Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Instapkansen in oktober

Erik Nugteren is een van de beheerders van de fondsen van Ambassador Investments, die worden verhandeld via het Fundshare-platform. Hij geeft hier een update van zijn visie op de markt en welke beleggingsbeslissingen er worden genomen binnen zijn fondsen.


Het afgelopen kwartaal stond in het teken van de nodige brandhaarden in de wereld, waarbij het accent lag op de toegenomen spanning in de Oekraïne. Vooral de ramp met de MH-17 en de handelssancties die hierop volgden, heeft voor veel internationale spanning gezorgd.

De beurzen verloren in die periode tussen de 5 en 10%, waarbij op 8 augustus de AEX een intraday dieptepunt liet zien van 388 en de DAX van 8903. De Duitse beurs was met een verlies van 11% in een maand tijd één van de slechtst presterende beurzen wereldwijd.

De vlucht naar veilig staatspapier (zeker triple A) was in die periode duidelijk zichtbaar. Eind augustus was het rendement op tienjarig Duits staatspapier op een historisch dieptepunt uitgekomen van 0,88% op jaarbasis.

Eind september waren de verliezen weer weggewerkt en dat resulteerde voor het Ambassador Aandelen Fonds voor het derde kwartaal in een klein plusje van 1% op een koers van 10,95 (+9,5% voor het jaar 2014). Nu het vierde kwartaal koud begonnen is, staan de beurzen wederom op de dieptepunten van augustus.

Paniekreactie

De prognose voor de wereldeconomie van het IMF ligt hier mede aan ten grondslag. Deze prognose is door het IMF verlaagd van 3,7% naar 3,3% voor 2014. Het is opvallend hoe paniekerig beurzen reageren op de verlaging van deze groeicijfers, hetgeen tot kuddegedrag heeft geleid.

Met alle brandhaarden van de afgelopen tijd is het niet zo verwonderlijk dat er een verlaging is doorgevoerd door het IMF. Echter groeicijfers (ramingen) worden net zo makkelijk naar beneden als naar boven bijgesteld.

Voor 2015 kunnen deze ramingen namelijk weer verhoogd worden als bijvoorbeeld de rust in de Oekraïne terugkeert. Of als Duitsland meer het accent op investeren legt in plaats van bezuinigen. Feit is dat de huidige zwakte in de euro in ieder geval een stimulans is voor de export in de eurozone.

Posities opbouwen

Nogmaals, cijfers worden net zo makkelijk naar beneden als naar boven aangepast. Ambassador Investments gebruikt de huidige correctie om nieuwe aandelenposities op te bouwen, bij voorkeur met een value-karakter (onderwaardering, trigger en cashrendement).

De circa 12% cash in het Ambassador Aandelen Fonds (AAF) per 30 september jl. zal deze maand richting de 0% worden afgebouwd. Er zijn tenslotte voldoende aandelenposities te vinden die tussen de 3 en 5% dividend per jaar uitkeren en waar in een normale beursomgeving ook een koersherstel van 5 tot 10% mogelijk is. Denk onder andere aan beursgenoteerde vastgoedaandelen met een yield van 6 tot 7%.

Uiteraard zal de markt in de komende twaalf maanden meer beweeglijkheid (volatiliteit) laten zien, nu de eerste renteverhogingen in zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië in het verschiet liggen. Beide economieën laten echter een krachtig herstel zien waardoor een renteverhoging gerechtvaardigd is.

Schroom bij een herstel in de komende maanden niet om als belegger winst te nemen op posities of om callopties te schrijven op goed renderende posities. De markt geeft namelijk telkens nieuwe instapkansen en dat zal de komende periode niet anders zijn...


Erik Nugteren is beheerder van het Fundshare Ambassador Aandelen Fonds. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Erik Nugteren

Erik Nugteren is werkzaam bij Ambassador Investments en beheerder van het Fundshare Ambassador Aandelen Fonds (AAF). Het AAF is sinds december 2013 in de lucht en kent zodoende nog een zeer kort trackrecord. Samen met zijn collega’s Sijmen Plomp en Erwin Blok zullen zij u regelmatig op de hoogte houden over de voortgang van h...

Meer over Erik Nugteren

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 oktober 2014 13:12
    Lijkt me onjuiste analyse. Herstel is broos, vertrouwen in de reeele economie is erg laag (optimisme bij beleggers en investeerders is iets anders, die moeten toch ergens heen met dat gratis geld), en er is feitelijk in de financiele sector te weinig verandert na de 1e crisis. Lees, er komt nog een nieuwe ronde. Cash is king.
  2. [verwijderd] 15 oktober 2014 14:14
    Volgens mij wordt een nieuwe recessie ingeprijsd, ik ga uit van een diepere correctie. Ik heb wel mijn aandelen nog en het kan wat mij betreft twee kanten op. Of de correctie blijft beperkt en wordt gevolgd door een eindejaarsrally of de correctie is flink. In dat tweede geval moet ik het een tijdje van dividendrendement hebben en ga ik vanaf december op mijn gemak mijn posities uitbreiden. Te beginnen bij mijn aandelen met de beste fundamenten.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links