Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts zijn positief

Experts zijn positief

Oktober was een wilde maand. De AEX heeft een intraday dip van 366 (dat was -13% versus ultimo september) gezien. Maar per saldo is de AEX slecht 10 punten lager de maand uitgegaan. Een bescheiden daling van 2,3% dus.

Eén van de experts voorspelde overigens specifiek een flinke correctie tussen 10 en 20 oktober!

Gedurende de hele zomer waren de experts erg terughoudend. Maar nu de correctie achter de rug is, gaan ze helemaal los. Maar liefst 62% van de ondervraagden denk dat de beurs zal stijgen in november. De rente blijft laag, de stresstesten zijn achter de rug, de winsten zijn redelijk en een nieuwe eurocrisis staat niet meer in de sterren.

De weinige experts die een daling verwachten denken dat het stoppen van het ruime monetaire beleid in de Verenigde Staten een reden voor een daling kan zijn.

 
Voorspelling november  
optimistisch 62%
neutraal 19%
pessimistisch 19%
per saldo 42%
 

Sentiment november

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ook voor de langere termijn zien de experts om dezelfde factoren genoeg reden om positief te zijn. Daar is 60% optmistisch gestemd en verwachte een stijging van 6% of meer voor de AEX; 15% verwacht een daling voor het komende halfjaar.

 
Voorspelling halfjaar  
optimistisch 60%
neutraal 25%
pessimistisch 15%
per saldo 44%
 

Sentiment komend halfjaar

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Uitstekende keuzes

Het was een prachtige maand voor de aandelenkeuzes, hoewel er hier en daar nog wel wat flinke missers bij zaten. De profs hadden beter geen SBM Offshore (-13,2%) en Philips (-11.8%) bij de toppers kunnen kiezen. En bij de floppers hadden ze beter OCI (+13,6%) kunnen weglaten.

Maar de performance werd gemaakt doordat ze Fugro bij de floppers hadden gezet. Dat aandeel ging met liefst 54% naar beneden. Een long-short fonds zou maar 8,2% hebben verdiend. Daarmee is de performance van de experts in de zwarte cijfers gekomen voor 2014.

Bij de IEX lezers zagen we het tegenovergestelde beeld. Hun long-short fonds liet juist een verlies van 8,3% zien. Dat kwam vooral omdat ze de grote oktoberverliezers Philips en SBM Offshore bij de toppers hadden staan. En de grote winnaars KPN, Ahold en Ziggo bij de floppers.

 
Toppers oktober Stemmen Rendement Floppers oktober Stemmen Rendement
SBM Offshore +7 -13,2% TNT Express -7 -7,6%
ING +7 +0,9% Fugro -6 -54,0%
Philips +4 -11,8% OCI -4 +13,6%
Randstad +3 -4,6% Wolters Kluwer -3 +0,8%
Heineken +3 +0,6%      
DSM +3 +2,3%      
ASML +3 +0,8%      
Gemiddeld   -3,6% Gemiddeld   -11,8%
AEX   -2,3%      

 

Fugro meest besproken, ING favoriet

Er is veel gesproken over Fugro:

  • Sommigen verwachten een eindejaarseffect. Niemand wil op het einde van het jaar Fugro in zijn portefeuille hebben.
  • Anderen denken dat er een emissie aankomt. Dat zou ook de koers drukken.
  • Een aantal experts ziet het wat positiever in. Kramer is weg. Dat is een plus volgens sommige beleggers. Hoewel hij nu volledig vrij is om zijn resterende belang te verkopen.
  • Andere experts zijn weer positief omdat het aandeel nu de grootste druk van de forced selling van hoogdividendindexvolgers (Stoxx) achter de rug is.

Het is in ieder geval het meest genoemde aandeel: tien maal bij de toppers en twaalf maal bij de floppers.

SBM Offshore staat op nummer één bij de floppers. Daar wordt de dalende olieprijs als reden genoemd. Datzelfde geldt voor Boskalis. Hoe lager de olieprijs hoe minder opdrachten uit deze industrie. ASML staat er bij omdat het simpelweg te hard is gestegen en de laatste flopper is Delta Lloyd, zonder dat er verklaring voor gegeven is.

ING staat duidelijk boven aan bij de toppers. De experts verwachten nogal wat triggers. De verkoop van aandelen in hun voormalige dochter in de Verenigde Staten en mogelijk een deel van NN. En als laatste de terugbetaling aan de Nederlandse Staat, waardoor ING vrij is om dividend te betalen.

Verder staan DSM en KPN bij de toppers. DSM omdat ze nog wel wat meer overnamespeculatie verwachten. En KPN omdat het momentum er goed in zit. Het lijstje toppers stopt bij drie namen omdat de experts te verdeeld waren over topper nummer vier.

 
Toppers Stemmen Floppers Stemmen
ING +7 SBM Offshore -3
DSM +3 Fugro -2
KPN +3 ASML -2
    Boskalis -2
    Delta Lloyd -2
 

Er deden maand 52 experts mee.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 15:30 IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 3 november 2014 16:25
    Tja. Met een correctie per drie a vier maanden heb je een kans van 1/3 tot 1/4 dat je op basis van willekeur goed voorspelt dat er in een gegeven maand een correctie is. Als je dan nog 1/3 van de maand als periode neemt dan heb je natuurlijk een vrij grote kans dat een correctie die je voorspelt in de goede periode zit. Het verbaast me dat slechts 1 expert goed zat, dat hadden er 4-6 moeten zijn (1/9 tot 1/12 van de 52)!
  2. [verwijderd] 4 november 2014 15:54
    ING is zeker een goede TOP-keuze...en precies omdat er bij ING nog veel cash binnen gaat komen en de laatste schuld aan de staat wordt afgelosd (vervroegd) en dus idd weer dividend kan worden uitbetaald aan aandeelhouders. Ook gaat ING veel geld verdienen aan het door de ECB voor bijna niets ter beschikking gestelde geld om de economie mee te stimuleren. Voor nagenoeg nul rente lenen bij de ECB en voor enkele procenten in de markt wegzetten is snel en eenvoudig risico-loos veel extra geld verdienen.
    ING gaat nog veel positieve triggers laten zien de aankomende maanden...en de koers kan makkelijk naar de 13+ gaan...instap-moment dus !!
  3. [verwijderd] 6 november 2014 13:01
    Nu de energieprijzen aan het dalen zijn begin ik er ook in te geloven.
    Volgens deze gebruiken we jaarlijks ca 5400 mjn liter benzine en 7500 mjn liter diesel: www.vnpi.nl/Modules/Documents%20Keywo...

    Officiele prijzen aan de pomp daalden ca 8%. Met zijn allen komt dat neer op zo'n 1,7 miljard euro's.
    Al dat geld (ca €240 per huishouden) kunnen we lekker gaan uitgeven.
    En dan heb ik de besparing op de energierekening nog niet meegeteld.

    Laat dat tegelijk ook een les zijn voor de fanatieke investeerders in alternatieve energie: als dat de consument geld kost zal het met de rest van de economie slecht aflopen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links