Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Cruciale toppenlijn

De handelsruimte in de meeste indices begint steeds smaller te worden in het zeerkortetermijnbeeld. Ik ga er vanuit dat de aandelenindices bezig zijn met de zoektocht naar en vorming van een hogere kortetermijnbodem die er uiteindelijk toe moet leiden dat er een minder steil stijgende bodemlijn ontstaat waarna de indices weer de druk op de jaartop en hoger zullen opvoeren.

Nadat de synchroon gevormde omkeerpatronen van dinsdag en woensdag in alle indices werden opgeheven zijn afgelopen vrijdag nieuwe bodempatronen gevormd. In de AEX dan werd een forse hammer op de borden gezet.

Intraday brak de index even door de steunzone van 415,70 tot 416, maar ik gaf al aan dat een structurele beweging (slotkoers) hieronder nodig was om de neerwaartse weg verder te vervolgen. Dit gebeurde niet. De AEX vormde uiteindelijk een intraday-bodem bij 415,20, maar sloot ruim boven de 418.

Hogere bodem

De belangrijkste weerstand om te breken in de komende dagen ligt bij de dalende zeerkortetermijntoppenlijn, die bij de jaartop van 425,80 startte en vandaag bij de 421,30 ligt. Dagelijks daalt deze toppenlijn ongeveer 0,75 indexpunt.

Zodra deze toppenlijn opwaarts wordt gebroken, lijkt er bevestiging te ontstaan dat een hogere kortetermijnbodem op de borden is gezet. In de komende dagen verwacht ik dat de AEX een poging zal ondernemen om deze dalende toppenlijn te breken.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Boven deze toppenlijn liggen er nog horizontale weerstanden bij 422,70 en bij 425,80. De eerdere (maar slechts één dag geldende) doorbraak door de 423 was daarbij een belangrijk signaal in het langere termijnbeeld. Hier lag namelijk het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau tussen de top uit 2007 en de bodem van 2009.

Ik ga er dan ook nog steeds vanuit dat de AEX na deze consolidatiefase met twee terugtesten in de afgelopen weken verder kan oplopen. Mijn doel voor de komende maanden ligt bij ongeveer 450 punten. Hier ligt een oude horizontale weerstand en hier vlak boven ligt de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn.

Smallere handelsruimte

Tot aan dit doel ligt bij 440 nog het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de vierde correctie van dit jaar, en bij 430 tot 432 liggen nog twee projectieniveaus van de terugtests van de afgelopen paar weken.

Mocht de AEX onder de 415,70 sluiten, dan verhevigt deze terugtest en ontstaat ruimte naar 411,50 tot de zone 407 tot 410. Bij 411,50 ligt pas het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de 388-bodem en in de zone 407 tot 410 ligt:

  • het 50%-niveau
  • het 50-daags gemiddelde
  • een voormalige lagere top

Zodra de genoemde dalende zeerkortetermijntoppenlijn opwaarts wordt gebroken, lijkt deze mogelijke verdere daling niet meer plaats te kunnen vinden. Zolang de toppenlijn niet wordt gebroken, blijft er sprake van een steeds smaller wordende handelsruimte.

Ik ga er echter vanuit dat het slechts een kwestie van dagen zal zijn voordat deze dalende toppenlijn wordt gebroken.

Ook in andere grafieken is het technische beeld bijna identiek. De S&P 500 vormde een piercing line in de laatste handelsdagen maar moet de dalende toppenlijn van nu 1987 opwaarts breken als eindpunt van deze terugval.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

MIB: Aanzienlijk opwaarts potentieel

Een opvallende grafiek is de Italiaanse MIB. Ik gaf eind vorig jaar aan dat dit een van mijn favoriete indices is voor dit jaar. Na een hogere jaartop aan het begin van de zomer, vond hier een forse correctie plaats tot bijna de langere stijgende bodemlijn.

Deze bodemlijn is ondertussen al in augustus gebroken en in de afgelopen week vond een terugtest plaatst. Hierbij werd een belangrijke horizontale bodem getest en hiermee lijken ook de contouren steeds duidelijker te worden van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon over de afgelopen vier maanden.

Ook in deze index werden in de afgelopen week meerdere omkeerpatronen gevormd (twee nog steeds geldige bullish engulfings). De belangrijkste te breken weerstand om het grote omkeerpatroon af te ronden in de komende weken, ligt bij de 21.500. Dit is de neklijn van het patroon.

Voor de komende maanden heeft deze index een aanzienlijk forser opwaarts potentieel dan veel andere indices.

Daggrafiek MIB

Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

493 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 29 september 2014 09:27
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 29 september 2014 09:20:

    us fruts straks weer door de 16999.
    Henri niet te veel spelen met longs en stoplos, kost geld.
    zo kun je long in 1 keer, tegen slot eu.?
    Omdat F1F het zegt: long DOW op 16.978, stoposs op 16.964...

    Dank voor waarschuwing. Ik wil niet te veel posities in de min hebben. Het wisselt erg, de ene keer gaat de koers na het aantikken stoploss toch keihard de voorziene richting uit, de andere keer schiet het toch nog veel verder door en ben je blij dat je een stoploss hebt gebruikt...
  2. [verwijderd] 29 september 2014 09:32
    Ik kan dat niet vele he, dat ik boot nu mis dalend door die ratte van bankiers om mij uit te soppen op 30 cent nog afgelopen vrijdag week ervoor, anders had ik mooi 3400% winst. Mag gewoon niet net als in de zomer vakantie.
    Dan kon ik een mooie wagen uitzoeken.

    Onder de 9400 zijn er geen echte scherpe stops long meer, doen ze dat express dat je met veel geld minder aandelen kan kopen voor hoge prijs.
  3. Henri-Trader-Zonder-Trades 29 september 2014 09:38
    quote:

    Henri275 schreef op 29 september 2014 09:27:

    [...]

    Omdat F1F het zegt: long DOW op 16.978, stoposs op 16.964...

    En eruit gesopt op 16.964.. Ik heb nog een long order op 16.885 lopen...

    Ook mijn derde long DAX uitgestopt met 12 punten verlies...
493 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links