Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat is Imtech nou waard?

Wat is Imtech nou waard?

Stiekem wil ik ze ook wel hebben. Nee, het past absoluut niet in mijn oersaaie langetermijnbeleggingsstrategie, maar ik wil ook wel eens een beetje spelen. En ik geloof wel in het bedrijf. Prima business, het rotte hout is weggekapt, de tent is zo mean & lean als wat en wil misschien wel revanche?

Voor de dobbel. Kopen, wegleggen, niet meer naar omkijken en hopen op een Versatel-scenario. Dat ging ruim tien jaar geleden ook bijna ten onder. Hele volksstammen bleven berooid en woedend achter en na een obligaties-voor-aandelen-actie ging het - excusez le mot - uitgekotste aandeel weer lopen.

Zoiets hoop ik ook op bij Imtech. Ho, is hopen niet verkopen, Arend Jan? Yup, ik ben mij bewust van het r.i.s.i.c.o. Alleen, tegen welke koers koop ik Imtech,waar daar gaat het hier over. Ik wacht met smart op doortimmerde fundamentele research. Ik wil de waarde weten, maar tast in het duister.

Net loop ik het Imtech-forum af om te kijken waar die idote koersbewegingen tot wel -14% vandaag nou weer vandaan komen. Er lopen vier draadjes, er zijn alleen vandaag al tegen de honderd positngs ofzo, maar het is daar net zo'n kippenzonderkoppenren als het Imtech koersbord en -boek.

De waarde van het aandeel wordt geschat tussen 2,50 en 7,15 euro, als ik het allemaal goed heb gezien. Daar wordt ook niemand wijzer van. Nee, ik laat de koers nog maar even mooi uitrazen, nu er weer een new normal schijnt te moeten worden gevonden. Blijkbaar voelt 4 euro duur aan.

Na twee jaar ellende zie ik eigenlijk door de bomen het bos niet meer. Ik wacht af, want ik doe het alleen als ik ik het idee heb dat ik een koopje te pakken heb van deze special occasion. Zeg maar gerust Nederlandse beurshistorie. Vooruit, een Twitter-widget, maar ook hier word ik nog niet veel wijzer.

Update 10:30 uur: krijg net mail van een lezer met daarin: Ik ben Imtech moe. Dat is nou precies waar ik op doel én hoop met m'n Versatel-uitwijding...

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 28 oktober 2014 11:10
    Het probleem is dat niemand het weet. Er is teveel onzekerheid over de operationele gang van zaken. Er moet eerst genoeg winst worden gemaakt om de rente te betalen en dan nog af te lossen op de schulden. Dat is eerste prioriteit want de schulden zijn veel te duur. Als dat niet lukt, wordt het heel moeilijk. Misschien weten we met de volgende cijfers iets meer.
  2. pieren 28 oktober 2014 11:24
    Arend jan, doe lekker simpel en waardeer imtech dmv een ebitda multiple.
    ICT is verkocht voor 6 maal de ebitda (uiteindelijk bleek dat imtech slechts 4.5 keer de ebitda nu krijgt en het resterende geld over 5 jaar).
    Omzet bij imtech is 3.5 mrd volgend jaar. Schuld bedraagt 500 mln euro.
    Reken je met 3% ebitda marge (105 mln) en 6 multiple (630 mln). Haal daar schuld vanaf en aandelen zijn 130 mln waard (1.10 per stuk).
    Reken met 4% ebitda kom je op 1.40 uit, 6% boven de 2 euro.
    Ik zou zeggen blijf ervan af
  3. Mr_Baldy 28 oktober 2014 12:49
    quote:

    pieren schreef op 28 oktober 2014 11:24:

    Arend jan, doe lekker simpel en waardeer imtech dmv een ebitda multiple.
    ICT is verkocht voor 6 maal de ebitda (uiteindelijk bleek dat imtech slechts 4.5 keer de ebitda nu krijgt en het resterende geld over 5 jaar).
    Omzet bij imtech is 3.5 mrd volgend jaar. Schuld bedraagt 500 mln euro.
    Reken je met 3% ebitda marge (105 mln) en 6 multiple (630 mln). Haal daar schuld vanaf en aandelen zijn 130 mln waard (1.10 per stuk).
    Reken met 4% ebitda kom je op 1.40 uit, 6% boven de 2 euro.
    Ik zou zeggen blijf ervan af
    exact zo denk ik er ook over, opdit moment zelf wat de gek er voor geeft.
    wil je in deze sector beleggen zijn er genoeg andere kandidaten die er veel beter voor staan. grootste probleem is dat imtech het weg lekken van geld nog steeds niet onder controlle heeft
  4. ericdenoorman 28 oktober 2014 14:20
    Wat Imtech vandaag waard is, is weinig relevant. Wat vast staat is dat Imtech voor de claimemissie virtueel failliet was. De vraag van 1 miljoen is: Zal Imtech overleven en terug winstgevend worden? De koers op de beurs houdt geen rekening met het verleden maar is gebaseerd op de verwachting in de toekomst. Wie gelooft in een turnaround moet nu instappen en kan een mooie return realiseren indien hij gelijk krijgt. Ik persoonlijk ben gematigd positief. De cijfers over 2014 zullen meer klaarheid brengen.
  5. [verwijderd] 29 oktober 2014 15:54
    €4,04 is mijn fairvalue voor dit aandeel.
    Er van uitgaande dat
    - 2015 nog een verlies van 23,5mln wordt gedraait.
    - 2016 weer breakeven zal zijn.
    en vervolgens met een wijzer management de draad weer opgepakt wordt.

    Bedenk wel dat er nog zo'n 10-11 mln aandelen boven de markt hangen, in de wacht op het verstrijken van de lockup periode.
  6. Tradingmate 29 oktober 2014 22:59
    De reactie van @pieren is natuurlijk weer zo zwart als de hel... maar het is een methode. Maar @pieren, pas de zelfde methode toe op ieder willekeurig aandeel in de AEX en de AEX zou morgen op nog geen 200 staan.

    Het ruime merendeel van de bedrijven in AEX en AMX hebben schuld. Desondanks wordt voor de winst meestal ergens tussen de 10-20 maal betaald.
    Zou het niet heel eigenwijs zijn om te stellen dat Imtech niet op zo'n veelvoud gewaardeerd zou kunnen worden?!
    Dus, laten we daar eens vanuit gaan. Iemand had uitgerekend dat 0,75 winst maken per aandeel redelijk zou zijn (volgens mij ging hij uit van 3,8 mld omzet en 2,5% nettoresultaat hierover = 95 mln..)
    Dan zou de waarde van het aandeel op ergens tussen 7,50 en 15,00 waard zijn.

    Maar ja, Imtech maakt natuurlijk nu nog geen 0,75 winst,... Dus je moet nagaan wat het je waard is om een jaar of 2 jaar te wachten op een koers van zeg 12 euro. (incl. het risico dat het niet lukt)
    Voor mij is dat maximaal 7 euro nu.

    Dus 4,90 is goedkoop in mijn beleving.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links