Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waar handelt u in?

Waar handelt u in?

Geen beleggingstips, maar een kijkje in de aandelentransacties die de particuliere belegger in oktober heeft uitgevoerd bij Lynx. Er zijn namelijk een paar interessante feiten die ik nog niet wist. En waarschijnlijk geldt hetzelfde voor u.

Wist u bijvoorbeeld dat de Nederlandse particuliere beleggers vooral transacties uitvoeren in het aandeel ING?

Shell en Unilever zijn de aandelen voor de lange termijn. ING is het aandeel om in te handelen. Er is zoveel handel in het aandeel ING, dat geen enkel aandeel in de buurt komt.

De volledige top-10 staat hieronder. De percentages zijn de verhouding van de optelsom van de tien meest verhandelde aandelen:

 

Voor mij is de nummer drie, de AEX ETF van iShares, de grote verrassing.

De reden dat ik naar deze cijfers ben gaan kijken, is de enorme koersbeweging in Fugro. Ik had verwacht dat Fugro in oktober hoger zou uitkomen dan 3%. Begin november kwam daar verandering in. De koers van Fugro knalde met tientallen procenten naar beneden. Vervolgens kwam een herstel van 100%.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De handel in Fugro tijdens deze paar dagen in november was enorm. Op 7 november en op 10 november voerden particuliere beleggers bij Lynx zelfs meer transacties in Fugro uit dan in de héle maand oktober.

Fugro staat daardoor nu op nummer twee. ING is met 48% zoals altijd de onbetwiste nummer één, maar Fugro staat met 29% dus op nummer twee.

Verenigde Staten

Nederlandse particuliere beleggers handelen ook veel in de Verenigde Staten. Ik heb daarom ook deze cijfers uitgedraaid. De verdeling voor de Verenigde Staten voor de maand oktober is als volgt.

 

Grappig feitje is dat NXP Semiconductors de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips is. Er is door Nederlandse particulieren in de maand oktober in de Verenigde Staten alleen meer gehandeld in de aandelen Apple en de ETF van de S&P 500.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 november 2014 14:26
    In Spanje is nu een "Fugro-gevalletje" gaande. Aandeel Abengoa B (een serieus bedrijf die in milieuvriendelijke energie investeert) verloor bijna 70% van de waarde eind afgelopen week vanwege vrees over hun mogelijkheid om schulden af te betalen. Die vrees lijkt ongegrond en het aandeel is nu dat verlies weer aan het inlopen. Stond een paar weken geleden op 4 euro en staat nu rond de 1,80 (=Abengoa B, aandeel Abengoa A noteert hoger omdat het stemrecht heeft).

    Inmiddels +20%. Ben benieuwd.
  2. Tradingmate 17 november 2014 15:23
    Bij de beoordeling van de getallen is het we handig om te weten wat die totale volumes zijn.
    Als 39% in SPY zit dan verwacht ik dat de totale omzet waarover we het hebben niet al te hoog is. Of deze ETF krijgt bij jullie op de site speciale aandacht...
    Zelf mis ik Facebook, Gilead en Tesla een beetje.
    Kun je iets over de standaarddeviatie zeggen?
  3. Met Effekt 17 november 2014 16:35
    Ik zelf handel veel in de US om verschillende redenen: de markt is groter (=veel keuze), de kosten zijn lager, de omzetten zijn hoger (=je kunt bestens handelen zonder een gekke koers), de US economie groeit (itt Europa) en tenslotte kan je daar in NL-se avonduren handelen (dan heb ik meer tijd).

    Daarom vreemd dat er in oktober maar in 2 fondsen is gehandeld. Ik zelf handelde in die maand bij Degiro in 6 US fondsen en bij Binck in 3 verschillende US optie series.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links