt.
    Dat is ook een beetje mijn probleem met deze constructie, want het kan soms hard naar beneden.,,,,,,,
  9. [verwijderd] 18 december 2014 14:03
    Gewoon geduld tot een koers als RDS conform de historie laag of hoog is. In het 1e geval put schrijven of call kopen en andersom bij weerstandsnivo. Tot 2018 zal dat vaker dan eens gebeuren. De olieprijs kan nog lager, gemiddelde prijs is usd 70-75 per vat. bij RDS zal de koers dan niet veel bewegen.
  10. Cybres 18 december 2014 14:27
    Mis eigenlijk ook nog iets duidelijker dat je boven de 50 euro niet meer mee doet met de beweging omhoog en je dus eigenlijk een 50 call moet bijkopen wil je het vergelijken met de directe investering.....maar Marcel geeft al duidelijk aan dat je de constructie goed moet begrijpen alvorens hem op te zetten maar daar schuilt wel het gevaar want het aantal beleggers dat dit echt volledig snapt is niet heel groot.
  11. Eventus docebit 18 december 2014 14:34
    quote:

    wwilliamss schreef op 18 december 2014 13:48:

    [...]

    Op een gegeven moment je verlies nemen mi, ,maar inderdaad verlies onbeperkt ,als je niet ingrijpt.
    Dat is ook een beetje mijn probleem met deze constructie, want het kan soms hard naar beneden.,,,,,,,
    Ik snap deze niet, maar dat kan aan mijn gebrek aan ervaring met optieconstructies liggen. Bij een geschreven put op €50 verplicht je je toch om het aandeel op €50 te kopen? Dan kun je toch nooit meer dan €50 verliezen? En daar staan dan de optiepremie en de 'restwaarde' van het aandeel nog tegenover. Dat zou ik geen onbeperkt verlies noemen.
  12. forum rang 4 zeurpietje 18 december 2014 14:45
    quote:

    Arod74 schreef op 18 december 2014 12:25:

    Liever dan die rabocertificaten zou ik dan een beleggingsfonds in kortlopende bedrijfsobligaties nemen. Levert minstens hetzelfde op met enorm minder risico.
    heb je daar een paar voorbeelden van svp.
    indien mogelijk met isincodes. ben nl.zeer geinteresseerd in een dergelijke belegging dar ik voor 2/3 liquide ben de laatste maanden.
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links