Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Je maintiendrai-aandelen

Je maintiendrai-aandelen

 

Nick: Meneer de economieleraar, hoe kan een bank faiiliet gaan?

Economieleraar: Doordat de bank aan de verkeerde mensen geld uit heeft geleend en verkeerde producten heeft gekocht. Als je slimt bent koop je nu aandelen ING, die zijn de laatste jaren niet zó goedkoop geweest.

Nick: Ja dag, straks gaat ING failliet, net als Lehman Brothers en dan ben ik mijn geld kwijt.

Economieleraar: Nee hoor, dat gebeurt niet zo snel. De overheid laat een bank niet zo gauw omvallen, want dan zijn mensen hun spaargeld kwijt.

Nick: En al die mensen die nu hun geld kwijt zijn bij Lehman Brothers? Die bank werd toch ook niet gered?

Economieleraar: Lehman Brothers is een zakenbank en ING is een consumentenbank. Maar dat is een ingewikkeld verhaal. Als je slim bent koop je gewoon aandelen ING.

Nick: Nou stopt u uw geld maar in ING, ik heb liever gewoon cash, want bij de bank is het ook al niet veilig.

Dit is een gesprek tussen mij en mijn economieleraar in 2008. Ik verklaarde de beste man voor gek dat hij zei dat ik ING moest kopen. ING noteerde toendertijd, uit mijn hoofd, rond 2,00 tot 2,50 euro en ik heb dat koopje toen laten lopen.

Nu ruim 5 en half jaar noteert ING weer boven 11 euro, is de staatssteun bijna afbetaald en gaat de bank binnenkort weer dividend betalen. De economie leraar van toen krijgt zijn gelijk en ING was toen, achteraf makkelijk te zeggen, goedkoop.

 


(fullscreen)

 

Er zijn meer aandelen wat net zulke ususal suspects zijn als ING toendertijd was. Dit jaar zijn bijvoorbeeld Imtech, SBMO, Fugro en de bouwers hét gesprek van de dag. Deze aandelen houden we goed in de gaten, maar er zijn ook kleinere aandelen die bekend staan als usual suspects. Hoe hebben deze wat onbekendere aandelen het gedaan?

Beginnen we met de moeder der usual suspects, Wessanen. Als het bedrijf met een bericht naar buiten kwam was dit vroeger vaak een verkapte winstwaarschuwing, maar dit jaar doet het fonds het erg goed en staat al bijna 55% in de plus.

 


(fullscreen)

 

Grontmij is ook een aandeel wat vroeger hot was en tegenwoordig een beetje in de vergetelheid is geraakt. Ook Grontmij laat een mooi rendement zien voor dit jaar van 11%.

 


(fullscreen)

 

Telegraaf is een aandeel dat de volledige bullmarkt vanaf 2009 gemist heeft. Natuurlijk heeft het hyves-hoofdpijn-dossier daar aan meegeholpen, daarnaast heeft Telegraaf last van teruglopende verkopen.

 


(fullscreen)

 

Dan hebben we ook nog Ordina, ook een bedrijf dat de bullmarkt lijkt te missen en pas sinds, pak en beet, juni 2012 in een stijgende lijn zit. Vanaf die peridode is het aandeel wel al ruim verdubbeld, terwijl de AScX in dezelfde periode slechts 51,1% steeg. Is Ordina met een inhaalrace bezig?

 


(fullscreen)

 

TomTom is een mooi voorbeeld van een usual suspect, die haar status als, een beetje begint te verliezen. Hot zijn de navigatiekastjes van Tom2 niet meer, maar het bedrijf is wel bezig om haar producten standaard in auto´s te laten inbouwen. Het rendement dit jaar van bijna 20% is wel behoorlijk en het bedrijf maakt ook weer winst. Misschien gaat het bedrijf ooit nog dividend uitkeren en wordt het wel een saai dividendaandeel.

 


(fullscreen)

 

Conclusie: we zeggen niet dat u direct achter deze usual suspects aan moet aanhollen, maar misschien brengt het u wel op een goed idee. Om weer met ING te eindigen, ruim 30 euro zullen we misschien niet snel meer op het bord zien, maar ING heeft wel een behoorlijke inhaalslag gemaakt. Dit kan zomaar met een ander kleiner aandeel ook gebeuren. 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 september 2014 19:03
    @humansRunderrated, dat is inderdaad het risico, ik weet niet of hij dat ook wist, de beloning voor dat risico is de stijging van ING.

    @RW1984, nee hij heeft dat alleen over ING gezegd.

    @EuroFool, Hij was naast economieleraar ook ondernemer, dus wie weet, ik hoop het voor hem.

    Nick
  2. [verwijderd] 11 september 2014 02:16
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 10 september 2014 19:03:

    @humansRunderrated, dat is inderdaad het risico, ik weet niet of hij dat ook wist, de beloning voor dat risico is de stijging van ING.

    @RW1984, nee hij heeft dat alleen over ING gezegd.

    @EuroFool, Hij was naast economieleraar ook ondernemer, dus wie weet, ik hoop het voor hem.

    Nick

    Wat een kinderachtig gedoe allemaal zeg, wat is dit voor niveau?
  3. [verwijderd] 11 september 2014 07:41
    FRANCE - dat is het NICK-Niveau .....IEX is erg in z'n nopjes blijkbaar met deze jongen, maar zijn stukjes zijn allemaal lucht stukjes waar niemand echt iets aan heeft..... Nick probeert zich op de manier van Arend-Jan een beetje populair te maken bij IEX, maar kan totaal niet tippen aan het niveau waar Arend-Jan op zit (zal Nick never nooit niet halen ook). Ik hoop stilletjes dat het een probeersel was van IEX, maar dat we Nick snel niet meer zullen terugzien met zijn nietszeggende stukjes. Nick is gelukkig nog redacteur-in-opleiding...laten we zeggen...."niet geschikt" !!
  4. Da Freeze 11 september 2014 09:35
    Tja, stijgende grafieken bekijken heb ik nog nooit geld aan verdiend. De leraar die in 2008 voor 2 euro ING heeft gekocht, heeft het nu goed voor elkaar. Als hij tenminste de zenuwen had om ze tot 2014 te houden.

    Dat patroon zie je nu ook bij veel andere aandelen terugkomen. Stijgen doen ze allemaal wel, maar als je van die stijging hebt geprofiteerd dan is dat meer geluk geweest dan wijsheid.

    Fundamenteel zijn veel bedrijven nog steeds erg slecht en je moet je nog steeds afvragen of die stijgende lijn niet plotsklaps instort naar niveau 2008 of erger.
  5. WA1985 11 september 2014 15:56
    Heb ook destijds ING aandelen gekocht als lande termijn belegging, maar wel op verschillende momenten vanaf 2,5 tot 8 euro. Ik ben wel de afgelopen week volledig uit ING gestapt en de lang verwachte winsten verzilverd. Het is wel een gokje wat je neemt, maar ING is natuurlijk geen SNS dus de vergelijking is al onterecht. De omvang van ING destijds was natuurlijk immens vergeleken met wat SNS is.
  6. Broer Konijn 12 september 2014 16:55
    Beste Nick, dit zijn natuurlijk allemaal fondsen met een forse risk/reward ratio. Valt het kwartje goed dan kunnen de koersen snel fors stijgen. Zoals b.v. bij jouw BAM trade.

    Ik zat/zit zelf ook long BAM maar uit het bovenstaande rijtje kies ik voor Wessanen. Ondanks het rendement van 55% kwamen Rabo en ABN deze week met koersdoelverhogingen van €5,5 en €6. Dat is 25% en meer op de huidige koers. Aanvullend deed General Mills deze week een bod met een premie van 36% op een Amerikaans bedrijf uit de 'gezonde voeding' hoek (Annie's). Ik houd mijn positie mede daarom (ik deel de analyse Rabo en ABN) ondanks de stijging gewoon aan.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links