Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Niet-goed-goud-terug-actie!

Niet-goed-goud-terug-actie!

 

Koekoek, dit is natuurlijk om critici de mond te snoeren of voor te zijn, maar zeker niet voor evenwichtiger spreiding. Zo staat het op de DNB-website zelf:

De Nederlandsche Bank heeft haar locatiebeleid voor de goudvoorraad aangepast. Om een evenwichtiger spreiding van het goud over de verschillende locaties te realiseren, heeft DNB goud verscheept van de VS naar Nederland.

Voor zij die menen dat de Britten, Amerikanen of de smurfen ons goud hebben gestolen uit Londen, Ottawa en New York, zal het wel bij lange na niet genoeg zijn. Zij willen toch alles terug. Nogmaals DNB:

In de oude situatie bevond zich 11% van de goudvoorraad in Nederland, 51% in de VS, terwijl het resterende deel in Canada (20%) en het Verenigd Koninkrijk (18%) opgeslagen was. De locatieverdeling volgens het herziene beleid ziet er als volgt uit: 31% in Amsterdam, 31% in New York, terwijl de percentages voor Ottawa en Londen met respectievelijk 20 en 18 onveranderd blijven.

U merkt het al aan mijn toon, het zal mij worst wezen waar ons goud ligt. De economie en waardescheppend vermogen is wat een land (en de munt) maakt en breekt, niet een partijtje totaal niksnuttend, onrendabel en peperduur goud. Die discussie ga ik alleen niet meer aan.

Leg mij alleen nog uit wat er toch zo veilig aan is, dat ons goud nu in Amsterdam meters onder de zeespiegel in kluizen in de veengrond ligt opgeslagen in plaats van de rotsbodem van onze bondgenoten :-) Niettemin vind ik dit een hele slimme actie van DNB.

Dit heet nou pro-actief handelen. Zie dat Zwiterse referendum, er is veel wantrouwen over goud. De bank is nu iedereen te vlug af die meent dat óf ons goud foetsie is, of dat gewoon hier thuis hoort. Dit moet vertrouwen wekken en dat is ook de primaire taak van DNB.

Dat moet ik alle critici wel nageven, zonder hen was dit niet gebeurd en ze hebben iedereen wakker geschud. Het was ook van de zotte dat DNB de Fed en BoE altijd louter en alleen op hun blauwe ogen geloofde dat alles er nog lag, zonder het ooit echt zelf te controleren.

Intussen loopt goud op vanochtend en u mag zelf bepalen of dit door dit nieuws komt. Misschien, want de dollar trekt juist iets aan. OK, case closed nou? 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

55 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 21 november 2014 10:08
    Nederland is diverse keren door vijandige staten bezet geweest en leeggeplunderd. De VS sinds onafhankelijkheid nog nooit. Ergo, in de VS is dat goud veiliger. Maar wat mij betreft verkopen ze dat spul allemaal. Goud kost alleen maar geld omdat je het moet bewaken. En je hebt er niks aan. Het ligt alleen maar in die kluis stof te vangen.
  2. jrxs4all 21 november 2014 10:30
    En al die goudgekkies maar beweren dat al dat goud bij de FED er helemaal niet is.... blijkt dus ook al weer onzin te zijn.

    Maar ik lees net dat Nederland vorig jaar 8 miljard heeft verloren door de daling van de goudprijs plus wat er dit jaar nog bijkomt. Ze hadden dat spul veel beter in New York kunnen verkopen, nu het nog wat waaard is en dat had ook nog de kosten van het transport gespaard. Wat een waanzin.
  3. forum rang 5 theo1 21 november 2014 10:52
    quote:

    DurianCS schreef op 21 november 2014 10:31:

    Het nut van het hebben van een fysieke goudvoorraad ontgaat me volledig, maar als je er enige waarde aan hecht dan is het fijn te weten dat je het ook echt hebt, i.p.v. een papiertje met een belofte.
    En als je daar dan zoveel waarde aan hecht, kan je er toch af en toe eens heen vliegen en in de kluis kijken?

    Als jij je gouden tientjes in een bankkluisje hebt liggen, zijn ze toch ook gewoon echt van jou? Dan heb je toch ook gewoon die tientjes en niet alleen maar een papiertje met een belofte? Dit is hetzelfde systeem, alleen met een grotere kluis. Je betaalt de Fed om je goud te bewaken. De Fed bewaakt je goud. Einde verhaal. Maar ja, als je paranoïde genoeg bent, geloof je het natuurlijk toch pas als je het in je eigen huis hebt liggen en er iedere dag even naar kan kijken of het er nog is.

    Dit soort verhalen doen me altijd denken aan een docu van Frans Bromet die ik ooit zag. Twee oudere zussen hadden een bankkluisje geërfd van een verre oudtante. Ze kenden het mens amper, maar waren ervan overtuigd dat ze rijk was. Dat het meubilair van oudtante alleen maar waardeloze oude zooi was bracht ze niet op andere gedachten, dat bewees alleen maar dat ze een vrek was die dus veel geld had gepot. De dames naar de bank. Ze hadden de sleutel van de kluis nergens kunnen vinden, dus moesten ze de kluis open laten boren. Kostte natuurlijk wel geld, maar ze waren er zeker van dat er heel wat in zat. De kluis ging open en er lag een heel klein portemonneetje in. In het portemonneetje zaten twee gouden tientjes: al het spaargeld van oudtante. De waarde van die twee gouden tientjes was ongeveer de helft van de kosten voor het openboren van de kluis. Je had de gezichten van de hebzuchtige ergenamen moeten zien. Onvergetelijk.
  4. forum rang 5 DurianCS 21 november 2014 10:53
    quote:

    sok2 schreef op 21 november 2014 10:49:

    Ik had het nivo van iex hoger ingeschat.
    Indien u de waarde van goud niet ziet, zegt dit misschien meer over uw gebrek aan kennis dan over de waarde van goud.
    Ik zou zeggen , lees de recente waarschuwingen van dhr Alan Greenspan eens.
    Kun jij me uitleggen wat precies het voordeel is van het hebben van goud? Goud heeft pas waarde zodra je het omzet in dat vermaledijde geld, maar tot die tijd heeft het (voor mij) geen enkele waarde.
  5. Het tientje van Theo 21 november 2014 10:59
    quote:

    DurianCS schreef op 21 november 2014 10:53:

    [...]
    Kun jij me uitleggen wat precies het voordeel is van het hebben van goud? Goud heeft pas waarde zodra je het omzet in dat vermaledijde geld, maar tot die tijd heeft het (voor mij) geen enkele waarde.
    Goud is geld en door niks gedekte papiertjes zijn geen geld.
    Zie opmekingen van Greenspan, deze legt het perfect uit.
  6. avz1967 21 november 2014 11:00
    helemaal eens met Sok2.
    Er komt weer een moment dat al het bijgedrukte geld in de wereld (gedeeltelijk) gekoppeld zal worden aan de hoeveelheid goud in de wereld (zoals vóór 1971 toen het ontkoppeld is door Nixon). De landen die nu hun goudvoorraad aan het vullen zijn (zoals India, China, Rusland) zorgen er dan voor dat zij in ieder geval een sterke (munt) positie hebben. En er mag inderdaad scepsis zijn hoeveel goud de US nog daadwerkelijk heeft of dal een groot gedeelte verscheept is naar het Oosten, want het moet toch ergens vandaan komen, niet?
  7. forum rang 5 theo1 21 november 2014 11:07
    quote:

    sok2 schreef op 21 november 2014 10:49:

    Ik had het nivo van iex hoger ingeschat.
    Indien u de waarde van goud niet ziet, zegt dit misschien meer over uw gebrek aan kennis dan over de waarde van goud.
    Ik zou zeggen , lees de recente waarschuwingen van dhr Alan Greenspan eens.
    Ik heb heel wat van die verhalen gelezen, maar steeds was de bottom line dat de waarde van goud puur gebaseerd is op magisch denken. Het komt steeds weer neer op de volgende argumenten:
    - goud is altijd gebruikt als geld (niet waar: zilvergeld is altijd veel gebruikelijker geweest)
    - goud houdt altijd waarde (pure magie)
    - het kan niet bijgemaakt worden (geldt ook voor koper, lood, olie of wat voor grondstof ook)
    - het is traditioneel een hedge voor inflatie (pure magie)
    - de waarde is niet gecorreleerd aan andere assets (pure magie, gebaseerd op de reflex om goud te kopen als je bang wordt)

    Volgens mij heeft goud geen enkele intrinsieke eigenschap die het beter geschikt maakt als reserve dan lood. Of welke andere grondstof dan ook. Behalve dan magie: omdat genoeg mensen erin geloven werkt het. Soms.
  8. Het tientje van Theo 21 november 2014 11:07
    GREENSPAN: Yes... Remember what we're looking at. Gold is a currency. It is still, by all evidence, a premier currency. No fiat currency, including the dollar, can macth it.

    Fiat currency is papier dat tot in het oneindige wordt bijgedrukt.
    Er komt een tijd dat iedereen dat inziet, dan is het te laat om nog "iets", laat staan goud, te kopen met die waardeloze papiertjes.
  9. Het tientje van Theo 21 november 2014 11:15
    quote:

    DurianCS schreef op 21 november 2014 11:06:

    [...]
    Kun je me dan uitleggen wat deze "dekking" toevoegt?
    Met "dekking" wordt bedoeld, dat een centrale bank niet oneindig veel papier geld kan bijdrukken.
    Dit is de reden dat de VS, de dollar losgekoppeld hebben van goud.
  10. forum rang 5 DurianCS 21 november 2014 11:15
    quote:

    sok2 schreef op 21 november 2014 11:07:

    GREENSPAN: Yes... Remember what we're looking at. Gold is a currency. It is still, by all evidence, a premier currency. No fiat currency, including the dollar, can macth it.

    Fiat currency is papier dat tot in het oneindige wordt bijgedrukt.
    Er komt een tijd dat iedereen dat inziet, dan is het te laat om nog "iets", laat staan goud, te kopen met die waardeloze papiertjes.
    Dit is kretologie en beantwoordt niet mijn vraag. Wat is precies de toegevoegde waarde van dekking door goud? Ik keek net naar de waarde van huizen uitgedrukt in goud. Deze waarde is afgenomen van 2003 naar nu van ruim 800 troy ounce naar ruim 200 troy ounce. Zijn de huizenprijzen echt zoveel in waarde gekelderd?
  11. forum rang 5 theo1 21 november 2014 11:25
    quote:

    sok2 schreef op 21 november 2014 11:07:

    GREENSPAN: Yes... Remember what we're looking at. Gold is a currency. It is still, by all evidence, a premier currency. No fiat currency, including the dollar, can macth it.

    Fiat currency is papier dat tot in het oneindige wordt bijgedrukt.
    Er komt een tijd dat iedereen dat inziet, dan is het te laat om nog "iets", laat staan goud, te kopen met die waardeloze papiertjes.
    Tot nu toe kan ik met de waardeloze papiertjes gewoon brood kopen. Als ik met een stuk goud bij de bakker kom, kijkt hij alleen maar glazig. En hij geeft me geen brood. Wat Greenspan ook maar mag beweren.
55 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links