Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

DSM: duur, maar gewild

DSM: duur, maar gewild

 

RTL-Z-baardje Durk is de eerste met die Nein!

 

 

IEX-bijdehandje Arend Jan... oh, wacht dat ben ik:

 

 

Wat zien Evonik, hedge fund Third Point en misschien meer in DSM dat wij huistuinenkeukenboerenkoolmetworstbeleggers niet zien? Op de huidige koers is DSM op papier peperduur: het fonds handelt met een koerswinstverhouding voor het komende jaar van 26,5! De AEX doet 14 ofzo.

Verborgen waarde, het kan niet anders. Wat dat betreft biedt de brief die Loeb deze zomer aan het concern schreef inzicht:

Third Point laat in deze beleggersbrief weten weinig ratio te zien achter het bij elkaar houden van de bedrijfsonderdelen Nutrition (vitamines, voedingssupplementen en diervoeding) en Performance Materials (hoogwaardige materialen voor met name de bouw- en autoindustrie). 

Van synergie tussen beide onderdelen is volgens Third Point nauwelijks sprake, terwijl de combinatie van de activiteiten het voor beleggers lastig maakt deze op waarde te schatten. Nutrition is veel minder conjunctuurgevoelig dan Performance Materials en behaalt structureel hogere marges.

En nu komt het:

Splitsing zou volgens het hedgefonds een hogere waardering ontsluiten.

Kortom, er zijn aandeelhouders of geïnteresseerden die menen dat de som der delen minder waard is dan de onderdelen. Valt helemaal binnen een van de grootste trends dit jaar: op- en afsplitsingen. Het is nu aan DSM om te laten zien dat het wel kan, of voor de hoofdprijs verkopen.

Huiswerk is er zeker, al is het maar omdat met ruim -13% DSM dit jaar een forse underperformance ten opzichte van de AEX laat zien. Na enkele gouden jaren sinds de grote boze beursbodem in maart 2009, dat wel. DSM moet al die potentie die het heeft zien te vertalen in beurswaarde.

Wat moet u nu met uw aandelen? Zelf heb ik ze niet, of ze moeten in mijn fondsen zitten. Ik zou niet weten waarom u ze zou moeten verkopen, of u moet al zoveel koerswinst hebben gemaakt in de afgelopen jaren dat u elders betere kansen zit. Dan is er ook dat dividendje van 3,5%.

Of ze nu nog moet kopen, is vers twee. Ik zou heel goed uw upside en risico uitrekenen. Dan nog het sentimele en emotionele aspect. Weer een prachtig publiek Nederland beursbedrijf dat mogelijke in buitenlandse of private handen komt? Wedervraag: hoe Nederlands is DSM eigenlijk?

Volgens het bedrijf zelf is slechts 24% van de aandelen in van Dietschen bloed handen... Nog iets, heeft DSM ook beschermingsconstructies? Ja, ik citeer uit ons grote AEX Atlantikwall verhaal van een maand geleden. Er is een stichting die voor een vijandig bod kan gaan liggen: 

DSM heeft een stichting preferente aandelen die het recht heeft deze op te kopen in speciale gevallen. Op de site staat: The DSM Preference Shares Foundation has the right to acquire such preference shares (call option) to a maximum corresponding to 100% of the capital issued in any form other than preference shares B, less one.

Eenmaal, andermaal: het laatste woord is dan maar aan D'n Bels :-)

 

 


(fullscreen)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links