Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Einde kortetermijngolven

Mijn verwachting was een correctieve daling (golf 4) rond 29 augustus en hierna een vervolg van de uptrend. Rond 9 september zou ik bekijken welk volgend scenario het meest logisch is.

De afgelopen dagen zie ik wat zwakte optreden. Ik werp daarom een blik op de golventellingen van verschillende indices om te zien wat de opwaartse mogelijkheden nog zijn.

AEX: Golf 5 is bezig, maximaal doel 430

De vierde-golfcorrectie kwam in de AEX exact op 29 augustus. Golf 5 is bezig en kan in het slechste geval zijn gezet zijn op de piek van vorige week donderdag. Ik raad shorts sinds het zetten van de C (390 was het belangrijkste doel aangegeven op 23 juli) af en dit blijft voorlopig zo.

Mocht de kortetermijntop zijn gezet verkeert de AEX nu hooguit in golf A of 1 van een nieuwe daling, die doorgaans niet heel kansrijk zijn. Het beste is om short te gaan op een lagere top.

Vanuit een lagere top kan golf C van een correctie of 3 van een nieuwe trend starten. Golf 3 is de krachtigste beweging en de beweging die een handelaar het liefste meepakt.

Ik verwacht in ieder geval dat alle dalingen nog correcties zijn binnen de opgaande langetermijntrend. In het positiefste geval kan de index op korte termijn nog naar 430, in dat geval heeft golf 5 dezelfde lengte als golf 3.

De risk-reward is wel beduidend slechter dan enkele weken terug. Op de langere termijn zie ik de index nog de 500 punten naderen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

S&P 500: ideaal target 2035 tot 2040

Wall Street heeft de afgelopen week meer moeite met stijgen, het verschil met Europa is verklaarbaar door de dalende eurokoers. 


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De S&P 500 is op korte termijn ook bezig aan de laatste stijgingsgolf (5). Volgens het ideale scenario komt de top tussen 2037 en 2040. De bovenste band (groene lijn) is nog ver verwijderd van de huidige koers. Dit duidt op een krachtige trend en een top wordt meestal gezet als de trend al zwakte vertoont.

Ook sentimentindices zoals de fear & greed-index (samengesteld uit zeven verschillende marktindicatoren) staan nog in neutraal gebied, dit geeft ruimte aan de bovenkant omdat deze vaak een positieve score laat zien rond het vormen van een top.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Conclusie: op langere termijn blijven aandelen in een opgaande trend. Op basis van vergelijkbare wave-analyses heeft de AEX nog een doel van 490 punten en de S&P 500 lijkt ook nog mogelijkheden te hebben tot 2200 punten.

Op de korte termijn raad ik shortgaan nog af, maar wees eveneens voorzichtig met nieuwe longposities omdat de kortetermijngolven een eindpunt naderen. Bij voorkeur gebeurt dat rond 23 september.

Mocht er vervolgens een daling optreden tot begin of midden oktober, dan wordt het opnieuw interessant voor longs. Seizoensgebonden hebben aandelen namelijk sterk de neiging om vanaf oktober een eindejaarsrally te starten.

Vanaf de laatste vier dagen in oktober tot de eerste drie dagen van november is het seizoenseffect in de komende maanden gemiddeld het sterkste (berekend uit data van 1950 tot 2011).

Goud: belangrijk punt in de trend

Het edelmetaal staat nu rond een belangrijk punt in de trend. De koers nadert de bodem van juni maar doet dit vooralsnog correctief. In golf C bevindt zich een impulsieve subgolf (i tot v). Deze zou ieder moment op een eind moeten lopen.

Zolang de koers boven 1243 noteert kan dit in het grotere plaatje de neergaande golf 2 zijn (1 bij 1340) en bestaat nog altijd de kans op een grotere stijging (golf 3) met als doel 1560.

Ik moet bekennen dat dit enigszins onrealistisch klinkt op dit moment. Een correctief stijgend scenario geeft een doel bij 1450. Ik ga een longpositie voor de langere termijn timen op het moment dat de koers de eerstvolgende hogere bodem op de daggrafiek laat zien.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 


Jan Kastelijns is een selfmade beursdeskundige. .De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Kastelijns neemt veelal posities in op beleggingen die hij hier ook beschrijft, die kunnen overigens wel continu van aard veranderen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Kastelijns

Selfmade belegger Jan Kastelijns was in het verleden werkzaam bij Keijser Capital, Saen Options en All Options International. Hij heeft professionele ervaring als adviseur en optiehandelaar. Hij raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in de financiële markten en is nu na een zelfstudie van jaren een selfmade beursdeskundige. ...

Meer over Jan Kastelijns

Recente artikelen van Jan Kastelijns

  1. apr '15 13 mei cruciale datum 10
  2. feb '15 Definitieve bullmarkttop 8
  3. dec '14 2015: beurswinsten 3

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 holenbeer 10 september 2014 13:35
    Ik vind het deze keer wel beter toegelicht en onderbouwd. Hoeft nog steeds niet te kloppen, maar heeft minder het karakter van een glazen bol. Houden zo, als je dit vaker doet kan ik zien of je analyse bevestigd wordt en er evt. Op handelen. M.n. Die goudprijs, dus goudmijnen, kan leuk worden. Vorige golf leuk op verdiend
  2. [verwijderd] 10 september 2014 17:21
    augustus gaf je een omslagpunt (dag) en inderdaad op die dag of de dag erna was er een forse daling, om vervolgens de week erop omhoog te knallen ( en door te gaan waar het mee bezig was). leek dus toen op een toevalstreffer. nu zeg je eerst 9 september en nu is het weer 23 september....
  3. [verwijderd] 10 september 2014 19:25
    Goud zakt vanavond al verder en mijn doel is 1236 voorlopig.
    Klassiek is het doorbreken van een belangrijke bodem 1240,50 ,waarna de smart money koopt. In dit geval zal een koopgolfje echter tijdelijk zijn ,tenzij de koers hoger dan 1292 wordt.

    Voor de AEX lijkt me de weerstand 423-425 te sterk en moet meteen morgen gaan stijgen , anders is die top al gezet.
    Het lijkt me niet verstandig nu nog long te gaan . Na een golf 5 top volgt immers een correctie en die zou wel eens naar 380 kunnen gaan.
    Overigens kun je de top van 3 ook op 422,50 leggen en nu golf 5 = golf 1 bij 416 + 7 = 423.
  4. forum rang 4 Smurf In het Smurfenbos 10 september 2014 20:40
    Een correctie op een eventuele 5 zou voor de 1 een fibo niveau van 0,61 maal de originele golf kunnen beteken.
    Er bestaat de mogelijkheid dat de top in juni met zijn correctie de weg heeft vrijgemaakt voor een echte impulse wave. Deze impulse wave die samenvalt met het opkoop programma van de ECB.

    Een correctie onder de 410 lijkt daarmee uitgesloten.

    gr
  5. [verwijderd] 10 september 2014 22:58
    Ben geen collega van de heer Kastelijns, alleen maar sinds december zijn artikelen gelezen en die zijn opmerkelijk goed. Ik vond 9 september een draaidag (dax en s&p) en er was in zijn vorige artikel niet aangegeven of het daarna zou stijgen of dalen; dat soort dingen moeten van moment tot moment beoordeeld worden.

    Voor bijna niemand is het mogelijk om de volgende 10 minuten te voorspellen; in de artikelen van hem sinds december staat het in algemene lijnen vaak erg goed beschreven wat er mogelijk kan gaan gebeuren de komende weken ! Dat is een topprestatie.
  6. [verwijderd] 10 september 2014 23:28
    Waar zie jij die draai dan?

    quote:

    mano ver schreef op 10 september 2014 22:58:

    Ben geen collega van de heer Kastelijns, alleen maar sinds december zijn artikelen gelezen en die zijn opmerkelijk goed. Ik vond 9 september een draaidag (dax en s&p) en er was in zijn vorige artikel niet aangegeven of het daarna zou stijgen of dalen; dat soort dingen moeten van moment tot moment beoordeeld worden.

    Voor bijna niemand is het mogelijk om de volgende 10 minuten te voorspellen; in de artikelen van hem sinds december staat het in algemene lijnen vaak erg goed beschreven wat er mogelijk kan gaan gebeuren de komende weken ! Dat is een topprestatie.
  7. [verwijderd] 11 september 2014 00:07
    9 september is aangekondigd als punt om het korte termijn scenario te evalueren. De algemene tendens was in beide scenario's nog positief.

    Een top op 9 september zou waarschijnlijk correctie brengen (wel binnen de uptrend). Wanneer de dagen tussen het banenrapport (vrijdag) en 9 september daling brengen (gebeurd) zou dat nog sterk overeenkomstig aan het midden mei scenario (grafiek hierboven) zijn en hierna een verdere stijging waarschijnlijk maken. Zo'n vergelijking houdt natuurlijk een keer op. Zo lang de correlatie dermate hoog is als nu blijf ik deze volgen in combinatie met andere methodes.

    Die geven nog ruimte omhoog aan, wel bevinden de indices zich nu waarschijnlijk in de laatste golf (5). Een beschermende stop zou op het punt van golf 4 moeten liggen. Later deze maand ben ik van plan neerwaarts te gaan kijken.

    Stel dat een daling nu toch al start (geen voorkeur voor dus) laat ik het begin lopen om later in een lagere top in te stappen.

    Wie vanaf de top in juli tot nu van een specifieke datum mijn dagelijkse nieuwsbrief wilt teruglezen is welkom een mail te sturen.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links