Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Delicious clear Heineken

Delicious clear Heineken

 

(...) Maar bij Heineken voelt dat toch anders. Heineken smaakt beter in Nederlandse handen. Merkwaardig is dat.  Of eigenlijk niet. Want het merk is onlosmakelijk verbonden met Freddy Heineken, de man die het bedrijf weer onder familie-bewind bracht en die met zijn bluf, originaliteit en vooral zakelijk inzicht een bierimperium bouwde.

Dat verhaal verdient een mooier vervolg dan een overname door SABMiller en een toekomst als premium brand van een buitenlandse multinational. In principe ben ik tegen beschermingsconstructies en voor vrij verkeer van kapitaal, maar voor Freddy Heineken — en oké, ook voor zijn erfgenamen - maak ik graag een uitzondering. (...)

Aardige FD-column van Mathijs Bouman, die blij is dat Heineken niet wordt overgenomen. Tegelijkertijd wijst hij er op dat we al jarenlang onze bedrijven verkopen en dat daar niks mis mee is. Mee eens en wat mij betreft geldt dat echter net zo hard voor Heineken.

Helaas kom ik er niet achter wat SABMiller nou voor Heineken bood, maar ik ga er vanuit dat het een knock-out bod was. Ofwel, het wanhopige SABMiller heeft zeker en vast de hoofdprijs geboden, te meer daar ze dondersgoed weet dat De Familie haar erfgoed koestert.

Zeg het maar: 70, 75 of misschien wel 80 euro per aandeel...?

Behalve een idioot hoge overnamesom had de familie misschien nog iets kunnen bedingen: dat SABMiller haar naam in Heineken had veranderd bij overname. Veel mooiere én bekendere naam! Daar was de chef marketing van de Zuid-Afrikaans-Amerikaanse brouwer vast blij mee geweest.

Dat was drie vliegen in één klap geweest: het bedrijf voor een recordbedrag verkopen én dan ook nog de naam behouden. Ja drie, want om in Mathijs modus te blijven: wijlen Freddy Heineken had zich dan op zijn dijen geslagen van de pret voor weer een fraai hoofdstuk in de Heineken historie.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. san marco 17 september 2014 14:06
    Een mens heeft een zwak voor geld. Als Heineken een bod krijgt van 80 euro per aandeel en behoudt naam in nieuwe combo en kleinzoon ( als hij wil!) Van Freddy in nieuw bestuur dan zie ik Heineken wel overgenomen worden. Nederland blijft voor het nieuw bedrijf een geweldige vesting plaats.
  2. TimothyF 17 september 2014 16:09
    quote:

    san marco schreef op 17 september 2014 14:06:

    Een mens heeft een zwak voor geld. Als Heineken een bod krijgt van 80 euro per aandeel en behoudt naam in nieuwe combo en kleinzoon ( als hij wil!) Van Freddy in nieuw bestuur dan zie ik Heineken wel overgenomen worden. Nederland blijft voor het nieuw bedrijf een geweldige vesting plaats.
    Wanneer je al 10 mld hebt, dan maakt een miljard meer of minder geen snars uit. En allemaal leuk hoor je naam op de winkel die niet meervan jou is. E je kleinzoon in een bestuur die vervolgens zo gewipt kan worden.

    Ik verwacht ook helemaal niet dat NLD de vestigingsplaats blijft voor een HQ, dan wordt eerder London.

    Ik begrijp eigenlijk de beweegreden niet achter al dat gespeculeer. Nu is het bedrijf van hen (fam Heineken), zij bepalen icm het bestuur de koers. Nu kunnen ze een hele dikke vinger opsteken naar short-term aandeelhouders, die alleen geinteresseerd zijn in een snelle winst, en niets geven om het bedrijf van je familie. De familie is reeds multimiljardair, het bedrijf (in tegenstelling tot de mogelijke koper) floreert, en heeft een ijzersterke reputatie.

    Dus neen, er is geen enkele reden om over te gaan tot verkoop. Daar zijn een positie in het bestuur van een bult aandelen in een anonieme holding van biermerken echt geen reden voor. Al bieden ze 100eur p/aandeel.

    Dat Heineken een controlerend belang heeft is bekend, ze moeten zodoende ook niets doen met gezeur van activisten en de kleine aandeelhouder. Dan ga je maar lekker in Pharming of Tom2 beleggen.

    ps.
    Waarom zou Nederland het belastingtarief drastisch (in negatieve zin) wijzigen?
  3. kersberg 18 september 2014 13:54
    Citaat : " Wij verkopen wel meer bedrijven , en daar is niets mis mee ". Nou , soms is er heel veel mis mee ! Want de opvatting van de koper over de lange-termijn-doelstellingen speelt dikwijls geen enkele rol. Waardoor bedrijven worden uitgemolken , en langs de rand van de financiele afgrond gaan . Twee voorbeelden (recent in het nieuws ) .
    1. NRC Handelsblad , niet zo lang geleden een greep in de kas van 12 (!!!) miljoen . De redactie vermeldde dat wel in de nieuwscolommen , maar bleef netjes door er geen giftig commentaar op los te laten .
    2. HEMA . Ook een speciaal dividend uit laten keren , en om dat te betalen opgezadeld met leningen van de eigenaar tegen hoge rente .
    Oplossing (?!?!) van het bestuur : de leveranciers met terugwerkende kracht een extra korting afdwingen . Komt nu bij de rechter .
    Suggestie : De pers zou bij overnames niet alleen naar de overnameprijs moeten kijken , maar veel meer naar de bedoelingen van de overnemende partij .
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links