Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Piercing line

Is in de afgelopen twee dagen de bodem al gezet in de AEX? De index vormde een dubbele bodem net boven de 417 punten. Belangrijker is echter het omkeerpatroon dat werd gevormd.

Ik gaf al aan dat we alert moesten zijn op omkeerpatronen tijdens deze tweede terugval. In de afgelopen twee dagen hebben we een forse piercing line gevormd. Dit is te zien als een halve bullish engulfing, een krachtig tweedaags omkeerpatroon.

Hiermee is de kans aanzienlijk vergroot dat een volgende bodem is geplaatst. De recente opwaartse doorbraak door de 422,70 – 423 betekende niet alleen de aanscherping van de jaartop maar ook een beweging door het laatste lange termijn Fibonacci-retracementniveau.

Te steil

Als we namelijk kijken naar de daling van ruim 350 punten tussen de top uit 2007 en de bodem van 2009 dan was het 61,8%-niveau te vinden bij 423. Wel werd de dag dat de jaartop werd opgehoogd naar een niveau van 425,80 ook een toppatroon gevormd, een hanging man.

Dit was het startpunt van de volgende terugtest. Tijdens deze terugtest werd ook al snel de vanaf de 388 stijgende kortetermijnbodemlijn gebroken. Deze doorbraak was echter onvermijdelijk. De stijgende bodemlijn was al langere tijd te steil.

Na deze doorbraak door de 420,50 mocht een snelle beweging naar de recente bodems van 415,70 – 416 worden verwacht. Hij keerde hier dus vlak boven bij de 417. Mocht de bodem zijn geplaatst, is het maar de vraag of de nieuwe stijgende bodemlijn langdurig stand zal houden. Hij blijft zeer steil.

Voor de komende dagen ligt er nu een sterke steunzone tussen de 415,70 en de 417, een meervoudige bodem. Pas een beweging daaronder zorgt voor meer neerwaarts potentieel richting de 411,50 tot zone 407 – 410. In deze zone zijn het 50-daags gemiddelde en het 50%-Fibonacci-retracementniveau te vinden vanaf de 388-bodem.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Belangrijke ondergrens

Verder ligt hier ook en belangrijke horizontale steun (410). Het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de 388-bodem ligt bij 411,50. Zolang een index tijdens een terugtest hierboven weet te blijven, blijft er sprake van een krachtige stijgende trend.

Als we verder nog kijken naar de technische indicatoren, dan valt vooral op dat de MACD op hoge niveaus blijft fluctueren en continue crossings maakt. De RSI is vanaf een top (boven de 70-puntengrens) fors teruggevallen en noteert nog wel boven de 50-puntengrens. Het opwaarts potentieel is dan ook redelijk groot in deze indicator.

De belangrijke ondergrens is dus gedefinieerd in het zeerkortetermijnbeeld. Verder werd een belangrijk omkeerpatroon gevormd. De kans is dus groot dat deze terugtest ook alweer is beeindigd en de AEX in de komende week weer de aanval inzet op de jaartop van 425,80 en hoger.

440-450

Onderliggend ligt nog een weerstand bij de voormalige jaartop van 422,70. Als we de eerste terugtest nog projecteren dan ontstaat voor de komende week/weken een doel van ongeveer 430 punten. Een Fibonacci-projectie (161,8%) van deze 2e terugtest komt ongeveer uit op de 432 punten.

Voor de komende paar maanden behoud ik mijn doel op de zone 440 – 450 en mogelijk zelfs nog hoger. De sinds eind 2012 stijgende toppenlijn ligt momenteel rond de 450 en loopt gestaag verder op. Als we kijken naar de vierde correctie (zomercorrectie) dan is het eerste Fibonacci-projectiedoel te vinden bij 440.

Kortom, de beperkte terugtesten hebben vooral als doel om de contouren van de stijgende kortetermijntrend zichtbaar te maken en de opwaartse weg voor de komende tijd blijft volledig intact.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

492 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 september 2014 08:59
    Goedemougu luitjes.

    Nog even up vandaag, dan verwacht ik vanaf morgen in de middag misschien al een aanval crash down.
    Onderbuik gevoel, kan niet alleen maar up gaan in deze tijden van crisis en gevaar in de ruimte van ISIS.

    Niet NU al down, gap down is even trigger om paniek te maken voor verder up of niet, als annalist zit je er ook af en toe naast.
  2. [verwijderd] 25 september 2014 09:23
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 25 september 2014 08:59:

    Goedemougu luitjes.

    Nog even up vandaag, dan verwacht ik vanaf morgen in de middag misschien al een aanval crash down.
    Onderbuik gevoel, kan niet alleen maar up gaan in deze tijden van crisis en gevaar in de ruimte van ISIS.

    Niet NU al down, gap down is even trigger om paniek te maken voor verder up of niet, als annalist zit je er ook af en toe naast.
    Toch raar dat goud blijft dalen in deze tijden van crisis
  3. $peculantje 25 september 2014 09:46
    Leuk om alles te lezen, al wekenlang.
    Jammer dat jullie wel eens op elkaar katten maar dat schijnt erbij te horen.
    Ik heb het beleggen (opties AEX) sinds lange tijd weer eens serieus opgepakt met leuke resultaten (behalve de laatste 2 maanden :( )

    Ik zit helaas nog met 1 short. Vanmorgen gekocht 2 x call XNL OCT 412 voor 1140 per stuk, precies 5 minuten later verkocht voor 1190 per stuk.

    De put verkopen wacht ik nog even mee, ik verwacht dat de AEX nog wel een tikkie naar beneden gaat voor ik mijn verlies moet nemen
  4. Henri-Trader-Zonder-Trades 25 september 2014 09:49
    quote:

    pertan schreef op 25 september 2014 09:23:

    [...]

    Toch raar dat goud blijft dalen in deze tijden van crisis
    En hoogst irritant ook... :-s Heb derde long positie geopend op 1214,10 en vierde op 1209,57... En nu meer als een gouden pijl weer omhoog...
492 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links