Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Symantec vs Gemalto

Binnen de Alternatieve AEX worden de gewichten aangehouden van de AEX-equivalenten. Het nadeel hiervan is dat tegenover de kleintjes in de AEX grote en interessante namen kunnen staan die eigenlijk een hogere weging verdienen. Symantec is zo’n aandeel en gelet op de recente ontwikkelingen zeker het noemen waard.

Symantec behoeft voor de ervaren internetgebruiker nauwelijks introductie. Het is met productlijn Norton een wereldwijde speler op het gebied van internet security en informatieopslag en inmiddels het op drie na grootste softwarebedrijf ter wereld.

Met een marktkapitalisatie van 17 miljard dollar is het een maatje groter dan AEX-equivalent Gemalto (6 miljard euro), dat toch ook geen kleine speler is in de markt van digitale beveiliging. Beide bedrijven richten zich echter wel op andere toepassingen: Gemalto houdt zich vooral bezig met software in devices  zoals chipkaarten en e-readers, terwijl Symantec vrijwel volledig digitaal opereert.

Vergane glorie

Dat is niet het enige verschil tussen de bedrijven. Gemalto, een typisch Europees bedrijf met wortels in verschillende landen, gold lange tijd als de rijzende ster van de digitale beveiliging. Symantec, door-en-door Amerikaans, wordt beschouwd als vergane glorie met stagnerende groeicijfers.

Dit verschil is direct ter te zien in de waardering van de bedrijven. Symantec verhandelt tegen veertien keer de winst dit kalenderjaar en aan Gemalto hangt een prijskaartje van 20 keer de winst. De verwachte groei op lange termijn ligt overigens dichter bij elkaar op respectievelijk 8 en 9%.

De kansen voor Symantec lijken echter gekeerd. Sinds de opname in de Alternatieve portefeuille op 4 april dit jaar is het aandeel 25% gestegen, terwijl Gemalto steeds verder wegzakte en inmiddels 22% minder waard is geworden. Een verschil van bijna 50% dus en nog steeds is Symantec een stuk goedkoper.

Zesmaands grafiek SYMC en GTO (Yahoo Finance)

 

Opsplitsen

Een van de redenen voor de koerswinst van het Amerikaanse bedrijf was de verwachte strategiewijziging. Gisteravond bevestigde het bedrijf wat Bloomberg reeds dinsdag aankondigde. Het gaat zich opsplitsen in twee bedrijven: een online security- en een dataopslagbedrijf. Beide onderdelen zouden interessante overnamekandidaten zijn binnen hun subsector.

Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws en de koers zou verder kunnen stijgen als de details van de splitsing bekend worden. Gemalto verkeerd ondertussen in zwaar weer nu Apple zich opwerpt als een belangrijke concurrent in de markt van online betalingen.

Ondanks de lage weging van circa 2% in de Alternatieve AEX draagt Symantec zodoende een aardig steentje bij aan de outperformance dit jaar en biedt het voor beleggers met meer risicobereidheid nog steeds een leuke kans in combinatie met een shortpositie in Gemalto.
   

 

Statistieken per 8 oktober 2014 Gemalto Symantec
Marktkapitalisatie 6 miljard euro 16,5 miljard dollar
Notering Euronext Nasdaq
Aantal medewerkers 12.000 20.800
Koers-winstverhouding 2014 20 14
Koers-winstverhouding 2015 16 13
Dividendrendement 0,6% 2,5%
Oordeel analisten hold hold
Koersontwikkeling YTD -15% +2%

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 oktober 2014 11:42
    Ik baseer me hierbij op een rapport van Morgan Stanley van vorige week.

    www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/gemalt...

    Volgens de analist liggen er voor Gemalto echter ook kansen op korte termijn.

    Overigens is deze column vorige week donderdagavond geschreven en noteerde Symantec vrijdag 6,4% lager. Dit had niet zozeer te maken met de aangekondigde splitsing en biedt een prima instapkans m.i.
  2. forum rang 6 haas 18 oktober 2014 07:47
    quote:

    Mark Leenards schreef op 13 oktober 2014 11:42:

    Ik baseer me hierbij op een rapport van Morgan Stanley van vorige week.

    www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/gemalt...

    Volgens de analist liggen er voor Gemalto echter ook kansen op korte termijn.

    Overigens is deze column vorige week donderdagavond geschreven en noteerde Symantec vrijdag 6,4% lager. Dit had niet zozeer te maken met de aangekondigde splitsing en biedt een prima instapkans m.i.

    -/-10 %

    mss meer aandacht voor verliezers in de alternatieve aex ?
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links