Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heel goed nieuws van SBM Offshore

Heel goed nieuws van SBM Offshore

SBM Offshore heeft het zwaar te verduren. Er was even lucht toen de deal met het Nederlandse (en Amerikaanse) OM bekend werd, maar de Brazilianen blijven met tegenstrijdige berichten naar buiten komen en daar komt nog eens een scherp dalende olieprijs overheen.

Heel goed nieuws dus dat de kredietfaciliteiten verlengd en verhoogd zijn. SBM realiseert zich dat er zware jaren aan staan te komen. De investeringen in de olie- en gassector liggen flink onder druk nu de olieprijs in een half jaar tijd gehalveerd is.

Hoewel de prijsontwikkeling van de laatste weken een behoorlijke overdrijving laat zien, wellicht gedreven door de val van de Russische roebel, moet het bedrijf toch rekening houden met een significant lagere olieprijs de komende jaren.

Financieringsruimte

Volgens CEO Chabas is 90% van de huidige backlog van 21,5 miljard dollar niet afhankelijk van die olieprijs, de toekomstige investeringen in de olie- en gassector zijn dat natuurlijk wel. Daarom is het belangrijk dat SBM zich verzekert van voldoende financieringsruimte.

Het haalt de kou uit de lucht voor de komende jaren. De huidige kredietfaciliteit die medio 2015 afliep is nu verlengd tot 2020 en zelfs met 250 miljoen dollar verhoogd.

Die eventuele Braziliaanse boete kan dus meteen afgetikt worden, mocht het zover komen. Ondertussen heeft SBM ook een procedure opgestart om toegang te krijgen tot de Amerikaanse MLP-markt.

MLP-markt

Vorig jaar rond deze tijd werd dat nog honend afgewezen, die markt zou te "rigide" zijn, en niet geschikt voor SBM’s manier van werken. MLP staat voor Master Limited Partnership en is in de jaren tachtig opgezet door de Amerikaanse regering om investeringen in de energiesector aantrekkelijker te maken.

Het werkt ongeveer zo: een bedrijf dat een goed renderend onderdeel heeft (bijvoorbeeld een pijpleiding met stabiele inkomsten) brengt dat onderdeel in in een apart bedrijf, de MLP. De inkomsten van dat bedrijf (en dat moet voor 90% uit de energiesector komen) worden zo goed als geheel ter beschikking gesteld aan de investeerders in de MLP.

De Amerikaanse regering draagt haar steentje bij door de investeerders een belastingvoordeel te gunnen. Wel moet een bedrijf wat een MLP wil opzetten eerst goedkeuring hebben van de Amerikaanse toezichthouder.

Stabiele inkomsten

SBM heeft nu dus die goedkeuring aangevraagd en verwacht eind 2015 de eerste MLP in de markt te zetten. SBM zou bijvoorbeeld de net operationeel zijnde FPSO Cidade de Ilhabela in een MLP kunnen plaatsen. Deze FPSO is voor twintig jaar verhuurd aan Petrobras en genereert stabiele inkomsten.

Door deze inkomsten rechtstreeks uit te betalen aan investeerders in deze MLP kan SBM vers geld aantrekken waarmee andere projecten weer gefinancierd kunnen worden. Er is één ander Nederlands bedrijf wat al gebruik maakt van de MLP-markt en dat is OCI.

OCI heeft twee MLP’s uitstaan, waarin zij onder andere haar methanol- en ammoniafabriek in Texas heeft ondergebracht.

Bloedbad op MLP-markt

Helaas voor SBM ligt de markt voor MLP’s sinds de daling van de olieprijs volledig op zijn gat. De energiebedrijven die gebruikmogen maken van deze financieringsconstructie (er zijn ruim 130 MLP’s uitgegeven in de Verenigde Staten) ondervinden logischerwijs veel last van de gedaalde olieprijs.

Hoewel niet alle MLP-uitgevers er evenveel last van hebben zijn de financiële markten in dit soort gevallen genadeloos: alles wat riekt naar olie of gas gaat rücksichtslos in de verkoop en dat geldt ook voor de MLP-markt.

Eerder al zag het Belgische Exmar, dat transporten uitvoert voor de olie- en gassector, af van uitgifte van een MLP wegens "ongunstige omstandigheden op de kapitaalmarkt". Dat was drie weken geleden, en toen kostte een vaatje olie nog 75 dollar.

Armslag

Het geeft maar aan hoe belangrijk het is dat bedrijven die in een moeilijke periode zitten kunnen beschikken over voldoende financieringsruimte. De nu afgesloten deal geeft SBM de nodige armslag voor de komende jaren.

Met de wetenschap op zak dat de financiering de komende jaren gewaarborgd is kan de koers van SBM weleens een meerjarig dieptepunt hebben neergezet. En dan gaan we het komende jaar er maar vanuit dat de zaak met Brazilië snel gesettled kan worden.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 december 2014 15:36
    quote:

    louispasciuto schreef op 17 december 2014 15:11:

    Mwah... de trefwoorden bij de berichten van SBM zijn al jaren: boete en afschrijving. Snap al jaren niet waarom dit aandeel zo gehyped wordt door analisten. Klassieker mbt tegendraads beleggen dus.
    Scherpe kijk Louis,dit bedrijf is al 10jr een drama voor de aandeelhouders.in de goude jaren waarin de olieservice companies grof geld
    verdienden moesten ze SBM zo nodig mee doen olieplatforms bouwen,nou de afloop weet je wel heeft meer als 1,5 miljard gekost opgehoest door de aandeelhouders en ga zo maar door,kwestie van tijd en dan komen ze nog een
    keer aankloppen om weer poen bij te storten.
  2. Chela 17 december 2014 15:57
    ..'De Amerikaanse regering draagt haar steentje bij door de investeerders een belastingvoordeel te gunnen'..

    Is maar de vraag of de SBM investeerders hiervan kunnen profiteren. Ofschoon met een notering aan een Amerikaanse beurs blijft de MLP net als SBM toch een buitenlands bedrijf, betaalt derhalve geen corporate income tax en kan hier dus ook geen belastingvoordeel uit halen.
  3. Donovan 17 december 2014 16:14
    Allemaal heel leuk dit nieuws maar toch blijft Brazilië mij nog niet lekker zitten dus blijk ik eraf. En dit is volgens mij ook de voornaamste reden dat de shortpartijen momenteel zo'n grote positie hebben. Die ruime 11% gaat nu echt niet meteen worden afgebouwd na dit nieuwsbericht. En mocht er nog een boete volgen dan is die extra financieringsruimte heel snel pleite...
  4. Brogembank 17 december 2014 17:11
    Goed artikel, echter Shell heeft recent ook een MLP naar de beurs in NY gebracht: Shell Midstream Partners Ticker: SHLX en voorlopig is dat tegen de trend in de energiemarkt in een behoorlijk succes; het gaat om een systeem van 4 pijpleidingen rond de golf en in Louisiana en Texas.
    zie o.a.
    seekingalpha.com/news/2069725-shell-m...
    seekingalpha.com/news/2172185-select-...
  5. [verwijderd] 17 december 2014 20:56
    quote:

    Brogembank schreef op 17 december 2014 17:11:

    Goed artikel, echter Shell heeft recent ook een MLP naar de beurs in NY gebracht: Shell Midstream Partners Ticker: SHLX en voorlopig is dat tegen de trend in de energiemarkt in een behoorlijk succes; het gaat om een systeem van 4 pijpleidingen rond de golf en in Louisiana en Texas.
    zie o.a.
    seekingalpha.com/news/2069725-shell-m...
    seekingalpha.com/news/2172185-select-...
    Brogem,

    Je hebt helemaal gelijk. Hier is een complete lijst met alle MLP's:

    www.dividendyieldhunter.com/master-li...
  6. Kopermans 18 december 2014 07:52
    Graag nog wat nuanceringen bij je artikel, Nico.

    1) Dat de gedaalde olieprijs de toekomstige investeringen impacteert, is niet verwonderlijk. Men moet wel inzien dat dit geen gevolg heeft voor de vooruitzichten van SBM.

    SBM heeft immers een openstaand orderboek van 21,8 miljard dollar, en de waarde daarvan is precies niet afhankelijk van de olieprijs, vermits deze omzet voor 90% bestaat uit leasinginkomsten die niet beïnvloed worden door olieprijs of performance.

    En dat maakt SBM sterk, want die opdrachten zijn goed voor maar liefst drie jaar werk. Zelfs wanneer de olieprijs invloed zou hebben op toekomstige investeringen, is dat voor SBM pas een probleem in de verre toekomst, na 2015, zelfs na 2016.

    2) Met een MLP-operatie kan SBM haar financiële positie sterk verbeteren zonder enige emissie te moeten doen. Maar komt het succes van zo'n operatie dan niet in het gedrang door de gedaalde olieprijs, vraag je?

    Neen. Niet omdat de speculatie rond de olieprijs uiteindelijk al weer snel een evenwicht zal terugvinden, met een rebound tot gevolg, maar omdat de waarde van de MLP's die SBM zal aanbieden niet beïnvloed wordt door de olieprijs. Onderliggend zullen deze MLP's immers slaan op leaseinkomsten van de FPSO's van SBM, en die worden, zoals gezegd, noch door de olieprijs, noch door hun performance beïnvloed. Met andere woorden, deze leaseinkomsten staan vast en een MLP hierrond wordt zo haast een puur financiële belegging.

    3) En ten slotte Brazilië, waar in de pers de vrees om een boete nog steeds lijkt te spelen. Men moet echter bedenken dat de Braziliaanse Anticorruptiewet die het mogelijk maakt om bedrijven de rekening voor corruptie te presenteren (boetes, schadevergoeding), pas van toepassing is op feiten voorgevallen na 28 januari 2014. Dus drie jaar na de feiten waarvoor SBM nu geschikt heeft met het Nederlandse Openbaar Ministerie (en waarmee het Amerikaanse Department of Justice ook niets meer zal doen). Juridisch kan er zich dus geen boete of schadevergoeding opgelegd worden. Aanspraken in dat verband zijn de laatste weken dan ook niet meer herhaald.

    Daarbij komt de vraag – al is dit juridisch onzeker – of door deze Nederlandse schikking de kwestie niet ook definitief bindend geregeld is voor Brazilië. Kan SBM daar een tweede keer gestraft worden voor dezelfde feiten?

    En dan nog. Zelfs als het onafwendbaar zou zijn iets te doen om de plooien glad te strijken: SBM betaalt al in Nederland voor de onwettige voordelen die het in Brazilië (in dat geval ten nadele van Petrobras) genoten zou hebben. Waarom zou Nederland deze terugbetaling niet overmaken aan Brazilië, Nederland heeft immers niet de schade geleden?
  7. Kopermans 18 december 2014 08:38
    quote:

    Chela schreef op 17 december 2014 15:57:

    ..'De Amerikaanse regering draagt haar steentje bij door de investeerders een belastingvoordeel te gunnen'..

    Is maar de vraag of de SBM investeerders hiervan kunnen profiteren. Ofschoon met een notering aan een Amerikaanse beurs blijft de MLP net als SBM toch een buitenlands bedrijf, betaalt derhalve geen corporate income tax en kan hier dus ook geen belastingvoordeel uit halen.
    Toch wel, het gaat erom dubbele belasting te vermijden (eerst bij het bedrijf, dan bij de investeerder), door enkel de investeerder nog te belasten op de inkomsten uit het project: "Master Limited Partnerships have the same liquid trading characteristics as common stock, yet they are very different from common stocks. The most obvious difference is that MLP's are 'pass through' investment vehicles--they pass through the income to you the investor. The Partnership pays no taxes at the company level--instead passing the income to you (and of course you likely pay taxes on the income). Thus one level of taxation is removed allowing the investor to receive a larger distribution" (zie www.dividendyieldhunter.com/master-li... (geciteerd in de reactie van Nico Inberg hierboven).

    De SBM aandeelhouder profiteert uiteraard van de verbeterde financiële positie die hieruit resulteert.
  8. [verwijderd] 18 december 2014 09:01
    quote:

    Kopermans schreef op 18 december 2014 07:52:

    Graag nog wat nuanceringen bij je artikel, Nico.

    1) Dat de gedaalde olieprijs de toekomstige investeringen impacteert, is niet verwonderlijk. Men moet wel inzien dat dit geen gevolg heeft voor de vooruitzichten van SBM.

    SBM heeft immers een openstaand orderboek van 21,8 miljard dollar, en de waarde daarvan is precies niet afhankelijk van de olieprijs, vermits deze omzet voor 90% bestaat uit leasinginkomsten die niet beïnvloed worden door olieprijs of performance.

    En dat maakt SBM sterk, want die opdrachten zijn goed voor maar liefst drie jaar werk. Zelfs wanneer de olieprijs invloed zou hebben op toekomstige investeringen, is dat voor SBM pas een probleem in de verre toekomst, na 2015, zelfs na 2016.

    2) Met een MLP-operatie kan SBM haar financiële positie sterk verbeteren zonder enige emissie te moeten doen. Maar komt het succes van zo'n operatie dan niet in het gedrang door de gedaalde olieprijs, vraag je?

    Neen. Niet omdat de speculatie rond de olieprijs uiteindelijk al weer snel een evenwicht zal terugvinden, met een rebound tot gevolg, maar omdat de waarde van de MLP's die SBM zal aanbieden niet beïnvloed wordt door de olieprijs. Onderliggend zullen deze MLP's immers slaan op leaseinkomsten van de FPSO's van SBM, en die worden, zoals gezegd, noch door de olieprijs, noch door hun performance beïnvloed. Met andere woorden, deze leaseinkomsten staan vast en een MLP hierrond wordt zo haast een puur financiële belegging.

    3) En ten slotte Brazilië, waar in de pers de vrees om een boete nog steeds lijkt te spelen. Men moet echter bedenken dat de Braziliaanse Anticorruptiewet die het mogelijk maakt om bedrijven de rekening voor corruptie te presenteren (boetes, schadevergoeding), pas van toepassing is op feiten voorgevallen na 28 januari 2014. Dus drie jaar na de feiten waarvoor SBM nu geschikt heeft met het Nederlandse Openbaar Ministerie (en waarmee het Amerikaanse Department of Justice ook niets meer zal doen). Juridisch kan er zich dus geen boete of schadevergoeding opgelegd worden. Aanspraken in dat verband zijn de laatste weken dan ook niet meer herhaald.

    Daarbij komt de vraag – al is dit juridisch onzeker – of door deze Nederlandse schikking de kwestie niet ook definitief bindend geregeld is voor Brazilië. Kan SBM daar een tweede keer gestraft worden voor dezelfde feiten?

    En dan nog. Zelfs als het onafwendbaar zou zijn iets te doen om de plooien glad te strijken: SBM betaalt al in Nederland voor de onwettige voordelen die het in Brazilië (in dat geval ten nadele van Petrobras) genoten zou hebben. Waarom zou Nederland deze terugbetaling niet overmaken aan Brazilië, Nederland heeft immers niet de schade geleden?

    Dank voor je aanvullingen Kopermans. Ik zie dat je een positieve inborst hebt en dat waardeer ik! Een paar opmerkingen nog:

    1 SBM heeft een prima orderboek, maar dat moet ook aangevuld worden voor de toekomst. 2015 begint over anderhalve week en 2016 is ook dichtbij. Daarnaast is het maar de vraag of bij een olieprijs van pakweg 40 of 50 dollar het orderboek wel zo stevig is. Je kunt dan ook denken aan orders die worden uitgesteld, heronderhandeld of zelfs worden gecancelled. En als er vervolgens een jaar of twee nauwelijks nieuwe orders binnenkomen levert dat serieuze problemen op.

    2 Wat betreft de MLP ben ik het met je eens dat het vooral financiele constructies zijn met degelijk onderpand, echter, op het moment dat de oliesector uit de gratie is, zoals nu, wordt het een stuk moeilijker om nieuw geld aan te trekken, hoe zeker het onderpand ook is. Je kan zien aan de huidige dalingen op de MLP-markt dat alles mee omlaag getrokken wordt, de kwaliteitsMLP's net zo goed als de slechtere MLP's

    3 En de situatie in Brazilie is een open eind. Het zou zomaar kunnen zijn dat ze volgende week zeggen dat de hele zaak van tafel is, maar een fikse boete behoort ook tot de mogelijkheden.

    Ik ga er wel vanuit dat de olieprijs, als de relatie met Rusland wat normaliseert, via een hogere roebel gaat herstellen en dat we niet structureel met een olieprijs van 40 of 50 dollar te maken krijgen.

  9. Kopermans 18 december 2014 11:31
    quote:

    Nico Inberg schreef op 18 december 2014 09:01:

    [...]

    Dank voor je aanvullingen Kopermans. Ik zie dat je een positieve inborst hebt en dat waardeer ik! Een paar opmerkingen nog:

    1 SBM heeft een prima orderboek, maar dat moet ook aangevuld worden voor de toekomst. 2015 begint over anderhalve week en 2016 is ook dichtbij. Daarnaast is het maar de vraag of bij een olieprijs van pakweg 40 of 50 dollar het orderboek wel zo stevig is. Je kunt dan ook denken aan orders die worden uitgesteld, heronderhandeld of zelfs worden gecancelled. En als er vervolgens een jaar of twee nauwelijks nieuwe orders binnenkomen levert dat serieuze problemen op.

    2 Wat betreft de MLP ben ik het met je eens dat het vooral financiele constructies zijn met degelijk onderpand, echter, op het moment dat de oliesector uit de gratie is, zoals nu, wordt het een stuk moeilijker om nieuw geld aan te trekken, hoe zeker het onderpand ook is. Je kan zien aan de huidige dalingen op de MLP-markt dat alles mee omlaag getrokken wordt, de kwaliteitsMLP's net zo goed als de slechtere MLP's

    3 En de situatie in Brazilie is een open eind. Het zou zomaar kunnen zijn dat ze volgende week zeggen dat de hele zaak van tafel is, maar een fikse boete behoort ook tot de mogelijkheden.

    Ik ga er wel vanuit dat de olieprijs, als de relatie met Rusland wat normaliseert, via een hogere roebel gaat herstellen en dat we niet structureel met een olieprijs van 40 of 50 dollar te maken krijgen.

    Bedankt voor je vriendelijke reactie, Nico, ook als deze discussie zich eerder in de coulissen afspeelt ;-)

    1) Drie jaar werk = "prima"? Hmmm, heel wat mensen zonder mijn positieve inborst zullen dat toch ook wel redelijk geweldig vinden, hoor!

    Daarom is er met die aanvulling van het orderboek echt geen haast: SBM kan de kersen uitkiezen. En die opdrachten blijven komen (zoals ze ook vandaag nog worden toegewezen, overigens). Zoals jij denk ik immers niet dat de olieprijs structureel laag blijft. Daarbij denk ik ook aan het feit dat de strategie van Saoedie-Arabië dan wel gerealiseerd zal zijn, als aan de reacties - vandaag al - van andere Opec-landen. Dat doet me vermoeden dat een en ander ten laatste tegen midden 2015 alweer genormaliseerd moet zijn. De context is echt niet zo dat de oliesector op instorten staat.

    En dan het uitstellen, heronderhandelen, cancellen van orders: het kan theoretisch allemaal, maar het zal er nooit van komen. Afgezien van die zich normaliserende olieprijs zou dit sowieso niet goed vallen in de sector, en zou er dan bovendien een "fikse" schadevergoeding te betalen zijn. Zelfs een Petrobras begint dat verhaal nu aan den lijve te ondervinden (zie SEC-onderzoek).

    2) Over de MLP's: het essentiële verschil tussen de plannen van SBM en wat al op de markt is, bestaat erin, meen ik, dat de MLP van SBM een zo goed als gegarandeerde opbrengst levert: olieprijs of performance hebben geen invloed, het gaat gewoon om de lease van de FPSO, waar de investeerder in de winsten zal delen. Dat een en ander pas in de tweede helft van 2015 naar de markt gebracht gaat worden, betekent dat ook daar de moeilijkere marktomstandigheden van vandaag normalerwijze voorbij zullen zijn.

    3) En Brazilië, tja, zie mijn opmerking: een echte boete komt er niet. Echt niet! :-)
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links