Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Slag om de gap

De recente en twee weken durende consolidatie of terugtest werd eind vorige week afgerond. Donderdag werden de meeste toppatronen al opgeheven en vrijdag werd zowel de jaartop als het toppatroon op de weekgrafiek met een opwaartse gap opgeheven.

Hiermee werd de beperkte terugtest afgerond, een terugtest die stokte bij een meervoudige bodem rond de 416 punten. Mijn maximale terugvalniveau (zone 407 tot 410) werd hiermee maar voor de helft genaderd.

De onderliggende kracht in de AEX is groot en de opwaartse doorbraak van eind vorige week zet in principe de weg open voor een beweging naar de zone 440 tot 450. Toch verwacht ik niet dat deze zone ineens en in opnieuw een rechte lijn behaald zal worden.

Nieuwe terugtest

Doordat de terugtest beperkt bleef, zijn er enkele opvallende punten in de AEX die ervoor zorgen dat de risico’s op een nieuwe terugtest binnenkort realistisch zijn. Als eerste is vanaf de 388 en langs de 416 een nieuwe stijgende kortetermijnbodemlijn te trekken.

Doordat de terugtest beperkt bleef, is deze stijgende bodemlijn nog steeds zeer steil. Vandaag ligt deze bodemlijn bij 419,50 en hij loopt dagelijks ongeveer 1 indexpunt op. Deze stijgende bodemlijn is dus onhoudbaar door zijn steilheid.

Ook in de technische indicatoren bleef de terugtest zeer beperkt. De RSI brak ondertussen afgelopen vrijdag alweer door zijn jaartop en bevindt zich in een behoorlijke overbought-conditie en de MACD vormde alweer een positieve crossing en bevindt zich net onder de jaartoppen.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Risico's

Deze risico’s op een nieuwe terugtest moeten we dus in ons achterhoofd houden. Dit neemt niet weg dat er een krachtige uitbraak plaatsvond boven de 422,70-jaartop. Dit niveau werd vrijdag nog wel intraday precies teruggetest, maar de AEX sloot uiteindelijk zo goed als op zijn hoogste stand.

Deze intraday-bewegingen zorgden er uiteindelijk wel voor dat opnieuw een toppatroon werd gevormd, een hanging man. Voor de komende maanden houd ik nog steeds rekening met een beweging naar de zone 440 tot 450.

  • Bij de 440 punten ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de vierde correctie van dit jaar.
  • Bij de 450 ligt een oude horizontale weerstand, maar ook de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek. Deze toppenlijn loopt in de komende weken gestaag verder op.

Belangijke gap

Onder de 440 ligt bij 430 nog een te berekenen koersdoel vanuit de recente terugtest, voor de rest liggen er weinig referentiepunten aan de bovenkant. Na de gevormde hanging man en de hoge standen in de technische indicatoren zal vandaag de slag om de gevormde gap op het programma kunnen staan.

Deze gap werd vrijdag gevormd en ligt tussen de 422,20 en 422,80. Mocht de AEX onder de 422,80 openen en deze neerwaartse gap open laten staan, dan is er een dubbel toppatroon gevormd, een hanging man en een island reversal.

In dat scenario kan de neerwaartse druk op een doorbraak onder de stijgende bodemlijn en een volgende terugtest weer toenemen. Zolang de opwaartse gap deels open blijft staan, lijkt er slechts sprake te zijn van afkoeling en kan de opwaartse weg tot boven de top van 425,80 weer snel toenemen.

Naar 430

In dat scenario houd ik rekening in de komende week met een beweging richting de 430 punten. De belangrijkste steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij:

  • de gevormde gap
  • de stijgende bodemlijn

Deze niveaus moeten we in de komende dagen scherp in de gatenhouden of er sprake zal zijn van een klein aanloopje en afkoeling, of van een volgende te starten terugtest.

Ik houd zowiezo rekening met een volgende terugtest binnenkort in de stijgende kortetermijntrend die mogelijk kan zorgen voor een minder steile stijgende bodemlijn voordat de zone 440 – 450 zal worden behaald.

Gouden stier

Als laatste wil ik u attenderen op het feit dat ik genomineerd ben voor de gouden stier 2014. Dit is een publieksprijs; u kunt hier op mij stemmen. 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

385 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 september 2014 09:20
    Kijk eens naar het langere termijn plaatje van de AEX en ik voorspel dat we gevangen blijven in een grotere lateraal en pas aan het einde van het jaar naar een laatste cyclus TOP gaan. Daarna is het feest voorbij. Dit scenario is te zien in alle Europese indexen en als je goed naar de SPX kijkt dan zie je een mogelijk expanseif patroon welke dichtbij een tussentijdse correctie van 8% staat. Dat kan vanaf hier met de tops van vrijdag of in de loop van de week met marginale nieuw tops.

    Succes en vingers aan de knop..
  2. [verwijderd] 22 september 2014 09:29
    quote:

    joostvls schreef op 22 september 2014 09:00:

    ING meldt dat het tijd is voor een correctie van 10-15%.
    Dat zal dan niet gebeuren
    Voor mij mag het maar denk dat je het verkeerd leest.
    Ing zegt dat de kans op een correctie 10 tot 15% is en niet dat de correctie 10-15% zal zijn.

    www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/23109...
385 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links