Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wel goud, geen zilver

Ik ben een groot fan van goud als hedge tegen faillerende overheden dan wel systeemcrisis. Veel beleggers vragen mij vaak of ik dan ook zilver zie zitten. Het antwoord is nee. Dit geldt ook voor de zilvermijnbedrijven.

Globaal gezien zie ik de volgende positieve en negatieve ontwikkelingen rond zilver en zilvermijnbedrijven.

Negatieve factoren:

  • Prijzen zijn nu al jaren aan het dalen en het lijkt erop dat de bodem nog niet gezet is (hopelijk ergens in de 12 dollar, maar kan zelfs op lager niveau plaatsvinden). Vanaf het huidige niveau van 16 dollar, is dat nog een aanzienlijke neerwaarts risico.



  • Ongeveer 60% van zilverconsumptie is voor industriële doeleinden. Een link met wereld bruto binnenlands product is dus nadrukkelijk aanwezig. Gezien de sputterende wereldeconomie, geen goed teken voor korte termijn. Verder betekent het ook dat zilver niet de beste hedge is tegen faillerende overheden en/of een systeemcrisis.



  • De Fed heeft net QE3 beëindigd. Dit is negatief voor zilver (en goud) dat gezien wordt als inflatie-currency debasement hedge.

  • De huidige zilverprijs ligt akelig dicht bij de break-even (operationeel!) niveaus van veel zilverproducenten. Dit gaat de slecht gefinancierde bedrijven parten spelen. Met veel schuld, kan er snel een situatie ontstaan van executieverkopen. Dit kan dan weer een eigen dynamiek krijgen met negatieve gevolgen.

    Voor de zeer goed gefinancierde zilvermijnbedrijven kan het natuurlijk ook kansen bieden op gebied van fusies en overnamen. Fusies of overnames hoeven echter niet altijd direct positief ontvangen te worden (de kaspositie wordt aangetast).

  • Door de negatieve zilverprijsontwikkelingen in de afgelopen jaren, hebben veel bedrijven, waaronder bijvoorbeeld Coeur Mining, nieuwe investeringen en exploraties op een laag pitje gezet of in het geheel gestopt. Begrijpelijk, gezien de slechte financiële positie van velen, maar dit betekent ook dat toekomstige potentieel van de operationele cashflow gelimiteerd zal zijn (en dus dat huidige cijfers en het opwaarts potentieel, in veel gevallen te hoog worden geschat).

De positieven:

  • QE3 eindigt, dus de dollar sterkt aan. Maar of dit genoeg is om de negatieve werking te compenseren (zie punt drie hierboven) is nog maar de vraag. Verder kan dit positieve effect op de dollar natuurlijk ook direct gespeeld worden (straight long dollar gaan bijvoorbeeld) in plaats van via een long zilver- of zilvermijnbedrijfpositie.

  • Eventuele QE in de eurozone zou zowel positief kunnen zijn voor zilver alsmede de dollar.

  • Upside-downsideverhouding in zilverprijs is een voordeel (maar technisch gezien is het beter te wachten tot er bodemvorming heeft plaatsgevonden).

Te vroeg

In het algemeen sta ik nog niet te popelen om in zilver te stappen. Ik wil eerst meer bevestiging zien van bodemvorming. Verder is de link van zilver met het bruto binnenlands product velen malen groter dan bij goud.

Gezien het feit dat ik nou niet bepaald bullish ben op de economie, loop ik dus niet warm voor zilver. In dat licht is het investeren in een zilvermijnbedrijf nog risicovoller. Maar als ik zou moeten investeren in de sector, dan zou ik een mijnbedrijf kiezen die al winstgevend is, net cash heeft en openstaande (maar niet gebruikte) kredietfaciliteiten heeft, zoals Fortuna Silver Mines.

Goud post scriptum

Maar is het nu dan zo leuk om in goud te zitten? Nee, niet bepaald. Sinds de top, heeft ook goud een enorme duikeling gemaakt. De reden daarvoor zijn divers en er is natuurlijk enige overlap met de drijvende krachten van zilver (einde QE3 bijvoorbeeld).

Niet leuk, maar mijn (fysieke) goudpositie is toch vooral bedoeld als (koopkracht-)verzekering voor faillerende overheden of een systeemcrisis. Deze situatie heeft zich nog niet voorgedaan.

Bonus

Dus net zo min als ik mijn brandverzekering op mijn huis zal opzeggen, net zo min zal ik mijn fysieke goudpositie verkopen. Verder heb ik nog de bonus van het Zwitserse goudreferendum eind november. Mochten de Zwitsers ervoor kiezen om al hun goud te repatriëren, dan kan er een enorme fysieke vraag ontstaan.

Verder is het niet onaannemelijk dat andere centrale banken dan zullen volgen. Wellicht dat sommigen daar nu al mee bezig zijn, want wachten op het Zwitserse goudreferendum kan wel eens duur uitpakken.

Dus ik heb niet alleen een financiële brandverzekering, maar ook nog een referendum-, centrale bank-optie.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Cybres 3 november 2014 12:25
    Zoals elke verzekering kan ook hier de premie wel eens erg hoog uitpakken......wat was de gemiddelde aanschafprijs van deze 'polis'? Na alle doem verhalen en goud bug talk staan we gewoon heel veel lager dan de eerste column. Verder is er nog niet zo gek veel gebeurd, behalve dat er idd extreem veel geld bijgedrukt is en wordt. Het Zwitserland effect zal wel meevallen, tis niet dat niemand weet dat dat speelt en de markt weet het meestal redelijk in te prijzen of voor de complotdenkers weet de markt de uitkomst al...... Als goud alleen verzekeringspremie is, hoe beleg jij dan je eventuele geld? Want in veel andere zaken kun je gezien de columns niet geloven.....
  2. [verwijderd] 3 november 2014 13:00
    Lezenswaardig artikel. Eindelijk weer eens dat goud een hedge is tegen falende overheden. Kan je Zwitserse nationalisten niet eens gaan adviseren. Die willen goud als betaalmiddel hebben zoals vroeger, hoorde ik. Als de zaken nog verder gaan vastlopen ondanks de eco-opleving in de VS zal goud weer omhoog spurten. Als iets mogelijk is gebeurt het ook.
  3. Bangizwe 3 november 2014 13:33
    Het is dan misschien wel een verzekering tegen falende overheden. Maar het is wel veel meer dan dat. Het is een consumentenproduct. De massa voelt er zich door aangesproken, en het is maar heel beperkt aanwezig op aarde. En een aantal beleggers voelen er zich ook door aangesproken, en niet alleen als verzekering. Maar vooral om stevige winsten te scheppen.
  4. @iPlof 3 november 2014 19:02
    quote:

    Miss Doom schreef op 3 november 2014 13:33:

    En een aantal beleggers voelen er zich ook door aangesproken, en niet alleen als verzekering. Maar vooral om stevige winsten te scheppen.
    De beleggers die ruim 3 jaar geleden verkochten ja, want sindsdien flink dalend.

    Aandelen daarentegen hebben sindsdien een superrendement laten zien.

    Maar misschien is het wel nu juist tijd om de gestegen aandelen om te wisselen voor wat ritjes zilver en blijkt deze column spoedig weer een mooie contra-indicator.
  5. forum rang 6 Fred 62 6 november 2014 05:44
    Goud is een schijnveiligheid tegen rampspoed.
    Waar de brandverzekering wel degelijk de schade dekt doet
    goud dat niet , goud zal in de algemene malaise van falende economieën
    net zo zakken als de rest.

    Wat in waarde zal stijgen is eten en drinken / brandstof.

    Een leven zonder goud is goed mogelijk.

    mvg

    Fred
  6. liebregts301 12 november 2014 16:01
    Hier en daar staan volgens mij onwaarheden in de posts:

    Goud en zilver zijn geen beleggingsproducten. Je moet het niet aanschaffen met het primaire doel om er winst mee te maken (dit kan wel eens het geval zijn, maar het is erg moeilijk en vergt enorm veel geduld). Je moet het aanschaffen als appeltje voor de dorst, als spaarpot voor echt moeilijke tijden (niet voor als de koelkast het eens begeeft, maar voor als de maatschappij in paniek raakt omdat papiergeld "uit de mode" raakt). Je moet er niet al je spaargeld in stoppen, maar voldoende om er een vuist mee te kunnen maken, als dat nodig is.

    Goud is niet het bijproduct van zilvermijnen (zilvermijnen produceren wel goud als bijproduct, maar 90% of meer wordt in goudmijnen gewonnen). Daarentegen wordt 80% van het zilver als bijproduct van kopermijnen gewonnen. Dus je kunt wel stellen, dat zilver (grotendeels) het bijproduct van koper is.

    "Goud is schijnveiligheid tegen rampspoed." Hoezo "schijnveiligheid". Vraag maar eens aan de Oostenrijkers en Duitsers over de vroege jaren 20 van de vorige eeuw, de Hongaren over de veertiger jaren, de Joegoslaven over de tachtiger en negentiger jaren en de Zimbabwanen over enkele jaren geleden. Goud en zilver zouden de redding zijn geweest voor die mensen in die periodes. Goud en zilver zijn verzekeringen tegen hyperinflatie. Zij zijn waardevast. Immers, bij inflatie stijgen de prijzen van artikelen niet, nee, de papiertjes waarmee je die betaalt worden steeds minder waard.

    "In een deflatoire tijd moet je al helemaal geen goud hebben." Historisch is aangetoond dat in tijden van echte deflatie prijzen van goud en zilver juist stijgen (o.a. in de dertiger jaren van vorige eeuw). Op dit moment is er geen deflatie, alleen maar de vrees voor deflatie. Prijzen van basislevensbehoeften stijgen jaarlijks met vele procenten (ondanks kortingen in winkels en op internet), maar de inflatiecijfers worden zodanig aangepast, dat de inflatie minder lijkt dan die is. En prijzen van veel artikelen dalen niet, omdat men bewust wacht op lagere prijzen (echte deflatie), maar omdat men de hogere prijzen niet meer kan betalen (schijn-deflatie). Vroeger (tot ongeveer tien jaar terug) konden de meeste mensen van het salaris nog sparen, maar tegenwoordig is men al blij als men niet veel tekort komt aan het eind van de maand. En laten we het dan maar niet ook nog hebben over naheffingen.
  7. Henri Nostradamus 12 november 2014 22:49
    Zilver zal harder stijgen dan goud in de komende periode. De redenen?

    1 - Zilver heeft een "harde" vraag uit de industrie - goud nauwelijks
    2 - Zilver is veel harder afgestraft in de downperiode dan goud (van 51 naar 15)- zal zich sterker herstellen
    3 - De GOUD-Zilver ratio is volledig verstoord door zware short speculatie. Dat loopt nu ten einde. Als de shorters gaan indekken dan kon het wel eens heel hard omhoog gaan.
    4 - de kleine belegger wil graag goud of zilver fysiek bezitten. Qua bedrag is dat bij zilver wat eenvoudiger in kleine porties te realiseren. Dat is nu al te zien aan de enorme vraag naar zilveren munten (Eagle is uitverkocht)
    5 - Veel kopermijnen bevinden zich dicht bij EBOLA gebied. Mocht Ebola zich verder uitbreiden dan gaan die mijnen mogelijk dicht c.q. tot productieverlaging leiden. Dat zal behalve koper ook vooral de zilverprijs opdrijven (zilver is een bijproduct van veel kopermijnen).

    Vroeger rekende is met een Goud-Zilver ratio van 30. Nu is dat rond de 80...... Als daar nu een logische reden voor was?

    Kortom - je kan op dit moment beter in zilver stappen dan in goud m.i.

    Lees dit eens: finance.yahoo.com/news/retail-investo...

    Op de chart zit Zilver nog in een downtrend, maar....een doorbraak naar 16.85 laat de trend al draaien en dan kon het wel eens heel hard omhoog gaan.

    Voor charts en TA- interpretatie ga naar: www.nostradame.nl

    HN

14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links