Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dure olie: Niet nodig

Olieproducenten houden van een hoge olieprijs. Dat stelt ze in staat om moeilijk winbare olie te vinden en te verwerken tot verkoopbare producten. Voor olie- en gaswinning uit oliezanden, steenlagen of diep onder zee heb je meer energie en meer water nodig dan ooit tevoren.

Olieproducenten wijzen graag naar de noodzaak om dit soort dure projecten uit te voeren. Anders zou er niet aan de vraag naar energie kunnen worden voldaan. Om de kosten te dekken hebben we dus een hoge olieprijs nodig. Wat er niet bij wordt gezegd is dat de kosten van hernieuwbare energie dalen.

Nieuwe vormen van energieopwekking kunnen dus steeds beter concurreren met olie en gas. Door de afzwakking van de wereldeconomie en door uitspraken van de OPEC heeft de olieprijs dezer dagen een flinke knauw gekregen.

Toch sprak Maria van der Hoeven (nu baas van de International Energy Agency) onlangs nog de verwachting uit dat de vraag naar energie op de lange termijn sterk zal stijgen. Ze maakt zich zelfs zorgen of ons energiesysteem aan de verwachtingen kan voldoen.

Stranded assets

Meer vraag, dat kan botsen met de theorie van de stranded assets: dit wil zeggen dat een deel van de olievoorraden juist in de grond moet blijven. Als we alles oppompen en opbranden, zo de zorg, zal het wereldklimaat ontsporen (en de economie daardoor een gigantische dreun krijgen).

Strengere regelgeving – denk aan hoge prijzen voor CO2-emissierechten – zouden voorraden zo oninteressant maken dat iedereen ze laat liggen (ze worden stranded, verwaarloosd).

Volgens sommigen kan het bij een langdurig lage olieprijs zelfs gebeuren dat hernieuwbare energiebronnen zo snel goedkoper worden dat oliewinning minder spannend wordt.

Draai van olie naar aardgas

Bij Shell maken ze zich geen zorgen over de toekomst. Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren al een draai gemaakt naar de productie van aardgas ten koste van olie. Daarbij wordt vertrouwd op een robuuste vraag naar fossiele producten.

Enorme investeringen vonden plaats in de zoektocht naar olie in het noordpoolgebied, in duizend meter diep zeewater en in oliezandwinning. Shell lijkt bij de financiering van projecten voorzichtig genoeg om rekening te houden met een vrij hoge CO2-prijs.

Maar – waarop is die prijs eigenlijk gebaseerd? Wie zegt ons dat de prijs van emissies niet nóg veel hoger komt te liggen als wereldleiders volgend jaar in Parijs nieuwe afspraken erover maken? Of wat als ze alleen ruzie maken en de emissieprijs tegen de nul zakt?

Wie zegt ons dat de terughoudende prognoses over het gebruik van elektrische auto’s uit zullen komen? En wat als er een technologische doorbraak komt met plooibare zonnecellen of stroomwinning uit de getijden? Wie zal gelijk krijgen en wie gaat er dan veel geld verdienen? Time will tell.

ACTIAM houdt op moment van schrijven namens haar klanten aandelen in Shell. Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan Thierry Oeljee, Senior ESG-analist bij ACTIAM. 


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Manuel Adamini

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meer over Manuel Adamini

Recente artikelen van Manuel Adamini

  1. mei '15 Bloeddiamanten 1
  2. mrt '15 Het kán verantwoord
  3. dec '14 2015: olie en klimaat 4

Gerelateerd

Reacties

667 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 december 2014 22:23
    Kan je misschien beter uitleggen waarom je denkt dat bij lage olieprijs alternatieve energie aantrekkelijker wordt ???
    Dat is juist de overweging van met name saudi Arabië om de productie niet te beperken. Anders wordt alternatieve energie te snel aantrekkelijk. Verder getijde stroom, reken eerst eens uit hoeveel energie daar in zit voordat je daar een hoge verwachting over uitspreekt.

    De bos
  2. [verwijderd] 18 december 2014 10:19
    Het idee is dat duurzame energie nog een heel eind in prijs kan zakken. Daar ben ik het in theorie wel mee eens, maar in praktijk nog niet. Op dit moment is het nog heel duur, en daardoor wordt er niet in geinvesteerd, totdat er daadwerkelijk winst op behaald kan worden. Pas daarna gaat de prijs omlaag. De eerstkomende tijd is het oppompen van olie veel makkelijker, want die investering is al gedaan, dus waarom riskante beleggingen doen die toch pas over 5 jaar iets opleveren? De recessie is nu (in inkomens dan, de beurs staat er leuk bij).
  3. Bangizwe 20 december 2014 21:24
    FrancisFox: Het is maar hoe je dat bekijkt of iets duur is. 150 kilometer rijden met een elektrische auto kost ongeveer 4 euro aan elektriciteit. Die elektriciteit is daarom nog niet duurzaam. Maar in veel gevallen kan je dan je zonnepanelen of windmolens al gebruiken om je wagens te laten rijden. En er zijn grondstoffen genoeg om het globale wagenpark te vervangen door elektrische wagens en nog veel meer. En dan hebben we het nog niet over het feit dat die batterijen jaarlijks 7 a 8 % efficiënter worden. En dat je die grondstoffen eindeloos kan recycleren. En dat is het gedeelte waar veel energie voor nodig is op deze moment. Dat zal dus van een eindeloze bron moeten komen, zee, wind ,zon.....en daar zijn ze al stevig aan het werken. Eigenlijk is het helemaal niet zo duur en vooral duurzaam in de meest letterlijke betekenis van het woord.
  4. forum rang 4 Willempie3 22 december 2014 06:44
    Je kan lopen klooien in de marge met windmolens en zonnepanelen, maar zolang de Chinezen elke week een nieuwe kolencentrale neerzetten helpt dat niet veel.

    energieverbruik wereldwijd 2013:

    olie 33 procent.
    steenkool 30 procent.
    aardgas 24 procent.
    waterkracht 7 procent.
    kernenergie 4 procent.

    Dan is er nog 2 procent over voor Wind, Zon en de rest.

    W3.
667 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links