Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stoptober

In de maand september was er veel aandacht voor het feit dat mensen in oktober zouden stoppen met roken. Om die mensen een hart onder de riem te steken had ik op mijn eigen site een berekening gemaakt met wat je met het geld kan doen dat je overhoudt als je stopt.

Maar de aandacht voor de actie valt tegen. Nog minder aandacht krijgt de actie van de Fed die in oktober met QE zou stoppen. Toch ben ik van mening dat de huidige bewegingen het gevolg zijn van de verminderde QE-acties.

  • In Duitsland was de afgelopen week paniek om het stilvallen van de groei aldaar in oktober.
  • Het IMF kwam ook met winig opbeurend nieuws namelijk de banken zijn te zwak om het herstel te dragen en de wereld is nog altijd dichtbij de afgrond (waar heb ik dat meer gehoord?).
  • Ook DNB ziet een zeepbel in bepaalde sectoren.

Ondertussen hebben we onze ECB-voorzitter Draghi, ook wel Super Mario genoemd, die aangevallen wordt door mannen als Hans Werner Sinn en andere Duitsers hebben aangegeven dat de ECB (Draghi) illegaal bezig is met de opkoop van rommel zonder toestemming.

Draghi heeft volgens Sinn (en daar sluit ik me volledig bij aan) geen mandaat voor wat hij aan het doen is. Draghi wil de deflatie bestrijden maar nu de olieprijs nog verder omlaag is hebben we nog meer deflatie en een ander negatief effect is dat de oliewaarden die zwaar in de indices zitten hard onderuit gaan.

De crude olie future is in even tijd van ruwweg 107 naar onder de 85 dollar gegaan. Procentueel ook een grote beweging.

 

Shell is dan ook flink onderuit gegaan en heeft als je het mij vraagt pas rond de 26 enige steun van betekenis.

 

Exxon Mobil is ook behoorlijk verzwakt en lijkt ook potentie omlaag te hebben. Opmerkelijk genoeg zijn de oliefondsen niet heel hoog gewaardeerd. Maar ervan uitgaande dat de olieprijs nog wel even iets kan dalen kan het dividendrendement behoorlijk oplopen voor deze aandelen echt interessant worden.

 

De verzekeraars liggen er ook zwak bij. Vermoedelijk heeft dit iets met de lage rente te maken. Maar ook met het feit dat consumenten het niet zo op de verzekeraars hebben is van belang. Ik vind het leuke aandelen om puts op te kopen ter bescherming van het totale marktrisico.

Verzekeraars zijn niet heel bewegelijk geweest en daarmee zijn de putopties vaak interessant geprijsd.

 

De AEX-beweging leek een beetje een flipperkast de afgelopen week met heel heftige en korte trends. Voor iedereen die wacht op bevestiging en voor actieve beleggers, zoals ik, een moeilijk verhaal omdat ik weliswaar snel op de trend spring, maar als die dan niet verder gaat... of erger nog met procenten corrigeert is het ook voor mij wel (te) spannend.

Nu ben ik blij dat de correctie eindelijk doorzet en dus hoort u me niet klagen. Nu zijn de belangrijke indices eigenlijk door alle belangrijke niveaus heen, maar de vorige keer was 390 toch steun? En vergeet niet dat de vorige keer Draghi te hulp kwam, maar hij moet nu het A-team meenemen om een beetje indruk te maken.

 

Zowel de Twindicator als de EB-indicator (26 daags simpel en 10 daags exponentieel ) hebben keurig in zowel de AEX als de Duitse DAX een verkoopsignaal gegeven. Alleen zijn we allemaal verpest door de centrale banken die ons niet meet scherp maken op correcties. Zo komen de correcties toch nog als een dief in de nacht.

 

Ook de Eurostoxx 50 is behoorlijk verzwakt en eigenlijk door steunniveaus gegaan.

 

Dutch discount? Nu werden de Amerikanen steeds geholpen door de Fed en daarom waren en zijn de Amerikaanse aandelen veel duurder dan de Europese aandelen. De Nederlandse aandelen waren weer veel goedkoper dan de Duitse aandelen maar de Dow Jones is nog steeds veel te duur.

Technisch is ook de Dow door een belangrijke steun gegaan en hadden we al verkoopsignalen in de Twin en EB-indicator.

 

Inzoomend lijkt de heftige beweging op die van de Nasdaq in 2000. Maar ook in juli dit jaar hebben we beweging gehad, toen op geopolitieke spanning. Maar het feit dat er honderden punten beweging is per dag zegt veel over de toekomst. Het geeft aan dat we met een top zitten.

 

Iets uitzoomen dan zien we dat de Dow op het 200-daags gemiddelde zit en dus op een historisch momentje.

 

Russell 2000 (de small- en midcap) is al langer aan het verzwakken en de divergentie met de andere indices was ook al langer een punt van zorg.

 

S&P 500 heeft ook verkoopsignalen en bevestigt de Dow Jones en de andere indices.

 

De Nasdaq is na eerdere verkoopsignalen door belangrijke steunniveaus gegaan.

 

De VIX is iets opgelopen tot rond de 20 dat is wel hoger dan we eerder zagen maar nog niet op een stress- en paniekniveau.

 

Vorige week kwam Alcoa met cijfers, later kwam Alcoa met een verzwakking in de grafiek. Een heel duidelijk verkoopsignaal.

 

ASML komt deze week net cijfers. Het was allemaal veel te hard omhoog gegaan, maar het is ook in de daling verbluffend hard gegaan. Als u winst heeft zou ik voor de cijfers even naar de zijlijn gaan.

 

Imtech werd gesplitst, 1 op 25,91 en met de losse claim was het bedrijf eigenlijk 1 cent waard. Maar het bewijs dat markten niet efficiënt zijn, hebben we weer gezien.

De combinatie van optisch goedkoop, iets wat we ook zien bij stocksplitsingen en na ex-dividend en door short covering in het aandeel omdat het niet via de claim kon dekken (normaal zou je ook je claim-aandelen kunnen omzetten in het aandeel dat je short zit), zorgde voor iets bizars. De koers schoot even los van de claim naar niveaus uit 2012. Imtech was even meer waard dan Ahold na de zwarte pieten-discussie.

Ik denk dat het spel uit is in dit aandeel en dat het huidige spel alleen maar voor de banken gespeeld wordt. Ik heb mijn verlies gepakt nog voor de claim, voor mij kwam de shortcovering te laat. .

 

Nog een aantal dure fondsen.

Tesla is met een nieuw vier-wiel-aangedreven model gekomen, maar dit imponeerde onvoldoende. We hebben hernieuwde verkoopsignalen en omdat de totale markt in verkoop staat zijn dit de beste aandelen om te shorten of posities omlaag te hebben.

 

Amazon is al lange tijd mijn lievelings shortaandeel. Ik geloof niet in alle fantasieën rond dit aandeel.

 

Adobe Systems is in Today’s Top 5 van extreem te dure aandelen met stip binnen gekomen. Je betaalt 136 keer de verwachte winst. Een price book-ratio van 4,8 voor een bedrijf waar de fantasie toch wel een beetje uit is.

 

Facebook heeft eindelijk een verkoopsignaal vanuit de grafiek. Fundamenteel was het al veel langer een heel duur aandeel waar je 83 keer de verwachte winst betaalt.

 

Salesforce staat in dezelfde Top-5 van zwaar overgewaardeerd. Je betaalt tien keer de boekwaarde en 6533 maal de verwachte winst...

 

GoPro een bedrijf dat actiecamera’s maakt is dit jaar naar de beurs gegaan. Wat mij betreft zwaar overprijsd.

 

MobileEye een IPO van dit jaar doet de afkorting IPO met Idiotly Prized Offering eer aan. ik zou ze short durven?

 

Per saldo is er weinig reden om vrolijk te zijn. Mocht u nog geen bescherming hebben, dan zou ik dat als nog kopen (aanschaffen). Nu geloof ik niet speciaal in een oktober-crash, maar laten we het zekere voor het onzekere nemen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 oktober 2014 11:50
    De houding van de VS mbt Rusland baart me meer zorgen. VS ligt op ramkoers ondanks 'zalvende woorden van ene Obama aan het adres van Rusland. Rusland van alles en nog wat afknijpen zoals afsluiten van internationaal betalingsverkeer wat in feite een directe oorlogsverklaring was, om fracking gas aan de Oekraïne kwijt te kunnen met aan de zijlijn de support van de EU. Draghi? Heeft die niet zijn hand overspeelt? Trouwens als de VS en Saudi Arabië de olieprijs hebben gedrukt zoals beweerd wordt, is de ECB en dus de EU, natuurlijk hulpeloos aan het spartelen in de strijd tegen deflatie.
  2. forum rang 7 boldie 14 oktober 2014 07:45
    quote:

    de breker schreef op 13 oktober 2014 15:23:

    Al dat gelul over deflatie is bullshit. Er is maar 1 ding dat telt: de rente moet laag blijven. Een lage olieprijs is goed voor de economie want energie zit overal in. Kunnen consumenten meer uitgeven aan overige spullen.
    wat heeft u gemerkt van de dalende energie prijzen dan? die 4 cent aan de pomp?
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links