Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tingeling

Heeft de bodembel al geklonken? Ik durf het u niet te zeggen, maar de kans dat de vorming van de bodem tijdens deze zesde correctie dichtbij is en mogelijk al gezet, acht ik groot.

Ondertussen is de daling in de afgelopen zeven handelsdagen opgelopen tot precies 10% nadat gisteren intraday zelfs even een niveau van net onder de 390 op de borden werd gezet. Hiermee is de huidige terugtest dus gewoon een forse correctie geworden en gaat hij aanzienlijk dieper dan ik had verwacht.

Ongeveer drie weken geleden gaf ik namelijk aan dat een top verwacht mocht worden in de zone 425 tot 431 voor een normale terugtest tot ongeveer 409, maar ik had zeker niet verwacht dat er opnieuw een capitulatiefase zou plaatsvinden zoals in de afgelopen drie handelsdagen.

Krachtig herstel

De laatste drie handelsdagen lijken erg veel op de forse uitslagen die plaatsvonden in oktober ten tijde van de vorming van de bodem van de vijfde correctie bij 366. Destijds viel de AEX ongeveer 30 punten terug in twee dagen waarna een scherp opwaarts herstel plaatsvond.

Tot gisteren waren er in twee dagen tijd al 20 punten af, maar dat liep gisteren intraday op tot 25 punten. Hierna werd een krachtig herstel ingezet die de AEX weer tot ruim boven de 400 bracht. Hiermee lijkt de huidige capitulatiefase dus zeer veel op dezelfde fase tijdens de vijfde correctie medio oktober.

Hoe nu verder?

Tijdens de capitulatiefase van de vijfde correctie waren er een aantal zeer volatiele dagen nadat de bodem op de borden was gezet. Dit blijft voor de komende dagen dan ook een reëel scenario.

Belangrijke toppenlijn

De kans blijft naar mijn mening realistisch dat de AEX in de komende week (voor de kerst) alweer de belangrijke weerstand bij 409 opzoekt en mogelijk doorbreekt. Al we kijken naar de daling vanaf de jaartop van 432,20 dan is een zeer scherp dalende toppenlijn te zien.

Deze toppenlijn ligt vandaag bij 403 en daalt dagelijks ongeveer 3,50 punt. Een opwaartse doorbraak hiervan zou een eerste verbetering zijn na de recente capitulatiefase. Daarboven liggen:

  • bij 406,50 het 200-daags gemiddelde
  • bij 409 een belangrijke en vaak geteste weerstand (steun)van dit jaar
  • bij 409 ligt ook het 50-daags gemiddelde

Als we er vanuit gaan dat de bodem is gezet gisteren, dan is het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van deze zesde correctie van dit jaar te vinden bij 406.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ik ga er vanuit dat de bewegingen van de laatste dagen een klassieke capitulatiefase is, vergelijkbaar met de bodemvorming ten tijde van de vijfde correctie. Hierbij werd gisteren met succes de zone 391 tot 393 getest en werd zelfs bijna de bodem van augustus (388) getest.

Tijdelijke terugtest

Ik verwacht dat de kans reëel is dat hiermee een krachtige hogere bodem gevormd kan zijn na de oktoberbodem bij 366. Veel andere steunpunten zijn er niet te vinden, of we moeten uitgaan van het dieptepunt van maandag dat bij 395,60 lag.

Voor vandaag kan dit dieptepunt van afgelopen maandag alweer in zicht komen voor een zeer tijdelijke terugtest voordat de opwaartse druk weer verder toeneemt.

Buiten het feit dat de algemene opinie zeer negatief is en als contra-indicator kan worden gebruikt, zien we de huidige capitulatiefase ook terug in de technische indicatoren:

  • de RSI lijkt te zijn gebodemd, precies op de belangrijke 30-puntengrens en lijkt nu alweer bezig te zijn met de vorming van een eerste hogere bodem

Toenemende beweeglijkheid

Kortom, de volatiele capitulatiefase lijkt in de eindfase te zitten, maar de beweeglijkheid kan in de komende dagen nog wel aanhouden. Steunniveaus liggen bij 395,60 en de brede zone tussen de 388 en 393. Maar de kans is reëel dat gisteren de bodem van deze zesde correctie al op de borden is gezet.

We moeten zeer alert blijven op bodemsignalen in de grafiek zelf (en de te vormen candle op de weekgrafiek). Een eerste verbetering treedt op bij niveaus boven de zeer steil dalende toppenlijn (nu 403) en het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van deze correctie bij 406.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

761 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 39 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 NewKidInTown 17 december 2014 09:04
    Veel analisten zijn positief (nog een column hier met 10% in 2015), ik geloof er niets van, Kid is en blijft nog maar even eigenwijs.
    Forse deuk voor mijn shorts gisteren, komt wel goed de komende weken. Te beginnen met vandaag ?
    Gisteren leek me een fakestijging, hoe noemen ze dat ook alweer, een bull-trap ?
  2. forum rang 6 Koffiezondersuiker 17 december 2014 09:05
    Philips overname in VS voor cash $1,2 mld. Voor een bedrijf dat een omzet heeft van 400 mln op jaarbasis.

    Ik snap dit bedrijf niet. Ze kunnen zelfs te weinig om organisich te groeien.

    Was dat ook niet in 2010 die overname van Saeco in Italie?
    Ook nooit meer iets over gehoord.
  3. [verwijderd] 17 december 2014 09:14
    quote:

    -appie- schreef op 17 december 2014 09:13:

    Zou gewoon van opties afblijven als ik jou was.
    Dit gaat toch nooit lukken...
    Haha sterker nog het lukt al ;)

    Ik ben al lang genoeg bezig met de beurs. Raak niet meer in paniek van een paar K's meer of minder in een dag. Het gaat erom dat je het grote plaatje ziet. En dat is >18.000 binnen nu en max 7 weken.
761 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 39 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links