Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Sterke opwaartse druk

Opnieuw testte de AEX gisteren met een intraday-dieptepunt bij 408,60 de onderkant van de smalle consolidatiefase. Deze fase duurt ondertussen ruim anderhalve week en is pas de eerste duidelijke hapering binnen de stijgende kortetermijntrend.

Deze steil stijgende trend startte bij het dieptepunt van de vijfde correctie van 366 punten medio oktober. Elke terugtest bleef tot op heden beperkt tot een kleine intraday-beweging. Daarbij waren er mooie en duidelijke bewegingen te zien tussen de Fibonacci-retracementniveaus.

Ook net voor deze consolidatiefase vond nog een technisch gezien perfecte terugtest plaats van de toenmalige weerstand van 409 naar het laatste Fibonacci-retracementniveau van de vijfde correctie bij 403,50.

Steile trend omhoog

Voor de komende weken verwacht ik nog steeds de voorzetting van de stijgende kortetermijntrend naar de jaartop van 425,80 en hoger. De kans blijft naar mijn mening groot dat de AEX dit jaar nog zijn jaartop iets zal verhogen.

De oplopende kortetermijntrend kan in de eerste maanden van 2015 worden voortgezet naar de zone 450 tot 462. Hier liggen:

  • een oude horizontale weerstand
  • het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de vijfde correctie van dit jaar

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hoe ziet deze consolidatiefase er nu uit?

Bovenkant

De bovenkant ligt momenteel bij 415,90. Deze weerstand werd in de afgelopen week geregeld getest en dit is de neklijn van een voormalig en afgerond hoofd-schoudertoppatroon. Dit activering van dit patroon was destijds het startpunt van de vijfde correctie.

Ook lag hier de laatste nog openstaande gap van deze correctie. De recente opwaartse doorbraak hiervan met een topje bij 417,40 was slechts een intraday-doorbraak die uiteindelijk ook zorgde voor de vorming van een doji (twijfeldag met een slotkoers die nagenoeg gelijk ligt aan de openingskoers).

Een structureel slot boven de 415,90 zorgt voor de beëindiging van deze consolidatiefase en de start van de volgende fase in de stijgende kortetermijntrend.

Onderkant

Aan de onderkant ligt momenteel de zone 408 tot 409:

  • bij 408 ligt nu het 50-daags gemiddelde
  • bij 409 ligt de voormalige dubbele jaartop van de eerste vijf maanden van dit jaar

De 409 heeft dit jaar bewezen geregeld voor tijdelijke steun of weerstand te zorgen. Met een dieptepunt van ongeveer 408,60 werd de onderkant gisteren dus opnieuw getest maar te sterk bevonden. De herstelbeweging in de middag zorgt er nu voor dat bij de 409 een drievoudig bodempatroon is ontstaan:

  • eerst twee hammers
  • gisteren de afronding van een bullish engulfing

Deze steunzone wordt dus steeds sterker. De druk richting de bovenkant van de consolidatiefase kan in de komende dagen dus weer verder worden opgevoerd.

Geen verslechtering

Mocht de AEX toch onder de onderkant van de consolidatiefase terechtkomen dan is het neerwaarts potentieel beperkt en dat zorgt overigens ook niet voor een verslechtering van het technische kortetermijnbeeld.

Bij 405 ligt het 200-daags gemiddeldeen verder ligt bij 403,50 natuurlijk nog het laatste Fibonacci-retracementniveau van de vijfde correctie.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

498 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 november 2014 09:13
    Dax gaat gewoon naar 8600.
    gefrustreed en vreeme bewegingen zegt iets.

    Gisteren ook van -1.38 naar 0,72 % in plus.

    Sh en puts van dax, fruts zitten in een grote val al maanden waar ze niet uitkomen en mogen, en ze worden bij elke daling gewoon nog even uitgesopt op de hoop dat ze ook hier de boot missen, of nu dit keer niet na 500 schone onderbroeken.
  2. [verwijderd] 18 november 2014 09:18
    Wees voorzichtig met de longs, natuurlijk kan het nog verder omhoog, maar het volume is erg laag. SenP al bijna 2 weken met gemiddeld volume van minder dan 1 miljoen futures per dag.Ter vergelijking, normaal is tussen 1,5 en 2 miljoen en in oktober tijdens de daling lag dat tussen de 3 en 4 miljoen. Daggrafiek staat erg hoog (overbought). Vaak als je denkt dat het niet meer kan dalen (zoals nu) komt er vaak een plotselinge draai. Opvallend was gisteren ook dat de VIX 5% steeg terwijl de de DOW en de SenP ook plussen lieten zien.
  3. [verwijderd] 18 november 2014 09:23
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 18 november 2014 09:13:

    Dax gaat gewoon naar 8600.
    gefrustreed en vreeme bewegingen zegt iets.

    Gisteren ook van -1.38 naar 0,72 % in plus.
    Dax is gewoon bezig met lagere toppen en lagere bodems. Toppen op 10000 gevolgd door bodem op 8900, top 9800, bodem 8400 en nu top 9400/9500? gevolgd door bodem op 8100?......Alleen Draghi kan tijdelijk roet in het eten gooien met de dreiging/belofte van een grootschalig QE...
498 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links