Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Maandag dus

Beurs Vandaag: Maandag dus

 

Update 08:15 uur: Voorbeurs

Rustig starten we een tjokvolle en drukke week met een ECB-rentebesluit en vooral wereldwijde inkoopmanagersindices en Amerikaanse arbeidsmarktdata. Vandaag is er maar een puntje wat er toe doet, maar wel eentje waar ze in Frankfurt ongeduldig op wachten: Duitse inflatie over september.

Laten we hopen dat deze week winstwaarschuwingen ons blijven bespaard. Het zit mij niet lekker dat Unilever, Philips en TNT Express zo vroeg waren. Met die inkoopmanagersindices krijgen we een beter beeld wat de (wereld)economie in september deed en of we moeten vrezen voor. UBS draait in ieder geval prima.

Behalve de bekende brandhaarden in de wereld krijgen we er een eentje bij? Studentenprotest in Hongkong en de markten daar reageren heftig. Die herinneren zich nog een vergelijkbaar geval uit 1989 een paar deuren verderop in Beijing? Hier is het hele verhaal. De Hang Seng daalt 2%:

 

 

Verder is er genoeg nieuws, dat wel, maar amper iets wat de beurzen nou echt raakt. Niet eens dikke overnameverhalen dit weekend. Specifiek bedrijfsnieuws is er al helemaal niet, of het moet zijn dat de pilotenstaking bij Air France-KLM afloopt. Dat is het wel zo'n beetje.

Het nieuws op de beurs is dat volgens FD minfin Jeroen Dijsselbloem de kosten voor aandelen- en obligatie-uitgifte wil verviervoudigen. Moet je als ondernemer eens doen :-) Onder wat voor steen leeft die man? De Nederlandse beurs is zo dood als een pier: meer out- dan inflow en dit gaat dat zeker niet verbeteren.

Uitwijken naar Londen of Frankfurt dan maar? In die laatste plaats gaat Zalando woensdag naar de beurs en dat is Spaans. Succes vandaag:

De markt nú:

  • De Europese futures openen +0,1%. De Amerikaanse staan op -0,2% à -0,3%
  • De Bund future (Duitse obligatiefuture) stijgt +0,01%, ofwel de rentes dalen ietsie
  • Azië beweegt wisselend: Japan +0,1%, Hongkong +0,1%, Shanghai -0,2% en India +0,7%
  • EUR/USD staat stil op 1,268, maar de trend is neerwaarts
  • Goud daalt -0,2% naar 1217 dollar
  • Oliebenchmarks WTI en Brent doen -0,6% en -0,4% op 93 en 97 dollar

Agenda

  • 09:00 Spanje inflatie CPI sep (cons. -0,3%)
  • 14:00 Duitsland inflatie CPI sep (cons. 0,8%)
  • 14:30 VS gezinsinkomens en -bestedingen aug (cons. 0,3% en 0,5% MoM)
  • 16:00 VS Pending Home Sales Index aug (cons. -0,6% MoM)
  • 16:00 VS Dallas Fed-index sep

Nieuws

Tweets

Aperam, Core Labs, Fugro, BAM, TNT Express en SBM Offshore:

 

 

Schulden dus:

 

 

Oh!

 

 

Ach ja, banken:

 

 

Hongkong dus:

 

 

Krantje:

 

 

De grafiekjes nog:

 

 

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 29 september 2014 10:03
    Het nieuws op de beurs is dat volgens FD minfin Jeroen Dijsselbloem de kosten voor aandelen- en obligatie-uitgifte wil verviervoudigen.

    En intussen maar allemaal geforceerde investeringsinstellingen optuigen. Dit is natuurlijk Nederland, en onder Nederlandse economen en politici is het vertrouwen in Centrale Instituten die alles lekker centraal lopen te plannen haast nog groter dan onder Marxistische theoretici (ik kijk naar jou, Marcel Tak), maar het kan toch zoveel gemakkelijker. Maak de obligatiemarkt toegankelijk voor het MKB en kleine spaarders en er gaat een wereld van investeringskapitaal open.

    Stel gewoon een standaardcontract inclusief standaardprospectus op dat voor de meeste MKB bedrijven gaat werken. Zorg dat ondernemers dat alleen maar hoeven te downloaden van internet en de juiste bedrijfsnaam en wat andere gegevens invullen en dat je dan al een goedgekeurd prospectus hebt. Dat scheelt enorm veel onnodig werk. Ik neem aan dat bijna geen ondernemer echt speciale, afwijkende voorwaarden nodig heeft. En als je dat wil, kan dat natuurlijk nog steeds.

    Zorg dat de standaardobligatie in kleine coupures staat (hooguit €1000, liefst nog kleiner, bijvoorbeeld €500) en beursgenoteerd is. Conceptueel zijn obligaties doodsimpel, als je de standaardvoorwaarden niet onnodig complex maakt, kan iedereen het begrijpen. Kredietbeoordeling erop en gaan maar. Mensen crowdfunden de meest obscure eenmansbedrijfjes, waarom zou dit dan niet gaan werken?
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links