Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rusland, energie en klimaat

Volgens Eurogas – de Europese vereniging van de gasverkoop- en distributiesectoren – importeerde de Europese Unie in 2012 zo’n 25% van al het gas uit Rusland. Er zijn veel ideeën langsgekomen om dat getal omlaag te brengen:

  • meer gas uit andere landen halen (vloeibaar gemaakt schaliegas uit de Verenigde Staten)
  • andere fossiele bronnen benutten (kolen uit China of de Verenigde Staten)
  • meer pijpleidingen om Oekraïne heen bouwen (al blijft de leverancier dezelfde)

Een verfrissende blik kwam laatst van het Nederlandse adviesbureau Ecofys. Dat liet in een studie zien dat Duitsland haar Russisch gasimport met de helft kan verkleinen door sanering van gebouwen en proces-efficiëntie bij de industrie. Zulke maatregelen pakken het probleem bij de wortel, namelijk onze onstilbare energiehonger, aan.

Het klimaat

Europese regeringsleiders hebben de zogeheten 20/20/20-doelstellingen afgesproken om catastrofale klimaatverandering (van meer dan 2 graden Celcius) tegen te gaan: 20% minder CO2-uitstoot, 20% minder energieverbruik, 20% hernieuwbare energie, vóór het jaar 2020.

Het is twijfelachtig of de Europese Unie en/of Nederland ook maar een van deze doelstellingen zal halen. De investeringen die nodig zijn voor een meer klimaatvriendelijke economie zijn gigantisch. De International Energy Agency schat in dat de wereld tot het jaar 2050 jaarlijks 1000 miljard dollar extra moet investeren.

Climate Bonds

Zulke bedragen kunnen we alleen ophalen op 's werelds grootse kapitaalmarkt, de 90.000 miljard dollar-markt aan obligaties. Climate bonds zijn daarvoor een geschikt middel. De handel daarin is de laatste jaren geëxplodeerd en de markt kent inmiddels een omvang van 500 miljard dollar.

Climate bonds zijn obligatieleningen die veelal zijn gestructureerd als normale senior unsecured-obligaties (al komen ook de eerste securitisaties langs). Alleen zijn de leningen geoormerkt voor energie- en klimaatprojecten. Risico en rendement zijn marktconform: er is geen op- of afslag voor het feit dat het groene leningen zijn.

Veel projecten

Er zijn veel voorbeelden van projecten die gefinancierd zijn met climate bonds. Onlangs gaf ook de Nederlandse Waterschapsbank een climate bond uit, met een omvang van 500 miljoen euro en een looptijd van vijf jaar. De opbrengst werd gebruikt voor zaken als dijkversterking in de Krimpenerwaard en re-naturalisatie van waterwegen en vochtgebieden.

De Franse regio Île-de-France heeft panden voor voortgezet onderwijs en van de sociale woningbouw gerenoveerd. Die verbruiken nu niet alleen minder energie, maar hebben ook nog een hogere sociale waarde.

Waarop wachten we nog?

We kunnen met Nederlands verzekerings- en pensioengeld aan de Europese klimaatdoelstellingen werken en tegelijkertijd de energieafhankelijkheid van Rusland verminderen. En dat met een marktconform rendement en risico.

Climate bonds zijn dus het middel. De professionele beleggers zijn hier al volop mee bezig. Als particulier moet u nog heel even wachten. Onlangs kwam in de Verenigde Staten een climate bond voor particulieren op de markt.

De Wereldbank had een tienjarige, AAA, 12 miljoen dollar-lening uitgebracht, speciaal voor klanten van Merrill Lynch Wealth Management. Eerder was Bank of America al naar de retailmarkt gegaan. Nu is het wachten op leningen die de Nederlandse banken kunnen aanbieden…

Op moment van schrijven (30 september 2014) heeft ACTIAM namens haar klanten een climate bond-portfolio met een omvang van ongeveer 500 miljoen euro.


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Manuel Adamini

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meer over Manuel Adamini

Recente artikelen van Manuel Adamini

  1. mei '15 Bloeddiamanten 1
  2. mrt '15 Het kán verantwoord
  3. dec '14 2015: olie en klimaat 4

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Humans R underrated 1 oktober 2014 12:52
    Ecofys heeft zeker nooit van Jevons paradox gehoord.
    20/20/20 is een grote schande, het is regelgeving wat er voor zorgt dat onze kinderen het minder goed gaan hebben dan wij. Het is regelgeving wat aan de maatschappij vraagt om het Malthusiaans plafond the accepteren als echt, ipv ons er doorheen te laten breken zodat we de samenleving naar een hoger niveau kunnen tillen.
  2. [verwijderd] 3 oktober 2014 01:03
    "Er zijn veel ideeën langsgekomen om dat getal omlaag te brengen:
    1. meer gas uit andere landen halen (vloeibaar gemaakt schaliegas uit de Verenigde Staten)
    2. andere fossiele bronnen benutten (kolen uit China of de Verenigde Staten)
    3. meer pijpleidingen om Oekraïne heen bouwen (al blijft de leverancier dezelfde)"

    Optie 3 is dus geen optie, en bij opties 1 en 2 is de VS de grootste winnaar... ik vraag me af waarom ze zo veel druk op de EU legden om sancties tegen Rusland te nemen.... hmmm.....
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links