Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Martijn Buffett verlaat HAL

Martijn Buffett verlaat HAL

 

Eigenlijk had hij beter Martijn van der Inhoud dan Van der Vorm kunnen heten. FD:

‘Een groot verlies voor het bedrijf’, zegt Frank Botman van Talpa die vroeger werkzaam was bij HAL. ‘Hij is de beste belegger van Nederland en had ook leiding kunnen geven aan een Amerikaanse partij als BlackRock.’ 

Niet alleen op de onderstaande VEB-pagina ziet u geen beeld van hem, maar ook in de uitputtende ANP-fotodatabase kom ik niet één foto van hem tegen. Zonde, want een portret van hem boven dit stuk had hij wel verdiend. Inderdaad, ruim twintig jaar bestuursvoorzitter, maar wat weten we nou van hem?

Eigenlijk alleen zijn rendement, maar dat cijfer spreekt dan ook boekdelen! Let wel, dit is inclusief boom eind jaar negentig, dotcomhype én -krach en de grote crisis van 2008.

 

 

Het is tekenend voor zowel HAL Trust Unit als scheidend CEO Van der Vorm zelf dat ik niet eens weet dat de beste belegger van Nederland vandaag afscheid neemt. In FD, eigendom van HAL, kom ik toevallig een groot portret tegen van hem tegen getiteld de Schakende bokser.

In dat stuk wordt er wel erg mee gedweept, maar HAL en Van der Vorm zijn inderdaad wars van publiciteit en decorum. Geloof maar dat hij ook bikkelhard kan onderhandelen (die bokser uit de FD-titel), want al die mooie HAL-deals kwam niet allemaal op een presenteerblaadje langs.

Behalve dat rendement - daar mag u ook nog zo'n 3 à 4% dividend per jaar bij optellen - zijn er meer redenenen om Van der Vorm de Nederlandse Warren Buffett te noemen.

  • Van der Vorm tilde de koers van (omgerekend vanuit guldens) 5,86 euro bij zijn aantreden tot 122,50 euro gisteren (exclusief dividend).
  • Hij legt net als Buffett maar in een paar bedrijven (slechts twintig!), waaronder het beursgenoteerde Boskalis Westminster, SBM Offshore en Vopak. De brilbedrijven worden nog dit jaar onder de naam GrandVision apart naar de beurs gebracht.
  • Van der Vorm is net als Buffett een waardebelegger pur sang. Hypes, dromen, beloftes en verweggezichten zijn niet aan hem besteed, zaken als cashflow, return on investment et cetera des te meer.

En nu gaat hij dus weg. Gelet op de hoeveelheid vrij verhandelbare aandelen en dagelijkse omzet zullen niet veel van ons de stukken hebben. Hamvraag is: moet u ze houden of verkopen nu Van der Vorm weggaat? Het kan maar zo dat de gouden jaren over zijn.

Ik heb al vaak geschreven over HAL, maar waar vertelde ik dat ook alweer? HAL brengt bijvoorbeeld volgens mij niets voor niets GrandVision naar de beurs. Dat levert de hoofdprijs op en blijkbaar ziet van der Vorm er geen al te spectaculaire groei meer in? Anders hield hij het zelf.

Om nou meteen op de verkoopknop te gaan liggen: waar moet u anders heen met uw geld voor een defensieve waardebelegging? Misschien is het wel goed om niet meer uit te gaan van opgeteld bijna 20% per jaar bij HAL, maar volgens mij moet u dat sowieso al nóóit doen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. sjaak1918 30 september 2014 17:27
    Gelet op de hoeveelheid vrij verhandelbare aandelen en dagelijkse omzet zullen niet veel van ons de stukken hebben.
    De dagelijkse omzet is laag, want de zittende aandeelhouders zijn tevreden en verkopen niet. Niet alleen de groten maar ook de kleintjes. En die kleintjes kunnen ook de goed geïnformeerde IEX-lezers zijn, zoals de posters hierboven, dus goed dat jij hierover bericht, Arend Jan.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links