Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Sterke steun rond 416

In het middellange en langetermijnbeeld is er momenteel slechts sprake van een kleine rimpeling en is de kans groot dat de jaartoppen of all time highs in de komende maanden nog aanzienlijk kunnen worden opgehoogd.

De trends zijn nog steeds opwaarts gericht. In de afgelopen negen maanden vonden er opnieuw een aantal correcties plaats binnen de stijgende langere trend voor de vorming van hogere bodems. Deze bodems zijn noodzakelijk om de contouren van een trend aan te geven en de koopdruk enigszins af te koelen.

In de AEX hebben we tot nu toe vier correcties gehad dit jaar, de laatste betekende een terugval van 420 naar 388 waar de AEX bijna twee maanden over deed. De hierop volgende herstelbeweging was echter zeer krachtig en in een zeer kort tijdsbestek steeg de AEX van 388 naar een nieuwe hogere jaartop van 422,70.

Tegendruk

Met deze top werd ook een belangrijke weerstand getest, namelijk het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau tussen de top uit 2007 en de bodem van 2009. In die jaren viel de AEX ruim 350 punten terug. Dergelijke weerstanden zorgen geregeld voor de nodige tegendruk.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ik gaf in de afgelopen twee weken aan dat de AEX terug kon vallen tot de belangrijke steunzone van 407 tot 410. In deze zone liggen:

  • het 50-daags gemiddelde
  • de voormalige eerste lagere top van de vierde correctie
  • het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de 388-bodem

Dit blijft vooralsnog mijn doelzone. De huidige terugval wordt pas beëindigd als een structurele doorbraak van 423 tot 425 plaatsvindt. In dat scenario blijft de terugval in punten zeer beperkt en lijkt er meer sprake te zijn van een correctie in tijd.

Topsignalen en -patronen

Buiten het feit dat de belangrijke 423-weerstand werd getest, werden er tal van andere topsignalen afgegeven. De technische indicatoren koelen ondertussen deels af nadat de jaartoppen (overbought) werden getest. Daarbij vormde de MACD gisteren pas een neerwaartse crossing.

In de grafiek van de AEX zelf werden meerdere toppatronen gevormd, een hanging man en een dark cloud cover in zowel de dag- als de weekgrafiek. Verder brak de AEX door zijn vanaf de 388-bodem scherp stijgende bodemlijn. Ook was een dalende driehoeksformatie in ontwikkeling.

De dalende zeerkortetermijntoppenlijn lag gisteren nog bij 419 en is vandaag bij 418,70 te vinden. Een opwaartse doorbraak hiervan zorgt voor de opheffing van dit patroon, maar betekent zeker niet het einde van mijn verwachting van een verdere daling.

Terugtest

Hierboven liggen nog weerstanden bij 420,50 (bovenkant dark cloud cover) en natuurlijk de jaartop van 422,70. Ik acht de kans groot dat hieronder opnieuw een lager zeerkortetermijntopje wordt gevormd. Opnieuw werd gisteren intraday de zone 415,90 tot 416,20 onder druk gezet, maar uiteindelijk niet gebroken.

Een beweging hieronder zou een neerwaartse versnelling richting de 407 tot 410 kunnen starten met alleen nog tussenliggende steun bij 413,60. Ik verwacht dus nog steeds dat de markt bezig is met een terugtest richting lagere niveaus.

Uiteindelijk houd ik na de afronding van deze terugval rekening met een beweging naar de volgende doelzone van 440 tot 450. Hier ligt onder andere de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn en het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de vierde correctie.

Minder steil

Deze terugval moet leiden tot een hogere bodem en de vorming van een milder stijgende kortetermijntrend. Voor de komende dagen liggen de belangrijke niveaus dus bij:

  • de dalende toppenlijn (die vandaag onder druk komt te staan)
  • 418,70
  • de lagere top bij 420,50

Aan de onderkant wordt een versnelling pas gestart onder de zone 415,90 tot 416,20.

En ik ben genomineerd voor de gouden stier 2014. Dit is een publieksprijs en u kunt hier op mij stemmen!


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

446 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 september 2014 09:19
    quote:

    debo schreef op 17 september 2014 09:16:

    we gaan nog niet echt richting de 410 als ik zo eens kijk maar de dag is nog lang. Eerst gap dichten en dan verder omhoog of zouden we dat zelfs ook overslaan?
    Mijn idee, debo. Kijk ook eens naar de 4 gaps die openstaan. Hoe lang is het geleden dat dat gebeurde?
  2. powertje 17 september 2014 09:20
    quote:

    debo schreef op 17 september 2014 09:16:

    we gaan nog niet echt richting de 410 als ik zo eens kijk maar de dag is nog lang. Eerst gap dichten en dan verder omhoog of zouden we dat zelfs ook overslaan?
    Tja FED nieuws... afwachten wat ze gaan doen.
    Daarop kun je moeilijk een TA doen.
  3. [verwijderd] 17 september 2014 09:26
    quote:

    Green Guru schreef op 17 september 2014 09:19:

    [...]

    Mijn idee, debo. Kijk ook eens naar de 4 gaps die openstaan. Hoe lang is het geleden dat dat gebeurde?
    Nou je het zegt.....
    We zijn weer afhankelijk van de yanken, dalen die gaan we mee. Maak een echte TA voor de Dow en je weet ook wat hier gaat gebeuren. En dan nog geloof ik niet in TA.
  4. [verwijderd] 17 september 2014 09:28
    Goedemorgen allen,

    Ik ben van mening dat wat het rentebesluit ook mag zijn vanavond dat de beurs in NY stevig zal dalen omdat morgen de grootste IPO ter wereld geplaatst gaat worden: de beleggingsfirmas hebbeb wrsl maar een klein deel toegewezen van Alibaba waar ze op gehoopt hadden en moeten morgen miljarden hebben vrijgemaakt om Alibaba tegen veel hogere koersen op de markt te kopen. Wordt een gekkenhuis morgenavond! Bovendien is zon reuze IPO al vaker een top in de markt geweest.
    Iemand een andere mening?
446 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links