Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zwitserse goudgekkies hebben beet

Zwitserse goudgekkies hebben beet

De Willem Middelkoops van Zwitserland hebben het voor elkaar gekregen: er komt een referendum over de vraag of de Zwitserse Centrale Bank haar goudvoorraad moet aanvullen en terug moet halen naar eigen land.

Op 30 november is het D-day: complotdenkers (en die zijn er zat in de goudwereld) hopen op een volmondig Jawohl van de Zwitsers zodat de waarheid over de handel en wandel in goud van haar Centrale Bank openbaar wordt.

Maar liefst 100.000 handtekeningen waren nodig om een referendum af te dwingen maar het is ze gelukt. En nu zit de Zwitserse bank met de gebakken peren.

“Rettet unser Schweizer Gold”

Op 30 november wordt er gestemd over de volgende eisen:

  • Het in het buitenland opgeslagen goud moet terug naar eigen land.
  • 20% van de reserves van de Zwitserse Centrale Bank moet uit goud bestaan.
  • Stoppen met het uitlenen van goud.

De Zwitserse politiek is tegen, net als de Zwitserse Centrale Bank (SNB). Het verweer op de eis tot repatriëring is dat terughalen van het goud niet bijdraagt aan een beter risicobeheer.

Het goud zou veiliger zijn in de kluizen van de VS, Canada en Engeland. Daar valt iets voor te zeggen, al moeten we de Zwitserse garde, bekend als bewaker van Vaticaanstad, niet onderschatten. Wat betreft het aanhouden van 20% van de reserves in goud, stelt de Centrale Bank dat het een ernstige beperking inhoudt van het monetaire beleid van de Zwitsers.

Eurokoppeling

U weet wellicht dat de Zwitsers een tijdje geleden de Zwitserse frank min of meer aan de euro gekoppeld hebben om het gebruik van de frank als vluchthaven tegen te gaan. Landen als Noorwegen en Zweden ondervonden extreem veel last van de vlucht naar hun valuta, veel exportbedrijven kwamen in moeilijkheden.

Als de Zwitserse bank van het volk al het geld moet aanwenden om goud te kopen, valt er verder weinig meer aan de eigen valuta te manipuleren. Een ja is goed voor de goudprijs, maar wat houdt een ja precies in?

Momenteel lopen beide kampen in de peilingen ongeveer gelijk op. Ongeveer 45% geeft aan voor te stemmen, en een kleine 40% is tegen. Het wordt dus een spannende strijd. Wanneer de eisen worden aangenomen, betekent het dat de Zwitsers flink wat goud moeten inkopen op de goudmarkt.

Fantasie van goudkevers

Schattingen hiervan bedragen rond de 1650 ton, en gerekend met de huidige goudprijs van 1230 dollar per ounce (34.500 euro per kilo) betekent dat dat de arme Zwitsers voor 57 miljard euro aan goud moeten kopen. U begrijpt dat de fantasie van de goudkevers hiermee op hol slaat. 

Het interessante aan deze hele exercitie is dat het eindelijk wat licht schijnt over de vermeende complottheorieën die vooral op internet de ronde doen. Zo wordt er beweerd dat de Zwitsers al bijna al hun goud verkocht hebben, dat ze alleen nog maar papiergoud hebben en het meeste fysieke goud van de westerse landen al lang aan China verkocht is.

Het valt maar moeilijk te rijmen dat de goudprijs al drie jaar daalt, terwijl de vraag naar fysiek goud, vooral in het Azië, de pan uit rijst. Dit kon tot voor kort verklaard worden uit de uitstroom van kapitaal uit de goud-ETF’s, maar nu die kapitaalstroom bijna tot stilstand is gekomen zoeken beleggers andere oorzaken.

Fysiek of papiergoud 

Daarnaast wordt er een verschil gemaakt tussen fysiek goud, en papiergoud. Het overgrote deel van het geld wat de afgelopen tien jaar is belegd in goud (vooral via goud-ETF’s) is papiergoud, waardoor de vrees bestaat dat er onvoldoende goud is wanneer iedereen zijn goud opeist.

De rol van goud leek uitgespeeld in onze westerse samenleving. Veel beleggers die in goud hebben belegd, kozen de afgelopen jaren eieren voor hun geld en switchten naar aandelen. Op zich hebben deze beleggers niets te klagen.

Vanaf het uitbreken van de financiële crisis is de goudprijs nog steeds dik 50% hoger, van 800 naar 1200 dollar. Voor aandelen kunnen we dat helaas niet zeggen, de AEX bijvoorbeeld stond rond de 500 euro en heeft dus 20% ingeleverd. Tel dan ook uw zegeningen zou ik zeggen, ook al is er geen dividend uitgekeerd en hebt u wat opslagkosten.

Billen bloot

Met het op de agenda krijgen van dit Zwitsers referendum is de discussie over goud in een nieuwe dimensie terechtgekomen. Centrale banken en overheden moeten nu met de billen bloot. De Zwitserse autoriteiten hebben nog een maand de tijd om de geest weer terug in de fles te duwen.

Als dat niet lukt, breken er interessante tijden aan voor de goudkevers. Want een Zwitsers ja zal ongetwijfeld een domino-effect hebben op de rest van de wereld. Die hogere goudprijs is dan slechts bijvangst.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 oktober 2014 12:28
    Ik volg met stevige interesse het referendum te volgen. Momenteel staan de peilingen op een licht "Ja", met een hoop zwevende stemmen. Ik hoop zeker ook op een ja, maar dan zijn we er nog niet.
    De Zwitserse bank wil niet dat er een ja uit dit referendum komt. Maar stel dat dit gebeurt, dan moet dit initiatief ook nog langs de 26 Zwitserse kantons en daar ligt waarschijnlijk het struikelblok.

    www.forbes.com/sites/kitconews/2014/1...

    Ik vrees dat alleen de Chinezen en de Russen dadelijk de macht hebben om goud weer op de kaart te zetten.
  2. [verwijderd] 28 oktober 2014 12:43
    quote:

    Poldersuckelaer schreef op 28 oktober 2014 12:31:

    O, wat zullen politici haten dat Zwitserland (nog) een echte democratie is (de enige?) waar het volk zelf bepaalt wat er wel en niet moet gebeuren.
    Zeker, maar de bankiers nog meer....oh wacht, dat zijn dezelfde personen (in ieder geval dezelfde belangen).
  3. forum rang 5 Ed Verbeek 28 oktober 2014 13:25
    Nico Inberg: "Vanaf het uitbreken van de financiële crisis is de goudprijs nog steeds dik 50% hoger, van 800 naar 1200 dollar"

    Ik begrijp de neiging om de winst van de "goudgekkies" te bagatelliseren,
    maar vlak voordat begin september 2007 de credietkrisis uitbrak,
    stond de goudprijs toch echt op 673 dollar
    en niet op 800 dollar zoals Nico beweert.
    Van 673 naar nu 1235 dollar is wel hèèèl "dik hoger" dan 50%,

    namelijk 84% hoger!

    Ja, die goudgekkies waren zo gek nog niet :-)
  4. [verwijderd] 28 oktober 2014 13:58
    Inberg kan ook al niet rekenen een kilo goud is geen € 34500. En Engeland en de VS hebben het Zwitsers goud allang verkocht dus zo veilig is het daar ook weer niet. Zwitsers doen er goed aan om ja te stemmen alleen 20% is nog aan de lage kant vroeger was het 60%. Maar de balans van de Zwitserse centrale bank is de laatste 6 jaar ook volkomen ontploft.
  5. [verwijderd] 28 oktober 2014 15:17
    Ik denk dat de goudprijs niet zozeer in beweging komt, maar wel de Zwitserse Frank. Als men immers minder kan spelen, en minder kan/mag bijdrukken waar nodig, dan gaat die munt als een raket, zodra de koppeling aan de Euro losgelaten wordt. Verder denk ik dat zodra de rekening gepresenteerd wordt (meerdere miljarden opeens uitgeven) de meeste Zwitsers eieren voor hun goud kiezen, en besluiten dat die 20% onhaalbaar is op korte termijn. Alle forex-handel afkappen en alle andere munten verkopen betekent dat de export ook te lijden krijgt. Dat zullen alleen de echte fanatiekelingen willen, en die blijven een minderheid.
  6. forum rang 5 Ed Verbeek 28 oktober 2014 17:22
    quote:

    OldAndWise schreef op 28 oktober 2014 16:50:

    opvallend is telkens weer dat sommige financiele adviseurs bepaalde groepen mensen voor gek (willen) verklaren en denken dat ze belachelijk gemaakt moeten worden, want ... ze hebben een andere mening.
    of: want... ze hebben wèl een flinke (>80%) winst geboekt sinds het begin van de kredietcrisis
    en zo'n 300% sinds 2000/2001

    en dat met zo'n dom dood nutteloos ding als goud.
    Ja, dat wekt afgunst...
  7. Henk30 29 oktober 2014 17:06
    De goudprijs in Franken lag plat rond 800 tot 2009 met nul rendement waarbij - per volksreferendum - opgedragen door het volk de nationale bank goud moest gaan verkopen. Gerekend over 10 jaar is er in Franken tot nu toe geen een periode geweest waarin met simplee staatsleningen minder overbleef dan met goud. De inkomsten gingen grotendeels naar de kantons die daarmee hun schulden afgebouwd hebben. 60% werd verkocht. Daarna liep de goudprijs gedurende 3,5 in een rechte lijn omhoog tot 1600 frank zodat een - natuurlijk weer SVP - klubje moord en doodschlag riep en eiste dat die 60% weer terug moest gekocht worden. Tijdens het succesvol inzamelen van de handschriften begon de goudkoers al te kelderen, en nu dus afgestemd gaat worden is er al 1/3 weer vanaf en heeft op de 40% de SNB en boekverlies van 13,5 miljard. Gelukkig hadden ze meer dan dubbel zoveel winst op hun valutaressrves.
    Het is dus domk, dommer,domst, maar ja .. SVPers.
    Dus weer iedreen krantjes in de bus met slogans en simple verhaaltjes - wie dat toch altijd betaald..
    De referendumtext is vaag, de uitvoering ligt bij de verantwoordelijken. Als het aangenomen verwacht ik niet dat er veel verandert.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links