Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Spaarder ergert zich groen en blauw

Nederland ontgroent. Dat is de conclusie van het onderzoekje van de Algemene Rekenkamer (AR) naar de effecten van de vermindering van belastingvoordelen voor groen sparen. Enkele jaren geleden werd de vrijstelling in twee stappen verlaagd van 1,2% naar 0,7%.

Dat betekent dat bij de rente die u op een groene spaarrekening ontvangt een percentage van 0,7% mag optellen. Daarnaast, en dat is niet veranderd, geldt er een extra vrijstelling van de vermogensrendementheffing tot een maximum van 56.420 euro per persoon. Bij elkaar kan dat een leuk voordeeltje voor de groene spaarder betekenen.

Maar de verlaging van het belastingvoordeel heeft mogelijk toch een behoorlijk effect gehad op de populariteit van groen sparen. Sinds het hoogtepunt in 2009 is het groene spaarvermogen gedaald van 7,4 naar 4,6 miljard euro. Er lijkt een verband te zijn tussen die afname met 2,8 miljard en de verlaging van het belastingvoordeel.

Andere mogelijkheden

Het ministerie van Financiën is daar echter niet van overtuigd. De minister geeft aan dat de economische ontwikkelingen veeleer een rol zullen spelen. De minister stelt voorts dat om zekerheid te verkrijgen nader onderzoek nodig is. Dat zal echter niet gebeuren, want daarvoor zijn de belastinggevolgen van deze maatregel te beperkt. Dat er geen onderzoek komt, vind ik begrijpelijk.

Maar de argumentatie dat de daling van groen spaarvermogen aan de economische omstandigheden te wijten is, lijkt mij onjuist. De reguliere besparingen zijn over dezelfde periode namelijk wel gestegen, van 290 naar 330 miljard euro. Misschien dat de extreem lage rente op de groenspaarrekeningen een rol speelt.

Ik ga op zoek naar de mogelijkheden.

  • De meest logische partijen voor groensparen lijken mij Triodosbank en ASN bank. Vooral ASN bank lijkt een (relatief) leuke rente te bieden tot wel 1,5%. Zet dat eens af tegen de ABN Amro die deze week bekendmaakte de rente te verlagen tot 1%. Zonder belastingvoordeel. Maar helaas, dat belastingvoordeel is ook niet te behalen met spaarrekeningen van de twee duurzame banken. De spaarrekeningen schijnen niet aan de daarvoor geldende groene criteria te voldoen.
  • Mijn verdere zoektocht leidt naar de groene spaarrekeningen van grootbanken ABN-Amro, ING en Rabobank. Bij de staatsbank is groensparen alleen mogelijk via een driejaars deposito tegen een rente van ... 0,20%. Kan het nog lager? Ja, dat kan. ING biedt voor een soortgelijk deposito 0,15%. Maar niet getreurd, ING geeft voor een twee jaar lange rentevaste periode een 67% hogere rente....0,25%.
  • Kan het nog lager? Geen probleem. Rabobank biedt voor groensparen een percentage van 0,05% op jaarbasis. Die rente is echter wel variabel en kan volgens Rabobank elk moment worden verhoogd of .... verlaagd. Dat laatste geldt niet voor tegoeden boven de 115.000 euro, want daar is de rente al op 0% gesteld.
  • Groensparen vergoedt optisch extreem lage rentepercentages. Ten opzichte van reguliere spaarrekeningen kan het echter allemaal toch nog gunstig uitvallen. Door de heffingskorting van 0,7% is de feitelijk rentevergoeding op de ABN Amro rekening bijvoorbeeld 0,90% (=0,20%+0,70%). Bovendien wordt over een extra bedrag van (maximaal) 56.420 euro de vermogensrendementheffing van 1,2% bespaard. Een reguliere 3-jarig spaardeposito bij ABN Amro levert 0,5% per jaar op, zodat uw spaarvermogen, bij de rendementsheffing van 1,2%, jaarlijks met 0,7% daalt. Vergeleken daarbij is het netto rendement van 0,9% op de groene belegging (tot de maximale vrijstelling) weldadig.

"Windmolens draaien alleen op subsidie"

Op grond van bovenstaande berekeningen is de daling van het groene spaarvermogen niet goed te verklaren. Of zouden groene spaarders de stap wagen naar risicovollere duurzame obligaties? Op dit gebied ontstaan er steeds meer mogelijkheden. Zo viel mijn oog op duurzaaminvesteren.nl waar beleggers, via crowdfunding, obligaties van windmolenparken kunnen kopen. De groene obligaties geven geen belastingvoordeel, hoewel de belastingbetaler via windsubsidies flink aan het rendement bijdraagt.

"Windmolens draaien alleen op subsidie", zoals onze huidige premier Mark Rutte treffend verwoordde toen hij de vermeende voordelen van deze alternatieve energiebron nog in het juiste perspectief zag. Mede door die subsidie keren de vijfjarige obligaties waarop u nu kunt inschrijven (debiteur Windpark Buren) 6% rente. Let wel op dat het een achtergestelde lening betreft.

Projectfinancier Rabobank heeft een voorrangspositie op de obligatiehouders als het park in financiële problemen terecht zou komen. Let voorts ook op dat de inschrijfkoers 103% is, zodat het effectieve rendement geen 6,0% is, maar "slechts" 5,3%. Dat laatste, lagere percentage had duurzaambeleggen.nl absoluut als informatie op de site moeten melden.

Een ander risico van deze obligaties is dat bij geldproblemen van het park de obligaties niet afgelost behoeven te worden. De looptijd wordt dan automatisch verlengd. U krijgt dan wel de opgelopen rente alsnog uitgekeerd als later het windpark alsnog in staat zou zijn om tot aflossing van de obligaties te komen.

Het spreekt vanzelf dat een dergelijke obligatie alleen aantrekkelijk is als u al de daarmee gepaard gaande risico's, die voornamelijk de financiële gezondheid van het park betreffen, aankunt.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 september 2014 11:35
    Beste Marcel,

    I.p.v. achtergestelde obligaties van windmolenparken, zou je de ledencertificaten van de Rabobank met een effectief rendement van zo'n 6 % als alternatief voor sparen kunnen aandragen. Zeker niet zonder risico maar m.i. veruit te verkiezen boven windhandel.

    Groet Xeno
  2. Bonus aanbieding 25 september 2014 13:08
    Of je pakt een van de nog lopende beursgenoteerde groen rente vast notes van ABN met een effectief rendement van ongeveer 2%...Succes met zoeken en de mijne zijn niet te koop (hoewel alles heeft zijn prijs...) Wat zou het effect zijn van het uitlopen van deze notes op het belegd groen vermogen? Ik schat in groot, heel GROOT!
  3. Met Effekt 25 september 2014 13:50
    quote:

    x.Kaplan schreef op 25 september 2014 11:35:

    Beste Marcel,

    I.p.v. achtergestelde obligaties van windmolenparken, zou je de ledencertificaten van de Rabobank met een effectief rendement van zo'n 6 % als alternatief voor sparen kunnen aandragen. Zeker niet zonder risico maar m.i. veruit te verkiezen boven windhandel.

    Groet Xeno
    Helemaal mee eens. En omdat de coupon meeloopt met de rente is er ook een inflatie bescherming. Iets wat normale obligaties niet hebben. Uit het prospectus:
    De vergoeding per Rabobank Certificaat is als volgt. U ontvangt het hoogste van:
    - € 0,40625;
    - of het driemaands gemiddelde van het effectieve rendement op de meest recente 10-jarige Nederlandse staatslening plus 1,50% op jaarbasis berekend over de nominale waarde van € 25 gedeeld door 4.

    Je krijgt dus minimal 1.5% en houdt dan zelfs na 1.2% vermogensbelasting nog wat over :-)
  4. Met Effekt 25 september 2014 15:49
    quote:

    hans123 schreef op 25 september 2014 14:09:

    Je spaart en belegd groen niet om het hoogste rendement te behalen maar om je geld ,volgens jouw overtuiging, iets goeds te laten doen voor de maatschappij/wereld.
    Je kunt ook een hoger rendement in een goede - maar niet groene - belegging halen en dan de overwinst doneren aan een goed doel. Dat is waarschijnlijk effectiever dan groen beleggen.
    Als bijkomend voordeel heb je dan ook meer keuze in het goede doel dat ondersteuning verdient.
  5. Met Effekt 25 september 2014 15:53
    quote:

    Met Effekt schreef op 25 september 2014 15:49:

    [...]

    Je kunt ook een hoger rendement in een goede - maar niet groene - belegging halen en dan de overwinst doneren aan een goed doel. Dat is waarschijnlijk effectiever dan groen beleggen.
    Als bijkomend voordeel heb je dan ook meer keuze in het goede doel dat ondersteuning verdient.
    Oh ja dat was ik vergeten te zeggen: als je dat goede doel regelmatig ondersteunt en dat vastlegt bij de Notaris dan betaalt de staat nog je hoogste schijf van IB mee; bij 52% meer dan een verdubbeling.
  6. [verwijderd] 25 september 2014 17:34
    @ Met Effect : Kijk even naar het voorbeeld. De minimale rente is 6.5%

    De vergoeding per Rabobank Certificaat is als volgt.
    U ontvangt het hoogste van: € 0,40625;
    of het driemaands (rekenkundig) gemiddelde van het
    effectieve rendement op de meest recente 10-jarige
    Nederlandse staatslening plus 1,50% op jaarbasis berekend
    over de nominale waarde van € 25 gedeeld door 4.

    Voorbeeld
    Stel: het gemiddelde effectieve rendement op de meest
    recente 10-jarige Nederlandse staatslening over de
    voorgaande drie maanden is 3,00%. In dit scenario zou
    de vergoeding per jaar uitkomen op 4,5% (3,0% + 1,5%).
    Dat komt neer op een vergoeding van € 0,28125 per
    certificaat per driemaandsperiode en is lager dan de
    minimum beoogde vergoeding van € 0,40625 per
    certificaat per driemaandsperiode. In dat geval ontvangt
    u € 0,40625 per Rabobank Certificaat op de betreffende
    vergoedingenbetaaldag.

    Groet Xeno
  7. [verwijderd] 25 september 2014 18:27
    Marcel Tak for president!

    Als aan alle kleuren van de regenboog zich ergerende spaarder heb ik helaas, er is niets meer aan te doen, grote moeite met de zin

    “Hiertoe brengen wij voor een aantal bezuinigingsmaatregelen van het Rijk de budgettaire realisatie in kaart en geven wij waar mogelijk aan welke gevolgen de maatregelen hebben voor burgers en bedrijven.”,

    aangezien nietsvermoedende burgers zouden kunnen verwachten dat als de overheid een bepaald percentage of bedrag ergens op bezuinigt, dat de overheid dan dit bepaalde percentage of bedrag bezuinigt en de overheid deze bezuinigingsmaatregelen van het Rijk in een soort budgettaire realisatie met dit bepaalde percentage of bedrag doet

    - wij van de overheid bezuinigen, we weten nergens van -

    zodat het dan ook niet meer in kaart gebracht hoeft te worden.

    Dus als de overheid bijvoorbeeld een vrijstelling in twee stappen verlaagd van 1,2% naar 0,7%, dat dan de overheid zonder verder gedoe of wat dan ook een vrijstelling in twee stappen verlaagd van 1,2% naar 0,7%.

    Maar dat schijnt bij de overheid op ernstige problemen te stuiten, en dan is het bij de overheid kennelijk toch weer anders dan je op het eerste gezicht denkt, maar hoe het zit, is uiteraard slechts weinigen gegeven om dit zonder aspirientjes e.d. te begrijpen.

    Of bijvoorbeeld het gedeelte “Groenbanken zeggen dat zij sinds de bezuiniging ook minder rentekorting door hebben kunnen geven aan groene projecten, waardoor de financiering van groene projecten duurder is geworden. Het is onduidelijk wat het gevolg van de maatregel is voor de nagestreefde doelen van de regeling.”

    Je denkt als de overheid met een maatregel bezuiniging nastreeft, en Groenbanken dan ook na de bezuinigingsmaatregel zeggen dat zij sinds de bezuiniging ook minder rentekorting door hebben kunnen geven aan groene projecten, waardoor de financiering van groene projecten duurder is geworden, dan gaat alles wat de overheid met een bezuinigingsmaatregel nastreeft zoals de overheid het met een bezuinigingsmaatregel had nagestreefd.

    Maar dat schijnt bij de overheid toch weer op ernstige problemen te stuiten, als de overheid een bezuinigingsmaatregel nastreeft, dan streeft de overheid met de maatregel geen bezuiniging na, de overheid heeft geen idee waar u het over heeft, zodat het dan ook uiteraard slechts weinigen is gegeven om de overheid zonder aspirientjes e.d. te begrijpen.
  8. [verwijderd] 25 september 2014 19:18
    Ondanks alle door de overheid na te streven totaalpakketten van ellende die de overheid voor 2014 en verder over nietsvermoedende burgers en bedrijven dient uit te storten, is in het hoofdstuk "Wat staat er in 2014 en verder te gebeuren?" een lichtpuntje te melden:

    Uitgaven vanaf 2014 op niveau 2012

    Er zijn geen beleidswijzigingen voor 2014 en verder voorzien. In de raming in de Miljoenennota 2014 is verondersteld dat de belastinguitgave heffingskorting Groen Beleggen vanaf het niveau van 2012 de komende jaren licht zal stijgen (zie Figuur 1).
  9. forum rang 4 holenbeer 25 september 2014 22:19
    Koop zonnepanelen. Investering bv 5100 euro. BTW-teruggave 700 euro (bedankt EU!). Dus netto 4400 euro investering in je woning.
    Kostenbesparing jaarlijks 700 euro. Dat minimaal 25 jaar is 17.500 euro. Uiteraard af en toe de omvormer vervangen, zeg 1000 euro in die 25 jaar. En als de stroomprijs stijgt bespaar je nog meer.

    De jaarlijks verdiende 700 euro kan je weer gaan sparen, beleggen enz., dus daar haal je ook nog wat rendement op.

    Ik heb geen zin om uit te rekenen wat het jaarlijks rendement is, maar dat is hoger dan 5 %. En je werkt aan een goed doel naar keuze:
    - beter milieu (ala je gelooft dat het milieu bestaat)
    - minder klimaatverandering (als je gelooft dat het klimaat bestaat)
    - minder afhankelijk van Poetin, OPEC, schaliegas, Gronings bevingsgas enz. (Als je .....)
    - goed voor ondernemend Nederland (iedereen met zonnepanelen wordt ondernemer voor de belastingen)
    - goed voor de werkgelegenheid (die panelen moeten wel geïnstalleerd worden)
    - minder energiebelasting naar de staat (als je gelooft in de roverheid)
    - geen subsidie nodig (als je tegen subsidie bent)

    Het enige nadeel is dat je maar voor een paar 1000 euro kwijt kan, ik zou graag veel meer plaatsen

  10. Belegde boterham 25 september 2014 22:45
    quote:

    holenbeer schreef op 25 september 2014 22:19:

    Koop zonnepanelen. Investering bv 5100 euro. BTW-teruggave 700 euro (bedankt EU!). Dus netto 4400 euro investering in je woning.
    Kostenbesparing jaarlijks 700 euro. Dat minimaal 25 jaar is 17.500 euro. Uiteraard af en toe de omvormer vervangen, zeg 1000 euro in die 25 jaar. En als de stroomprijs stijgt bespaar je nog meer.

    De jaarlijks verdiende 700 euro kan je weer gaan sparen, beleggen enz., dus daar haal je ook nog wat rendement op.

    Ik heb geen zin om uit te rekenen wat het jaarlijks rendement is, maar dat is hoger dan 5 %. En je werkt aan een goed doel naar keuze:
    - beter milieu (ala je gelooft dat het milieu bestaat)
    - minder klimaatverandering (als je gelooft dat het klimaat bestaat)
    - minder afhankelijk van Poetin, OPEC, schaliegas, Gronings bevingsgas enz. (Als je .....)
    - goed voor ondernemend Nederland (iedereen met zonnepanelen wordt ondernemer voor de belastingen)
    - goed voor de werkgelegenheid (die panelen moeten wel geïnstalleerd worden)
    - minder energiebelasting naar de staat (als je gelooft in de roverheid)
    - geen subsidie nodig (als je tegen subsidie bent)

    Het enige nadeel is dat je maar voor een paar 1000 euro kwijt kan, ik zou graag veel meer plaatsen

    Gat in de markt, plaatsen bij anderen en deel winst opstrijken? Soort lease constructie bijv

    Ben er ook mee bezig (thuisplaatsing) en de installateur die ik regelmatig inschakel adviseerde om niet meer te plaatsen dan je maximale verbruik omdat, zo redeneerde hij, de kans bestaat bij groot succes, dat je niet meer kan terug leveren aan je maatschappij in de toekomst en dan zit je met panelen op je dak.....

  11. forum rang 4 holenbeer 25 september 2014 23:25
    quote:

    Belegde boterham schreef op 25 september 2014 22:45:

    [...]

    Gat in de markt, plaatsen bij anderen en deel winst opstrijken? Soort lease constructie bijv

    Ben er ook mee bezig (thuisplaatsing) en de installateur die ik regelmatig inschakel adviseerde om niet meer te plaatsen dan je maximale verbruik omdat, zo redeneerde hij, de kans bestaat bij groot succes, dat je niet meer kan terug leveren aan je maatschappij in de toekomst en dan zit je met panelen op je dak.....

    Over een paar jaar koop ik een elektrische auto (die worden ook rap goedkoper) en sla een groot deel op in de accu's daarvan. Dan hoef ik minder terug te leveren en rij ik gratis, of in elk geval niet voor 2 euro de liter wat het tegen die tijd wel zal zijn.
    En draag ik opnieuw bij aan goede doelen naar keuze, nog aan te vullen met minder geluidsoverlast, stank en luchtvervuiling.
  12. JohanG 26 september 2014 09:07
    Het is niet waar dat het Triodos Groenfonds niet onder de fiscale groenregeling valt. Dit staat op de site:
    Triodos Groenfonds
    Groenste beleggingsfonds van Nederland
    Fiscaal
    Fiscale voordelen die particulieren genieten als ze beleggen in Triodos Groenfonds zijn:
    Vrijstelling groene beleggingen. Particulieren betalen geen 1,2% vermogensrendementsheffing in box 3 van de Inkomstenbelasting over geld dat is belegd in Triodos Groenfonds. Deze vrijstelling is van toepassing bij een vermogen boven € 21.139 (heffingvrij vermogen per persoon in 2013) en geldt voor een maximaal bedrag van € 56.420 per belastingplichtige (2013).
    Heffingskorting van 0,7%. Naast de vrijstelling in box 3 profiteren beleggers van een heffingskorting van 0,7%.
  13. [verwijderd] 26 september 2014 10:53
    quote:

    theo1 schreef op 25 september 2014 15:25:

    In dat geval kan het belastingvoordeel beter meteen volledig worden afgeschaft. Het gaat de groene spaarder immers toch niet om het geld.
    Nee, en het gaat de ZZP-gemeente vooral om de veel lagere milieuvervuiling van de Metsubsidie OUtlander....
  14. Mugje 26 september 2014 15:01
    Heeft alleen indirect met de economische omstandigheden te maken. De huidige Nederlander geeft te weinig uit (gebrek aan vertrouwen en realiseert zich het geld maar één keer uit te kunnen geven). M.a.w. hij spaart, spaart erg veel zelfs. Las pas geleden dat de spaarquote zelden zo hoog zou zijn geweest dan dit moment.
    Zet daarbij het gegeven dat door die krimp in de economie (de consument blijft op zijn geld zitten) dat de ECB denkt dat op gang te trekken door de rente alsmaar verder te verlagen tot zelfs negatief. Dan is het niet raar dat banken niet de moeite nemen om fatsoenlijk renderende groenspaarrekeningen te introduceren. Erger nog, aflopende obligaties worden niet eens meer vervangen. En de banken -toch de feitelijke aanjagers van een groot deel van de crisis en de gevolgen- lachen zich weer dood en maken al lang weer woekerwinsten. En de Overheid die laat ze, maken alleen 'voor de vorm' af en toe wat ophef.

    Over de discussie m.b.t. zonnepanelen en windmolens is al veel zin en onzin geschreven maar hoort eigenlijk niet in dit forumonderwerp thuis. Waar alle critici en rekenaars zich te weinig druk over maken is het feit dat we in een wereld leven waar het als maar belangrijker wordt om als natie in je eigen energiebehoefte te kunnen voorzien. Het zijn machtige mensen en organisaties die momenteel invloed uit kunnen oefenen op het aanbod van olie en aanverwant en je zal maar afhankelijk zijn van despoten zoals die zich momenteel her en der manifesteren. Elk land doet er verstandig aan om ervoor te zorgen dat ie merendeels selfsupporting is. En dat dan liefst op een milieuvriendelijke manier dan hebben generaties na ons ook nog wat aan de planeet.
    Het maakt vanuit dat perspectief niet uit of je een extra heffingskorting van 0,7% of 1,2% krijgt dat half procentje is dan de moeite niet maar bewijst wel de incompetente visie van ons kabinet om de eerste stappen naar zelfvoorziening al weer zo snel af te kappen.
    Domme bezuinigingen noem ik dat. Maar och, in een land waar gehandicapten en ouderen ook al extra hard worden geraakt om vooral maar de hypotheekrenteaftrek voor luxe in stand te kunnen houden (rente aftrek voor zwembad of paardenbak bij je huis of gewoon renteaftrek voor een miljoenenpand) kan je alles verwachten.
    Misschien een goed wetsvoorstel; we noemen alles aan schulden boven de 750.000 voor privé onroerend goed niet nodig als 'eerste levensbehoefte wonen' maar noemen dat luxe en schaffen de renteaftrek daarvoor in hoog tempo af. Dat levert de schatkist miljarden op en daar kunnen we weer wat meer aandacht geven aan de ouderen en gehandicapten in onze samenleving. En er blijft dan ook wel wat over om de groencertificaten voor zelfvoorziening voor energie te promoten.
  15. h980577. 27 september 2014 15:04
    quote:

    handyman6 schreef op 25 september 2014 11:23:

    Heel simpel:hoogste rente :1,6% en direkt opneembaar is een kredit/Visa kaart ,met positief saldo.
    H6
    Zwitserleven Maandsparen levert nog net iets meer op, 1,7%, met mogelijkheid tot initiele inleg en geen boete bij opname.

    Moet alleen maandelijks minimaal (dacht 50 euro) sparen.

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links