Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Drie keer Imtech

Drie keer Imtech

 

De Imtech-emissie gaat slagen, dat is een zekerheid. Hij is namelijk gegarandeerd door de banken, (lees: de schuldeisers). Het leeuwendeel van de opbrengst gaat namelijk naar de banken zelf, dus eigenlijk is de emissie een verkapte omruil van schuld door aandelen.

Jan-met-de-korte achternaam krijgt de kans om zelf de aandelen in bezit te krijgen. Willen zij ze niet, dan gaan ze voor een bodemprijs naar de banken. Hoewel Imtech misschien gewoon werk binnenhaalt, de projecten redelijk verlopen en deze emissie, met de renteverlagingen, ICT-verkoop en personeelsreducties als redding van Imtech verkocht wordt, is het bedrijf geenszins uit de zorgen.

Wel is de eerste nood geledigd, en de verlaging van de rente zorgt voor lucht. Nou ben ik geen accountant of boekhouder, maar te vaak lees ik kritiek op de balans van Imtech. De post Goodwill bijvoorbeeld, van 800 miljoen euro, hoefde volgens het persbericht niet verder afgewaardeerd te worden (het was eerst een miljard!). Terwijl ik me toch afvraag hoeveel de goodwill op de ICT-divisie opgebracht (gekost!) heeft.

Nieuwe koers
Imtech heeft al een rekenvoorbeeld gegeven voor de emissie met een koers van 3 cent. Velen schrokken daarvan, maar de emissieprijs moet echt in die regionen worden gezocht want er komen ontzettend veel nieuwe aandelen bij. Om de verhandelbaarheid te bevorderen zal er waarschijnlijk eerst een reverse split komen van 1 op 100.

Dat wil zeggen dat 100 aandelen  samen 1 nieuw aandeel gaan vormen. De koers zou dan zijn 44 euro, uitgaande van een koers vandaag van 44 cent. De emissieprijs zou dan 3 euro zijn. De totale waarde van de onderneming ziet er dan als volgt uit:

  • Momenteel: 464 miljoen aandelen à  0,44 = 204 miljoen
  • Emissie van: 600 miljoen
  • Totaal: 804 miljoen
  • Bij een koers van 3 euro komen er dus 200 miljoen nieuwe aandelen bij. Er waren 464/100 = 4.64 miljoen aandelen, totaal dus 204.64 miljoen aandelen. De nieuwe (theoretische) koers wordt dan 804/204.64 = 3,92 euro
  • Kortom: een belegger die 1000 aandeeltjes heeft à 0,44 heeft nu 440 euro in Imtech zitten. Dat wordt dus 10 aandelen à 44 euro = 440 euro
  • Hij of zij krijgt het recht om voor elk aandeel in bezit, 43 nieuwe aandelen te kopen: n dit geval 43 * 10 * 3 euro = 1290 euro

Vege lijf
Na afloop van de hele exercitie is een deze aandeelhouder eigenaar van 430 + 10 = 440 aandelen Imtech à 3,92 euro: totale waarde weer 1730 euro. Ik schrijf hier: heeft het recht te kopen, maar u kunt ook lezen: moet bijstorten. Het geld gaat namelijk linea recta naar de banken voor gedeeltelijke aflossing van de schulden.

De vraag die de aandeelhouder van Imtech zich moet stellen is deze: ben ik bereid nog eens drie maal mijn inleg in te zetten? Dat is een keus die u zelf moet maken, houd daarbij wel in het achterhoofd dat deze redding waarschijnlijk wel de laatste is.

Imtech moet nu in staat worden geacht de rentebetalingen te kunnen voldoen uit haar lopende inkomsten, maar er zit nog steeds behoorlijk wat lucht in de balans. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat een bedrijf zich op deze manier het vege lijf redt.

Ik schreef al eerder dat Hagemeyer destijds ook ten dode was opgeschreven, maar een paar jaar later door een branchegenoot werd overgenomen. Het stijgende koersverloop van vorige week na de cijfers en deze week is niet meteen te verklaren, maar ik kan we voorstellen dat partijen die short zitten zo langzamerhand hun boeltje terug aan het kopen zijn.

Dat in combinatie met voorbereidende beschietingen van de begeleidende banken, om aandeelhouders lekker te maken voor de komende emissie, kan de koers zo maar tientallen procenten hoger zetten. Ik wens een ieder veel succes met de afweging wel of niet bij te storten. Voor mezelf ben ik er wel uit.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Saibee 4 september 2014 10:22
    quote:

    realiteit 2014 schreef op 4 september 2014 09:39:

    De zelfde argumenten speelden ook bij de vorige emissie op € 1,40, daar heb ik toen aan meegedaan, achteraf blijkt dat we belazerd zijn. De banken maken nu 100% de dienst uit bij Imtech, en hebben maar 1 belang, hun kredieten veilig te stellen.
    Misschien is de argumentatie gelijk; de situatie is deze keer na de komende emissie wel heel anders.
    De schuld is echt veel lager en ik denk nu wel behapbaar.
    De kans op een overname is daardoor aanzienlijk gestegen.
    Ik heb dan ook sinds twee dagen (voor het eerst in meer dan twee jaar)weer een (kleine) positie in Imtech.
  2. Harm Wijk 4 september 2014 10:23
    Onbegrijpelijk dat een deskundige in een uitegebreid artikel niet vermeld dat de claims op de beurs verhandeld gaan worden. En dat je de claims dus ook kunt verkopen. Veel aandeelhouders weten en/of begrijpen dit niet. Waarom schrijft iedereen alleen maar over bijstorten?

    Op het moment dat de claimhandel start bepaald de markt de verwachte toekomstige beurswaarde van Imtech. Dus beste Nico Inberg, hoeveel is Imtech waard na de emissie? Zeg ons hoeveel je denkt dat het is, en dan kan iedereen z'n strategie bepalen!
  3. Tradingmate 4 september 2014 10:42
    Beste Nico,

    Het doet er niet toe hoeveel de uitgifte koers wordt, wat de reverse split is, etc. Het enige wat van belang is, per huidig aandeel dien je 1,35 in te leggen. In alle gevallen hou je het zelfde percentage van het bedrijf (mits je meedoet).

    En er is hier een heel groot misverstand. Je doet net alsof de huidige aandeelhouder hier op achteruit gaat. Dat is NIET het geval. De aandeelhouders zijn momenteel ook eigenaar van de schuld. Als de extra inleg van de aandeelhouder gebruikt wordt voor het aflossen van je schuld dan verlies je dus geen vermogen.
  4. Tradingmate 4 september 2014 11:02
    Om het even in Jim en Janneke taal uit te leggen (Jim, naar aanleiding van het Artikel van Jim Tehupuring die het volk voorliegt en het hier op IEX werd aangeprezen hoe duidelijk het was...).

    Als ik mijn contanten gebruik om schuld af te lossen, dan is dat goed voor mij.

    De toelichting:
    Stel ik heb een huis met een hypotheek van 300.000 euro. Het huis is 340.000 waard. Ik heb 100.000 op de bankrekening in cash.
    Ik voel me rijk, want ik heb een ton. Echter feitelijk heb ik een schuld van 2 tot. (mijn netto waarde is 140.000)
    Nu besluit ik de ton in te zetten voor de aflossing. Ik voel me nu arm (en hier op iex wordt ook voorgespiegelt dat ik door deze actie er op achteruit ga), echter ik heb nu een hypotheek van 200.000 en in contanten 0 euro. Mijn netto waarde is dus nog steeds 140.000. (en ik ga er maandelijks op vooruit omdat ik minder rente hoef te betalen, aangezien debetrente hoger is dan creditrente)

    PS
    Als het huis niet bevalt, verkoop het huis dan, maar ga niet bij de bank klagen dat je hypotheek schuld zo hoog is.
  5. [verwijderd] 4 september 2014 11:24


    Beste Tradingmate,

    Interessant voorbeeld, en je hebt hier helemaal gelijk. Echter, neem het zelfde voorbeeld eens met een schuld van 5 ton en een huiswaarde van 2.5 ton:

    Stel ik heb een huis met een hypotheek van 500.000 euro. Het huis is 250.000 waard. Ik heb 100.000 op de bankrekening in cash.
    Ik voel me rijk, want ik heb een ton. Echter feitelijk heb ik een schuld van 4 ton. (mijn netto waarde is - 150.000)
    Nu besluit ik de ton in te zetten voor de aflossing. Ik voel me nu arm (en hier op iex wordt ook voorgespiegeld dat ik door deze actie er op achteruit ga), echter ik heb nu een hypotheek van 400.000 en in contanten 0 euro. Mijn netto waarde is dus nog steeds -150.000. (en waar moet ik nu de rente van betalen, aangezien ik nauwelijks inkomsten heb??


    Het is maar net hoe je het bekijkt. Een aandeel is geen huis, je kunt er snel vanaf. De waarde ervan is veel ondoorzichtiger, en je hebt niet per se een bepaald aandeel nodig.

    In principe zou in het geval van Imtech de koers wel omhoog kunnen omdat het bedrijf gered is. Maar de winstcijfers en de balans zijn in mijn ogen nog te wankel om nu al te gaan juichen.

    Niettemin mogen aandeelhouders blij zijn dat Imtech van haar financiers een reddingsboei krijgt toegeworpen. Ik hoop van ganser harte dat ze m grijpen.
  6. Stroopwafel 4 september 2014 11:34
    Doodeng deze koers van Imtech. De a.s truc met de banken (oplichters van huis uit) mag dan voor Imtech misschien de redding zijn, maar ik doe er niet aan mee, ik heb geen zin om in de klauwen van die zakkenvullers te belanden. Elke koers van Imtech is momenteel gemanipuleerd, so be carefull.
  7. Tradingmate 4 september 2014 11:39
    Beste Nico,

    Als je die ton niet gebruikt om af te lossen dan kom je uiteindelijk als je het in de tijd helemaal doorrekend slechter uit dan als je de ton inzet om schuld mee af te lossen. En ik ga er vanuit dat je de hypotheek kan betalen, je bent immers niet werkeloos geworden! (Imtech heeft nog voldoende werk).
    En daarbij. Als je gewoon in het huis blijft zitten en wacht tot de tijden beter worden dan zou de waarde van het huis weer kunnen groeien en zit je niet meer met een onderwaarde.

    Ik zeg in mij reactie niets over mijn vermogen om inkomen te genereren. In beide gevallen (de mijne en die van jou) zou je moeten uitgaan van het zelfde inkomen.

    Ik ben het met je eens, we heven niet te juichen. En ik een aandeelhouder kan er ook voor kiezen zijn aandelen te verkopen. maar dat staat los van de vraag of een emissie op zichzelf nadelig is voor de aandeelhouder. Mijn stelling is dat het opzich zelf goed is voor de aandeelhouder. Mits je vertrouwen hebt in Imtech dat ze weer winst gaan maken.

    PS ik maakte de vergelijking met een hypotheek, omdat ik dacht dat jullie hier bij IEX erg enthousiast worden van dit soort vergelijkingen, gezien het enthousiate onthaal van de het verhaal van Jim Tehupuring niet zo lang geleden.
  8. Rubicon 4 september 2014 12:28
    Een emissie om bijvoorbeeld een overname te financieren, kan nog wel acceptable zijn. Participeren in een emissie ter verlaging van de schuld houdt m.i. de zittende aandeelhouder voor jaren gegijzeld.
    Geen idee of de investering nog op zijn minst wordt terugverdiend.

    Natuurlijk, het hele handeltje kan op de plank gelegd worden, in de hoop op betere tijden. M.i. een gevaarlijke strategie. Een fles wijn kan nog wel rijpen, maar een brood beschimmelt.

    Geen (toekomstige) positie.
  9. forum rang 5 theo1 4 september 2014 12:37
    @Tradingmate:

    Ik denk dat je vergeet dat niemand verplicht is om in Imtech te beleggen. Je hebt meerdere keuzes: je doet mee aan de emissie, je doet niet mee, of je verkoopt de hele boel.

    Als je meedoet, kun je bijstorten en dan houd je hetzelfde aandeel in een bedrijf met een kleinere schuld, maar nog steeds veel operationele problemen en nog steeds een wrakke balans. Je kunt je afvragen of je je geld niet ergens anders beter kunt beleggen. Je kunt er bijvoorbeeld ook aandelen Shell voor kopen, dan krijg je tenminste 5% dividend. Daar kun je bij Imtech nog lang op wachten.

    Als je niet meedoet, houd je een zwaar verwaterd aandeeltje over in hetzelfde bedrijf. Maar je hebt er in ieder geval niet meer geld ingestort. En je maakt nog kans iets van je verlies te recupereren bij een operationeel herstel of een overname.

    Als je de hele boel verkoopt, doet dat wel even pijn want je moet je verlies realiseren. Maar van het geld dat je vrijmaakt, kun je weer in iets anders beleggen. In een belegging die misschien wel veel kansrijker is dan het nog altijd nogal wankele Imtech.

    Het gaat er niet zozeer om of je er door de emissie perse op voor- of achteruit gaat, het gaat erom of het meedoen aan die emissie een goede bestemming is voor je zuurverdiende geld.
  10. Orca 4 september 2014 12:46
    Het hele punt van Imtech is, analoog aan die hypo vergelijkingen, dat ze geen 600M krijgen en dat vervolgens hun schuld zakt naar pak 'm beet 200M, maar dat ze die 600M niet krijgen (gaat rechtstreeks naar de fin, op 100M na, maar die pakken ze dan wel met kosten emissie) en dat vervolgens hun schuld nog steeds 2BN is (kijk maar naar de balans).

    Als je hieraan meedoet met de gedachte dat ze dan gered zijn ga je de mist in. Als je eraan meedoet om te proberen er winst uit te halen middels de greater fool theory, be my guest. Ik blijf volledig afzijdig want funda is en blijft de hut pleite en qua handel heb je in het gunstigste geval 50/50 kans op winst. Dat is hiero geen aantrekkelijke propositie.
  11. Tradingmate 4 september 2014 12:53
    Beste Theo, ik zeg helemaal niet dat ik vind dat iedereen moet gaan investeren in Imtech. Als je Imtech niets vind, nou verkoop het dan. Dat stond zo ook in mijn reactie aan Nico.
    Mijn oorspronkelijke reactie ging over het meedoen in de emissie op zich zelf. En dat mijn stelling is dat als je in Imtech wil investeren het dan gunstig is dat je mee doet aan de emissie. (netto positief voor je vermogen).

    En over de vergelijking met RDSA. Ik heb persoonlijk ook een positie in RDSA en vind dat ook een prima investering. Maar ik zoek met een deel van mijn geld wat meer rendement. Als je een week geleden was ingestapt op 0,37 in Imtech dan heb je nu inmiddels het zelfde rendement waar RDSA 2 jaar over doet.

    Over die verwatering. Daar ben ik het dus absoluut mee oneens. Je zet alleen cash om in eigen vermogen.Als je nu aandeelhouder bent dan bezit je ook de schuld van Imtech. Die schuld neemt af, dus is er rekenkundig GEEN verwatering.

    JOver je laatse alinea. Helemaal eens. Maar dat moet iedereen voor zich zelf bepalen. Ik zou ook niet 100% van mijn geld in Imtech stappen. Minder dan 5% lijkt me redelijk. Maar dat is voor iedereen zelf uit te maken.
  12. [verwijderd] 4 september 2014 12:55
    Het lijkt me dat de totale rekenexercitie als volgt is, voor het gemak uitgaande van een aandelenkoers 45 cent, een 100:1 reverse split, een gewenste opbrengst van 600.000.000 euro en nul emissiekosten.

    Situatie na 100:1 reverse split:
    - 4.640.000 aandelen
    - koers 45 euro
    - beurswaarde = 208.800.000

    Dan emissie:
    - kies verhouding nieuw/oud aantal aandelen
    - aantal nieuwe aandelen = (verhouding nieuw/oud - 1) * 4.640.000
    - totaal aantal aandelen = verhouding nieuw/oud * 4.640.000
    - emissieprijs = 600.000.000 / aantal nieuwe aandelen
    - beurswaarde na emissie = 808.800.000

    - koers aandeel na afsplitsing claims en na emissie = 45 * (1 / verhouding nieuw/oud) * beurswaarde na emissie / beurswaarde voor emissie
    - koers claim = (koes voor emissie - koers na emissie) * (verhouding nieuw/oud - 1)

    Wat rekenvoorbeelden:

    Factor 5 toename aantal aandelen:
    - nieuwe koers aandelen (na afspliting claims) = 34,86
    - koers claims = 2,53
    - emissieprijs aandelen = 32,33 (= 34,86 - 2,53)
    check: 34,86 + 4*2,53 = 45

    Factor 10 toename aantal aandelen:
    - nieuwe koers aandelen (na afsplitsing claims) = 17,43
    - koers claims = 3,06
    - emissieprijs aandelen = 14,37 (= 17,43 - 3,06)
    check: 17,43 + 9*3,06 = 45

    Factor 100 toename aantal aandelen:
    - nieuwe koers aandelen (na afsplitsing claims) = 1,74
    - koers claims = 0,44
    - emissieprijs aandelen = 1,31 (=1,74 - 0,44)
    check: 1,74 + 99*0,44 = 45

    Samenvattend: je kunt allerlei verhoudingen nieuw / oud kiezen, waaruit, uitgaande van verder onveranderde omstandigheden, de nieuwe aandelenkoers, de claimkoers en de emissieprijs kunnen worden berekend.
  13. Tradingmate 4 september 2014 13:03
    Nou, Noumou! Buitengewoon interessant. En wat moet ik met die info?

    Wat interessant is voor de huidige belegger:
    Je dient 1,35 per aandeel te reserveren voor de emissie. Heb je dat niet, bouw je positie dan af voor de emissie (zodat je de shortpartijen niet in de kaart speelt door je rechten te verkopen).
  14. [verwijderd] 4 september 2014 13:47
    Tradingmate, was bedoeld om relatie tussen aantal nieuwe aandelen en toekomstige koers van aandeel en claim aan te geven. Overigens lijkt het me dat het te reserveren bedrag iets afwijkt van wat jij aangeeft, namelijk gewenste opbrengst emissie / aantal uitstaande aandelen = 600.000.000 / 464.000.000 = 1,29 euro / aandeel. Of klopt dat aantal aandelen niet?

  15. [verwijderd] 4 september 2014 14:03
    Overigens zie ik, als ik rekening houd met de kosten van de emissie, die van de opbrengst van de emissie moeten worden afgetrokken, dat die flink inhakken op de waarde die overblijft voor de zittende aandeelhouders.

    Een rekenvoorbeeldje, uitgaande van 5% kosten (reeel?). Van de 600.000.000 die Imtech ophaalt verdwijnt dan 30.000.000 in de zakken van de banken die de emissie begeleiden. Het plaatje wordt dan:
    - kies verhouding nieuw/oud aantal aandelen
    - aantal nieuwe aandelen = (verhouding nieuw/oud - 1) * 4.640.000
    - totaal aantal aandelen = verhouding nieuw/oud * 4.640.000
    - emissieprijs = 600.000.000 / aantal nieuwe aandelen
    - beurswaarde na emissie = 778.800.000

    - koers aandeel na afsplitsing claims en na emissie = 45 * (1 / verhouding nieuw/oud) * beurswaarde na emissie / beurswaarde voor emissie
    - koers claim = (koes voor emissie - koers na emissie) * (verhouding nieuw/oud - 1)

    Factor 10 toename aantal aandelen:
    - nieuwe koers aandelen (na afsplitsing claims) = 16,78
    - koers claims = 2,42
    - emissieprijs aandelen = 14,37

    Dan waarde van 1 aandeel + 9 claims = 38,53. M.a.w. de zittende aandeelhouder is 6,47 euro per aandeel kwijtgeraakt, oftewel die 30.000.000 kosten gedeeld door de 4.640.000 uitstaande aandelen na de reverse split.

    m.a.w. de kosten van de emissie komen geheel voor rekening van de zittende aandeelhouders, en vanwege de circa 3:1 hefboom hakken die er zwaar in.
  16. [verwijderd] 4 september 2014 15:15
    quote:

    eldee99 schreef op 4 september 2014 14:30:

    Wat heeft de emissie voor gevolgen als je long turbo's bezit?
    Bij KPN vorig jaar zijn de financieringsniveau's aangepast met de waarde van de claim. Ik neem aan dat dat nu ook gebeurt.

    In principe doen ze het zo dat niemand van de turbo bezitters, long short of RBS, er voordeel of nadeel van heeft.
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links