Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Roze HAL bril

Roze HAL bril

 

Wat? Nou, succes met zoeken in deze dure markt :-)

Het bedrijf moet op of nabij de laagste koers in zijn geschiedenis handelen

Dat is puntje vier in een groot verhaal van het Financieele Dagblad vandaag over waardebeleggen. Hier zijn ze allemaal:

  • Het bedrijf moet weinig of geen schulden hebben. Dit maakt het bedrijf veiliger en stabieler en geeft het de ­mogelijkheid om nog schulden te maken.
  • Het bedrijf moet enkele recente jaren een positieve kasstroom hebben gerealiseerd
  • Het verdienmodel van het bedrijf moet zich in het verleden hebben bewezen.
  • Het bedrijf moet op of nabij de laagste koers in zijn geschiedenis handelen
  • Aandeelhouders Institutionele beleggers als aandeelhouder zijn een goed teken. Ze kunnen helpen het management te controleren
  • De balans moet gedurende een aantal jaren op consistente wijze zijn opgesteld. Een hoge doorloop van accountants is een slecht teken

Naar mijn idee haalt de auteur stockpicken en waardebeleggen alleen door elkaar:

  • Stockpicken is ondergewaardeerde aandelen kopen (meestal in de hoop op koerswinst) en dat hoeft echt niet alleen op en rond een all time low te zijn. Meestal is het voor een ritje
  • Bij waardenbeleggen koopt u die fondsen waarvan u vindt dat ze niet te duur zijn in relatie tot verwachte winsten, omzet en dividenden. In principe is dit buy & hold beleggen

Niettemin staat kaarsrecht overeind dat het voor zowel stockpickers als waardebeleggers lastige tijden zijn, want aandelen zijn duur. Peperduur zelfs zo u wilt, of voor mijn part een bubbel. Koopjes zijn er amper. Waardebelegger pur sang is de oude Rotterdamse havenfamilie Van der Vorm met haar HAL Trust Unit verhikel.

Sinds de beursgang in 1989 is dit zo'n beetje het beste Nederlandse aandeel dat er is. Jaloersmakende koersrendementen en een heerschend dividend. Ik heb er al veel over geschreven. Al eerder aangekondigd en vandaag bevestigd: HAL brengt haar brillenimperium GrandVision of Pearle nog dit jaar voor een deel naar de beurs.

Kassa! Geschatte beurswaarde ruim 5 miljard euro, terwijl de brillenbusiness voor de helft in de boeken staat. DFT heeft een uitgebreid verhaal en video hierover en kijk vooral naar het intro:

Optiekketen Pearle gaat naar de Amsterdamse beurs. De Rotterdamse havenfamilie Van der Vorm wil het brillenimperium waar het via investeringsbedrijf HAL achttien jaar aan heeft gewerkt, verzilveren.

Achttien jaar aan gewerkt! Dát is waardebeleggen. Dat u het weet als lange termijn belegger die de hele dag zijn portfolio zit te F5'en. En dat zijn de meesten! Dan HAL. Dat rijgde met engelgeduld kralen die ze niet te duur vond samen tot een mooi bedrijf, waarvan de Van der Vormpjes wisten dat die waarde er ééns uit komt.

Nu dus? Want, zoals gezegd, waarde-aandelen zijn duur op de beurs en Pearle gaat zo voor een lekkere prijs weg. Er blijft nog genoeg fraais in HAL over. Het havenverleden van de Van der Vormpies verloochent zich niet (ze beleggen graag in wat ze kennen?), want HAL zit dik in Boskalis Westminster, Vopak en SBM Offshore.

Nederlandse aandelen en bedrijven, dan is het schier onmogelijk om Corné te mijden:

 

 

 

Dan nog de grafiek van HAL zelf. Veel fraaier vindt u ze niet op het Damrak. Als u dan ook nog eens die 4% ofzo dividend per jaar herbelegt, dan komt deze grafiek bij de bovenburen uit. Helaas zijn bij HAL fee float en omzet zéér laag - dat zijn echt risicofactoren - en vandaar ook dat het slechts een lokaaltje is.

 


(fullscreen)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 augustus 2014 11:43
    Wat gaan ze met die 5 miljard doen? Belangen uitbreiden in Boskalis/Vopak/SBM? Of een nieuwe prooi?

    Van de bestaande zou met name SBM voldoen aan de puntjes "waarde beleggen volgens het FD".

    Koers recent opgeveerd van het emissieniveau toen HAL er de 10% in SBM bij kreeg. Volgens HAL was/is dit koersniveau dus koopwaardig.

    Nog andere prooien? Fugro wellicht?
  2. forum rang 5 theo1 29 augustus 2014 11:46
    Onder waardebeleggen versta ik meer beleggen in bedrijven die ondergewaardeerd zijn tov assets en/of verdienvermogen. De gedachte is dan dat vroeg of laat de onderwaardering gaat verdwijnen waardoor koerswinst gemaakt kan worden. Waardoor raakt een bedrijf ondergewaardeerd? Meestal ofwel omdat het wordt meegezogen in een slechte markt, ofwel doordat het bedrijf tijdelijk door een moeilijke periode gaat. Het komt ook wel voor dat hele sectoren tijdelijk uit de mode zijn.

    Onder stockpicken versta ik meer beleggen in bedrijven waar je goede kansen in ziet, om wat voor reden dan ook. Dat kan zijn omdat er waarde in zit, maar ook omdat je goede groei ziet. Waardebeleggen is dus een subset van stockpicken. Stockpicken moet je meer zien in contrast met indexbeleggen. Voor een stockpicker hoeft er niet perse op dit moment waarde in een aandeel te zitten, als het verdienperspectief maar goed is. Een stockpicker zou bijvoorbeeld best kunnen beleggen in een biotechaandeel met een goede pijplijn dat nu nog weinig of niks verdient. Een waardebelegger zou dat niet snel doen. Het helpt natuurlijk als de waardering redelijk is, maar dat is voor niet alle stockpickers een hard criterium.

    Een dividend growth belegger belegt in aandelen waarvan hij stabiele dividendgroei verwacht. Vaak zijn dit blue chips met een lange geschiedenis van consistente dividendverhogingen. Categorie Shell, Unilever, IBM, Coca Cola. Beetje Buffett stijl dus.

    Wat HAL doet, is denk ik niet zo heel gemakkelijk te kwalificeren. Het zijn buy and hold mensen, maar niet koste wat kost. Ze hebben een waarde-perspectief, maar ook dat niet altijd heel consequent. Het zijn zeker stockpickers. Het brillenimperium past in een macrovisie (vergrijzing) en Buffett kijkt dan weer heel erg niet naar macrofactoren. En ze hebben echt niet al die brillenketens voor spotprijzen op de kop getikt. De visie is juist dat ze in de loop der jaren genoeg kritische massa hebben verzameld om de zaak naar de beurs te brengen. Een wereldwijd imperium dat bewezen heeft te functioneren, brengt meer op dan een puur Nederlandse keten als Pearle. Als die op de beurs al te slijten zou zijn
  3. forum rang 5 theo1 29 augustus 2014 11:49
    quote:

    Opletten schreef op 29 augustus 2014 11:43:

    Wat gaan ze met die 5 miljard doen? Belangen uitbreiden in Boskalis/Vopak/SBM? Of een nieuwe prooi?

    [...]
    Nog andere prooien? Fugro wellicht?
    Belangen in Boskalis/Vopak/SBM verhogen is niet zo gemakkelijk, want dan zijn ze verplicht een bod te doen op het hele bedrijf. Het is maar de vraag of dat is wat ze willen.

    Misschien een superdividend. Maar dat zou ook een beetje een zwaktebod zijn. Fugro zou ik wel willen dat ze daar de bezem door gaan halen. Tot nu toe is dat voor mij een enorme bleeder geweest. Dat bedrijf kan wel wat HAL magie gebruiken.
  4. [verwijderd] 29 augustus 2014 12:01
    quote:

    theo1 schreef op 29 augustus 2014 11:49:

    [...]

    Belangen in Boskalis/Vopak/SBM verhogen is niet zo gemakkelijk, want dan zijn ze verplicht een bod te doen op het hele bedrijf. Het is maar de vraag of dat is wat ze willen.

    Misschien een superdividend. Maar dat zou ook een beetje een zwaktebod zijn. Fugro zou ik wel willen dat ze daar de bezem door gaan halen. Tot nu toe is dat voor mij een enorme bleeder geweest. Dat bedrijf kan wel wat HAL magie gebruiken.
    Overname past denk ik inderdaad niet in de HAL strategie. Er is nog wel ruimte om uit te breiden zonder een bod te hoeven doen, zo zouden ze bij SBM kunnen verdubbelen en nog steeds onder de 30% blijven. Superdividend zou kunnen, maar dan blijft er vast nog genoeg over.

    Maar het is allemaal speculeren. De kans is klein dat ze van de 5 miljard alleen op vakantie gaan of het op een 'zilvervloot' rekening zetten. Zeg het maar!

  5. [verwijderd] 29 augustus 2014 12:27
    Het mooie aan de beursgang van GV is dat het ipv gewaardeerd op boekwaarde het vanaf notering gewaardeerd zal worden op marktwaarde.

    Dit is niks nieuws dat dit gaat gebeuren en dus is de koers ook al gestegen alleen naar mijn eigen berekening kom ik toch nog wel wat hoger uit dan de huidige koers.
    Het zal natuurlijk allemaal afhankelijk zijn van de marktwaardering van GV na de IPO en dan zal HAL het zelf bekend maken op 22 januari 2015

    En dan wordt natuurlijk ook de vraag wat HAL met het geld gaat doen.
  6. followhal 29 augustus 2014 13:17
    HAL heeft al jaren 41,8% van Safilo, op Luxottica na grootste brillenfabrikant van de wereld met eigen merken (bijv Polaroid, Carrera) en licenties (bijv Gucci, Fendi, Tommy, Dior, Hugo Boss etc). Safilo is in Milaan genoteerd (SFL.IM) en heeft een succesvolle herstructurering achter de rug wat ook te zien is aan het koersverloop. Misschien dat ze die van de beurs willen halen en in hun eigen winkels voornamelijk eigen producten kunnen verkopen?
  7. forum rang 5 theo1 29 augustus 2014 13:37
    Een superdividend voor die volle 5 miljard lijkt me inderdaad niet heel erg voor de hand liggen. Van der Vorm en Melchers hebben geld zat en die hebben het voor het zeggen bij HAL. Nog een paar miljard cash lijkt me niet in hun belang.

    Safilo zou te combineren zijn met GrandVision. Daar zit wel logica in.

    SBM zou evt ook kunnen. HAL is daar binnenboord en ze weten als geen ander of de problemen er nu onderhand eens echt opgelost zijn. Als HAL groot zou bijkopen, zou dat een enorm stuk vertrouwen geven aan de rest van de aandeelhouders.

    Fugro zou ik wel willen. Maar ik vrees van niet.

    Verder zie ik in Nederland geen echt voor de hand liggende kandidaten. Maar ze hebben vast wel een idee van wat ze met die 5 miljard gaan doen. Ik laat me verrassen.
  8. [verwijderd] 29 augustus 2014 14:42
    1 miljard voor die 20% IPO, verwachte waardering voor heel GV na IPO zal zo rond de 5 miljard liggen.

    Door de lage free float zal GV echter niet in de AEX komen in maart 2015 maar mogelijk op de wat langere termijn als HAL zijn belang verder verkleint of mogelijk zelfs helemaal afbouwt, maar dat zal alleen maar gebeuren als ze geld willen vrij maken voor andere investeringen.

    De boekwaarde is maar iets van 2.4 miljard..., pin mij er niet op vast, daarom staat die koers ook boven de per aandeel waardering van HAL en mede daarom vind ik het aandeel HAL nu extra interessant omdat die waardering er met de IPO ook uit komt, al kan de uiteindelijke waarde natuurlijk in zowel positieve als negatieve zin verrassen, maar de waardering door HAL gebruikt veranderd ook van boekwaarde naar genoteerde waarde en dus zullen ze de volgende keer dat ze deze waarde per aandeel bekend maken na de IPO, als het goed is 22 jan 2015, een veel hogere waarde per aandeel bekend maken, maar nogmaals de koers staat natuurlijk nu ook al een stuk hoger dan de laatst bekend gemaakte waarde per aandeel maar ik zie nog duidelijk ruimte aan de bovenkant en het leuke is dat dit heel snel ook duidelijk zal zijn want na de IPO kan iedereen dit zien en zullen we dan zien wat het aandeel HAL ook staat.
    In plaats van intekenen op aandelen GV koop ik extra aandelen HAL in aanloop naar de IPO en dan horen we tzt wel hoeveel aandelen er naar de beurs worden gebracht, welk percentage van het totaal dit is en tegen welke koers en dan hebben we een verwacht IPO niveau aan totaal waarde voor GV en dan maar kijken wat de koers doet na IPO.

    Succes.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links