Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX correctiehandleiding

AEX correctiehandleiding

De AEX is vanaf de jaartop en top van de bullmarkt sinds 2009 met -2,8% gedaald en nu al horen we geluiden over een correctie. Officieel moet de beurs met 10% dalen voor een correctie en dit jaar hebben we dat nog geen één keer gezien. 

Al lange tijd heeft de belegger geen correctie meer gezien. De laatste was in de zomer van 2013 en toen verloor de AEX -11,3%. Dit jaar was de meest recente daling, vorige maand, de meest forse en toen daalde de index met -7,6%. Eind januari, begin februari ging de AEX vanaf zijn top met -7,2% naar beneden.

Vroegâh, toen het op de beurs nog allemaal heel eerlijk was, de high frequency traders op een Windows 95 niet snel genoeg waren en de Fed de geldmachine nog niet had afgestoft :-), toen hadden we staatsobligaties, de dollar en goud als indicatoren om te kunnen inschatten of het sentiment veranderde. 

Tegenwoordig gaan de meeste van deze beursregeltjes niet meer op en kijken we onder andere naar de volatiliteitsindex, in Amerika beter bekend als de VIX. Die begint overigens aardig op te lopen, maar officieel moet hij volgens de boekjes door 20 voor paniekfase 1. Sommigen hanteren 30 als het niveau voor angst, maar als er écht beroering is dan kan het ding zo naar 80, zoals tijdens de crissis van 2008 of 40/50 zoals tijdens de eurocrisis.

Gisteren daarentegen verloren de Amerikaanse indices -1,3% tot -1,6% en steeg de S&P 500 VIX met slechts +2,5% naar 16,71. Gaat die indicator dan ook niet meer op? Plaatje is van Yahoo:

 

 

De laatste keer 'paniek' voor de AEX was overigens op 14 maart van dit jaar. Toen ging de AEX Volatility Index door de 20. Heeft u daar iets van gemerkt? Op dat moment sloot de AEX op 382,65, een mooi koopmoment, zo blijkt achteraf. 

 

 

Conclusie: net als eigenlijk alle indicatoren is de volatiliteitsindex ook geen heilige graal. Goud, rentes en de dollar zijn dat ook niet, maar een combinatie van indicatoren kunnen u wel een beter beeld geven van het sentiment in de markt.

Wordt er veel of weinig gehandeld? Zoeken beleggers meer naar veilige of risicovoller beleggingen? Uit al die indicatoren kunt u wel veel informatie aflezen en met alles bij elkaar zou u een mooi beeld kunnen schetsen, maar afgaan op één indicator is niet verstandig.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Belegde boterham 2 oktober 2014 15:38
    Vroeguh stonden we op 700+.. rond 2000
    De AEX begon ooit in de guldenperiode op 100 in 1983

    Vervolgens Corrigeerden we tot 195.. (= -/-72%)in 2006

    Herpakken ons tot 420 en de Euforie/Angst slaat eenieder om de oren?

    Ik vermoed van mensen die niet lang in de markt zitten¿? :-)
  2. [verwijderd] 2 oktober 2014 15:47
    Leuk artikel Nick.
    Natuurlijk zoeken beleggers bevestiging van hun idee over de markt en helaas gaat er geen bel of toeter bij de top en/of de bodem. Om je op slechts één individuele indicator te focussen is inderdaad zeer risicovol, dus focus ik mij op de indicator die alle indicatoren samenvat; de TREND.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links