Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Wonder van Wessanen

Het Wonder van Wessanen

 

De koers van Royal Wessanen, zoals het tegenwoordig heet, is dit jaar aan een aardige opmars bezig. Op 2 januari van dit jaar stond de teller op 2.86 maar inmiddels gaan de aandeeltjes van de duurzaam voedselkoning voor 4.70 over de toonbank. Een stijging van 65%. Is het mooi geweest zo of zit er meer in het vat?

Het laatste gedeelte van de stijging is op het conto te schrijven van de overname van een gelijkaardig bedrijf in de Verenigde Staten. Annie’s. Dat is een producent van een aantal voedselproducten op natuurlijke basis zoals koekjes, pasta’s en diepvriespizza’s en werd overgenomen door grote broer General Mills.

Overigens zat hier wel een raar smaakje aan, want de overnameprijs van $46 was lager dan de koers een jaar eerder. Annie’s aandelen noteerden in oktober 2013 nog $50 om daarna in een vrije val terecht te komen. Rond de $33 kwam dan het bod van $46 van General Mills.

De koers van Wessanen profiteerde van deze overname en steeg nog maar eens 15%. Toch is de koerswinst van Wessanen dit jaar vooral te danken aan het stugge verbeteren van haar eigen prestaties. Lange termijn aandeelhouders (bestaan die nog?) zijn bepaald niet verwend de afgelopen jaren.

Gezond en duurzaam

Ongeveer driekwart van de waarde van het aandeel werd tenietgedaan door slechte overnames, een mislukte fusie met Bols, winstdalingen en slecht management. Maar de laatste tijd is het in de media rustig. Het bedrijf werkt hard door en heeft door een uitstekend kostenregime de regie weer strak in handen.

De missie is duidelijk: een grote speler worden in het Europese ‘gezond en duurzaam’ voeding segment. En hoewel de consument door de crisis een beetje op de centjes moest letten en daardoor wat minder geld uitgaf aan duurdere voeding, lijkt deze markt nu toch rijp voor een verder herstel.

In mei van dit jaar werd Izico verkocht, een onderdeel dat frozen snacks maakte en Wessanen zal waarschijnlijk ook snel haar nog resterende Amerikaanse dochteronderneming ABC willen verkopen. ABC is een producent van onder andere fruitdrankjes.

ABC heeft het moeilijk gehad de afgelopen jaren, maar lijkt langzamerhand, dankzij het succes van haar merk Little Hug uit de rode cijfers te komen. Dat maakt het een stuk beter verkoopbaar. Met de opbrengst daarvan kan Wessanen zich verder richten op expansie in Europa.

Leuk

Momenteel zijn er twee drijvers die de koers ondersteunen. Enerzijds is het bedrijf zelf aan de beterende hand, over het eerste halfjaar werd een verrassend operationeel resultaat van 19 miljoen behaald, anderzijds is er de reuring in de voedsel en drankenmarkt.

De waardering die General Mills toekende aan Annie’s zullen we maar even niet loslaten op Wessanen (General Mills betaalde 27 maal de ebitda, en bijna 4 maal de omzet), maar feit is dat er wel een en ander gebeurt in deze markt.

De lage rente en de vlucht voor het fiscale regime in de Verenigde Staten hebben de overnamemarkt een flinke impuls gegeven. Wessanen is momenteel ruim €350 miljoen waard, met een omzet van €500 miljoen. De onderliggende resultaten zijn bemoedigend en rechtvaardigen de huidige koers volledig.

Een eventuele overname zou het bedrijf een waardering van 6 tot 8 euro mee kunnen geven. Maar eigenlijk is het zonde als het bedrijf nu van de beurs geplukt wordt. Voor aandeelhouders begint het net een beetje leuk te worden.

 


(fullscreen)

 

Disclaimer: geen positie in Wessanen


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 september 2014 20:43
    quote:

    hap schreef op 18 september 2014 16:16:

    Misschien een als gevolg van short selling onverantwoordelijk ondergewaardeerd aandeel?
    In een vorig artikel beweerde deze auteur dat short selling onverantwoordelijke overwaarderingen voorkwam. Ziet hij ook een rol voor short sellers in onverantwoordelijke onderwaarderingen?
    Hap,

    Wessanen staat momenteel niet in het shortsell register van de AFM. Dat Wessanen wat jij noemt 'onverantwoordelijk ondergewaardeerd' was is duidelijk, de markt heeft het aandeel dit jaar 65% hoger gezet.

    De shortsellers wachten doorgaans niet tot al hun geld verdampt is en kiezen eerder eieren voor hun geld.
  2. hap 18 september 2014 21:06
    quote:

    Nico Inberg schreef op 18 september 2014 20:43:

    [...]

    Hap,

    Wessanen staat momenteel niet in het shortsell register van de AFM. Dat Wessanen wat jij noemt 'onverantwoordelijk ondergewaardeerd' was is duidelijk, de markt heeft het aandeel dit jaar 65% hoger gezet.

    De shortsellers wachten doorgaans niet tot al hun geld verdampt is en kiezen eerder eieren voor hun geld.
    Ah, Hook, Line, and Sinker.

    Het gaat me om het principe (dat hiermee beaamd wordt) dat short selling niet alleen functioneel is, maar soms ook sterk disfunctioneel, ja zelfs marktververstorend kan werken.

    Dat Wessanen momenteel niet in het shortsell register voorkomt wil alleen maar zeggen dat geen individuele short seller boven de drempel komt, niet dat er geen short-posities zijn.
    Ik geloof dat er nog wel een paar meer door short sellers geteisterde en onverantwoordelijk ondergewaardeerde fondsen zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan Nutreco, Delta Lloyd, USG, Binck, etc. Allemaal fondsen van een overzienbare afmeting, waarvan de koers nog te beïnvloeden valt met short selling. Bij mammoettankers als RDS en Unilever is daar natuurlijk geen beginnen aan.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links