Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Jaartop in zicht

De weg staat in de komende paar weken in principe open naar de jaartop bij 425,80. Dat betekent nog een stijgingspotentieel van iets meer dan 8 indexpunten voor de AEX. Er liggen nog weerstanden bij een oude jaartop van 420 en de zone 422 tot 423. In deze laatst genoemde zone liggen:

  • de eerste lagere top van de vijfde correctie
  • het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau in het langetermijnbeeld, dit niveau is te berekenen tussen de top uit 2007 en de bodem van 2009

De kans is naar mijn mening groot dat de AEX in de komende weken, de laatste handelsweken van dit jaar, nog een poging zal ondernemen om zijn jaartop wat verder op te hogen.

Hogere doelzone

Mijn doelzone voor de komende maanden ligt echter bij 450 tot 462 maar de kans op een test van deze zone in de laatste weken van dit jaar acht ik zeer klein. Deze zone kan naar mijn mening in de eerste maanden van volgend jaar op de borden komen.

Bij 450 ligt een oude horizontale weerstand en 462 is het te berekenen 161,8% Fibonacci-projectieniveau van de vijfde correctie (tussen de 425,80 en 366). De weg hiernaartoe zal zeker nog gepaard kunnen gaan met een of enkele stevige tussentijdse terugvallen.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nu de jaartop langzaam aan weer in zicht komt, moeten we in de komende weken wel alert worden op topvormingsignalen. De technische indicatoren hebben nog zeker enig stijgingspotentieel, maar oude toppen komen gestaag weer in zicht bij deze indicatoren.

Ook wordt de kans op een forsere terugtest in deze stijgende kortetermijntrend steeds groter. Maar het is onmogelijk om het precieze draaipunt en draaimoment aan te geven.

Krachtige steun

Met de doorbraak op slotbasis door de 415,90 kwam gisteren een einde aan de consolidatiefase die ruim anderhalve week duurde. Tijdens deze fase was er sprake van een relatief smalle handelsruimte tussen grofweg de 409 en 415,90.

Aan de onderkant lag de zone 408 tot 409. Bij 408 is het 50-daags gemiddelde te vinden en 409 is de oude bekende weerstand. Dit niveau was onder andere de dubbele jaartop uit de eerste vijf maanden van dit jaar. In de afgelopen vier handelsdagen werd dit niveau driemaal getest.

Hierbij werden zoals gisteren vermeld wel enkele hammers en een bullish engulfing gevormd. Deze steun werd hiermee dan ook aanzienlijk krachtiger.

Topvormingssignalen

Een week geleden wist de AEX nog intraday door de 415,90 te breken, maar sloot hier uiteindelijk weer onder. Gisteren werd de eerder gevormde bullish engulfing duidelijk opwaarts bevestigd en sloot de AEX ruim boven de 415,90. Ook hoogde de AEX zijn top van de laatste weken verder op naar 417,80.

Weerstand wordt steun, het eerste steunpunt is nu dus te vinden bij 415,90. Maar zoals gezegd, moeten we de komende tijd wel alert zijn op topvormingsignalen vanuit de candlesticks voor een wat stevigere terugtest.

Daggrafiek euro-dollar

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Een opvallende grafiek die we naar mijn mening in de gaten moeten houden is die van de euro-dollar. De trend is nog dalend, maar de koers testte recent bijna het laatste kleine steunpunt tot aan de bodem van 120,50. Rond de 123,50 werd recent ook een piercing line gevormd.

Het koopsignaal in het kortetermijnbeeld ontstaat echter pas vanuit de grafiek zelf zodra de dalende toppenlijn van nu 125,80 wordt gebroken. Hierboven kan een flinke herstelbeweging worden gestart.

Belangrijk om te vermelden is dat er de laatste weken sprake is van positieve divergentie, vaak een teken dat een trendomkeer aanstaande is. Dit betekent dat de grafiek zelf nog lagere bodems maakt over de afgelopen weken, maar de RSI al hogere bodems. Dit wijst op de opdroging van de verkoopdruk.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

386 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 JoostVLS 19 november 2014 09:11
    quote:

    Libertarian schreef op 19 november 2014 08:55:

    Ik ga zo berekenen welke decce calls ik ga aanschaffen, en uiteraard alleen kopen in een rustige, kabbelende markt....:-)) tnx to Fred.
    Zou je niet de jan nemen ?
    Vaak zie je het na Kerst nog wat omhoog gaan in een dunne markt
  2. [verwijderd] 19 november 2014 09:15
    quote:

    MG TF schreef op 19 november 2014 09:09:

    dan vrees ik dat je puts vandaag en morgen in waarde wat gaan afnemen.
    Later vandaag zul je zien dat we weer langzaam richting de 418 gaan en morgen de 420?
    Ja dat denk ik ook, maar ik laat ze lekker staan voorlopig.
    Korte termijn doe ik wel met dagopties.
386 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links