Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen stress

De afgelopen week stond in het teken van een verder herstel van de beurzen en uiteindelijk een rustpauze voor de ECB-bankentest van dit weekend. Per saldo was ik meer goeroe dan menig echte goeroe. Negatief zijn en doom voorspellen is makkelijk, maar je moet wel op tijd weer meedoen aan het circus.

De Nederlandse banken halen Europese balanstest, was de kop op Fd.nl direct na het nieuws op zondagmiddag. Alsof een stresstest iets zegt over hoe het gaat als er stress is. Het leuke van een gestresste markt is dat het altijd weer anders gaat dan verwacht.

Het is bijna net zo naïef als denken dat je met vermogensbeheer (beleggen) met een simpele time-out uit de markt kan zijn op de juiste momenten. Helaas de praktijk is anders... Maar vandaag (zondag) hebben we de uitslagen van de stresstest: 25 van de 130 en dus meer dan 19% van de banken zijn gezakt.

Positief nieuws

Het was vrijdag al uitgelekt dus de markten zullen het als positief zien. Tenzij je een van de banken of landen bent die gezakt zijn. Hier het rijtje:

  • 9 Italiaanse banken (onder andere Banca Populare Milano)
  • 2 Belgen (onder andere Dexia)
  • 3 Griekse banken (onder andere National Bank of Greece)
  • 3 banken uit Cyprus
  • 1 Portugal (Banco Comercial Portugues)
  • 1 Ierland
  • 1 Duitse bank (Munchener Hypothekenbank)
  • 1 Franse Bank (CRH)

De grote verliezer was Monte dei Pashi di Siena die hebben een tekort van een kleine 4,25 miljard euro, je wil niet weten hoeveel lire dit is. Opnieuw werd er weer 136 miljard euro (extra) aan krediet als non performing bestempeld, een lief en ander woord voor noodlijdend.

Het totaal van noodlijdend kapitaal is daarmee uitgekomen op 879 miljard euro. Even ter vergelijking: het bruto nationaal product van België is 421 miljard en dat van Nederland is 700 miljard.

Maar er is geen stress als bijna een vijfde van je banken een probleem heeft dus we hebben het er niet meer over. Alle bankaandelen waren dan ook fors opgeveerd.

 

Ander positief nieuws was dat de AEX door zijn 10-daags exponentieel gemiddelde was gegaan. Als we nog een paar dagen doorgaan krijgen we in de EB-indicator heel mooi een koopsignaal.

 

Op 399,34 krijgen we ook een koopsignaal in de Twindicator. U weet dat deze indicator ons heel mooi een signaal heeft gegeven om short te gaan en dus moeten we ook weer luisteren als we een koop krijgen.

 

De Duitse DAX was wat heftiger in beweging en moet daarom officieel pas op een iets hoger niveau een koopsignaal geven. Pas officieel krijgen we op 9386 een koop in de Twin.

 

De Eurostoxx krijgt wel vandaag, ervan uitgaande dat we hoger zijn, al direct een koop.

 

De Eurostoxx bankenindex heeft vrijdag al voor de ECB-test bekend was, een koopgegeven. Was dit dan toch gewoon bekend? Of maakt het allemaal niets uit?

 

Als ik een beetje uitzoem, dan zien we dat de goede oude tijd nog lang niet terug is. Persoonlijk denk ik niet dat de goede tijd überhaupt nog terug komt voor de banken. Ik ben dan ook zeker geen fan van leningen (zoals de coco’s) aan banken.

 

De Amerikaanse indices hadden er vrijdag al weer zin in, in een week zijn ze van een gevarenzone naar de veilige zone gegaan. Ik hou rekening met het neerzetten van een rechterschouder of een tweede top. Kortom ik ben positief maar waarschijnlijk maar voor drie, vier maanden.

 

Op de grafiek van de S&P 500 was de koers even door een rode lijn: het 200-daags gemiddelde. Ook zien we een paarse lijn waar de S&P 500 even doorheen ging en dat is die van de Twindicator die op 1951 een koop gaf. Kortom hier is voorlopig alles veilig.

 

De Dow Jones staat op een belangrijk moment, namelijk rond de 16.815,50; de Twindicator-lijn. Ook zit de keors bij de groene weerstandslijn. Maar kijkend naar de S&P 500, dan zal de Dow hier wel doorheen gaan.

 

Nog even leuk om naar mijn lievelingsshortaandeel te gaan, Amazon. Het aandeel stelde even teleur. Ik heb tijdelijk even mijn shorts gedekt omdat ze mooi op een steunlijntje zitten.

 

Ik doe wel meer gekke dingen op dit moment. Zo zit ik long in Tesla. Ik heb ook hier mijn short’s gedekt en een leuke rit gemaakt. Word niet te enthousiast, want de Twindicator is nog steeds een short.

 

Om met een echte long af te sluiten. Mijn collega Jasper ging long in Guess en ik ben hem gevolgd. Mooi aandeel met lage P/E mooi onderin de trend en mooie modellen. (Dat is bij Tesla toch ook een reden om te kopen toch?)

 

Ik heb me nog druk gemaakt over het onzin verhaal in de media over short gaan en dat het net als autodrop verboden moet worden volgens de Gemalto-topman. Maar ze zoeken het maar uit, ik heb al meerdere keren uitgelegd dat shorts een functie hebben en dat shorts ook ooit gedekt moeten worden en dus uitgestelde kooporders zijn.

Mijn huidige lievelingsshort is Green Mountain Coffee Roaster. Dit aandeel is iets te enthousiast gestegen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 oktober 2014 15:19
    Je noemt 19% van de banken als gezakt en dat klopt ook. Het journaal gaf de nuancering van ca 12 van de 25 banken -- indien nu getest -- niet zouden zakken. De keerzijde is natuurlijk dat 13 van de 25 banken de zaken nog steeds niet op orde hebben. Toch plaatst dit de test in een ander licht dan 19% gezakt.

    Wat vind je hier van?

    Guus.
  2. [verwijderd] 27 oktober 2014 17:33
    Het is weliswaar goed nieuws dat de Nederlandse banken voor de stresstest geslaagd zijn, en deze banken ook bij sterk tegenvallende economische ontwikkelingen geen extra kapitaal hoeven op te halen, aangezien zij over voldoende buffervermogen beschikken, dus anders dan bijvoorbeeld de Italiaanse bank Banco Monte Paschi en de Griekse bank Eurobank Ergasias, ware het niet dat onder dit verheugende nieuws op

    fd.nl/ondernemen/900104/nederlandse-b...

    ene heer Owel in een reactie

    – het zou net als Autodrop of door regeringsleiders van niet met elkaar te vergelijken "soevereine" lidstaten van een unie zonder politieke afspraken voor een zone overeengekomen muntunies verboden moeten worden! -

    een minder rooskleurig scenario aan de horizon schijnt te zien:

    “In een theoretisch scenario waarbij de euro economie vandaag een fikse tik krijgt zijn er 13 banken die met elkaar € 9,47 miljard tekort komen (en niet € 25 miljard). Dit tekort wil niet zeggen dat deze banken dan failliet zijn. Nee, de minimaal gewenste ratios zijn dan bereikt. En omdat het nu in feite om slechts 3 banken gaat die een serieuze bedragen moeten ophalen lijkt het onderzoek weinig schokkende resultaten met zich mee te brengen. Het meest onaangename is wel dat er de komende jaren nog vele honderden miljarden euro's extra moeten worden afgeschreven maar daar wordt niet al teveel aandacht aan besteedt. Overigens zou het aardig zijn om ook eens een stresstest uit te voeren bij de overheden. Daar staat immers zo'n € 10.000 miljard schuld uit en het zou aardig zijn om zien wat de impact op de eurozone is wanneer de economie enkele jaren achter elkaar 2% krimpt. Maar zover zal het wel niet komen omdat dan duidelijk wordt dat alle vergeten garantiestellingen in beeld komen en de tekorten en schulden exploderen. En zoals zo vaak worden de tekorten dan wel weer verhaald op de burgers en ondernemingen.”

    zodat een nietsvermoedende burger en onderneming in de eurozone niets anders rest dan een reactie in de trant van

    “@Dhr. Owel Om in dit inderdaad onaangename scenario in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren te voorkomen dat alle tekorten weer worden verhaald op de burgers en ondernemingen van de "soevereine" lidstaten van de eurozone die soeverein bij de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis betrokken zijn, is het inmiddels voor een mogelijke vrije val van de euro uiteraard de hoogste tijd dat een onafhankelijke toezichthoudende instelling toezicht gaat houden op de toezichthouders!”
  3. [verwijderd] 27 oktober 2014 18:03
    Dus het meest voor de hand liggende scenario is dat de belastingkantoren van de betreffende "soevereine" lidstaten in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren een briefje versturen met de per inwoner uitstaande schuld, met het vriendelijke doch dringende verzoek om aan te geven hoe de betreffende inwoner van de eurozone dit op de korte of lange termijn voor een mogelijke vrije val van de euro wil betalen: in de vorm van een automatische incasso verspreid over 1 à 30 jaar of in de vorm van door de overheden van de "soevereine" lidstaten te creëren inflatie.
  4. [verwijderd] 27 oktober 2014 18:21
    @de auteur

    Maar het wordt wel als een schoolexamen gepresenteerd: Nederland, het land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld, is in het klasje van de banken voor de stresstest geslaagd!

    Eigenlijk zou 100 procent moeten slagen, want Duitsland gaat het als land dat de grootste risico's voor de schuldenberg loopt niet trekken, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit, dus misschien trekt Duitsland op een gegeven moment gewoon de stekker eruit, of haalt Duitsland gewoon door financiële deskundigen,

    zoals dat van Marcel Tak onder het motto

    "Marcel Tak for president!"

    tijdig voorgestelde voorstellen uit de ijskast!
  5. [verwijderd] 27 oktober 2014 20:50
    Zie in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren van de euro schulden- en vertrouwenscrisis in de eurozone en daarbuiten tevens op het internet de site

    nl.wikipedia.org/wiki/George_Orwell

    een item over George Orwell, pseudoniem voor Eric Arthur Blair (Motihari (India), 25 juni 1903 – Londen, 21 januari 1950), een Brits schrijver, journalist en criticus. Hij is volgens de site op het internet een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de 20e eeuw. Het bekendst zijn volgens de site op het internet de twee werken die hij schreef tegen het einde van zijn leven: Animal Farm en 1984. Het zijn volgens de site op het internet scherpe aanklachten tegen stalinisme en totalitarisme, en een gouwe ouwe van Fleetwood Mac,

    t.w. Oh Well (Part 1 & 2)

    www.youtube.com/watch?v=b19PcuJsQbA
  6. WollyBolly 1 november 2014 17:50
    Ik heb eens geprobeerd op te zoeken waar de `Twindicator` op gebaseerd is, maar het lijkt een geheime indicator van de schrijver te zijn.

    Een koop is dus een koop als Cees Smit, algemeen directeur van Today's Groep, zegt dat het een koop is. Ja zo lust er nog wel één!

    Snelle financiële jongens en blind vertrouwen: lekkere combi hoor.

7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links