Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Grote Vergissing

De Grote Vergissing

Zo, dat was een fijne herfstvakantie. Dankzij mijn geweldige timing heb ik alle soorten luchten gezien, behalve blauwe. Maandenlang heersten zon en hoge temperaturen. Dat was geen garantie voor de (nabije) toekomst, zo is gebleken. Maar elk nadeel heb zijn voordeel.

Het gaf mij de gelegenheid eindelijk eens al die boeken te lezen die op mijn To Read-lijstje stonden. Die gelegenheid heb ik echter niet te baat genomen. Ik kon toch moeilijk loskomen van de financiële markten en heb daar veel over nagedacht.

Bijvoorbeeld over hoe raar het koersverloop op aandelen- maar vooral obligatiemarkt zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. De obligatiekoersen, en als reflectie daarvan natuurlijk de rente, beginnen een aardig Hans Klok-gehalte te krijgen.

Onvoorstelbaar laag

Je ziet het gebeuren, maar hebt geen idee hoe het kan. Aan het begin van het jaar lag de Nederlandse 10-jaars staatsrente op 2,2%. Een ongekend laag niveau. Het kon niet anders dan dat in 2014 de echte ommekeer in de dalende rentetrend zou plaatsvinden, als vervolg op de aarzelende rentestijging in 2013.

Die gedachte bleek een vergissing, een grote vergissing. Sinds het begin van het jaar is de rente gedaald tot 1,1%, een halvering. Onvoorstelbaar!

De 1,75% staatsobligatie, met aflossing in juli 2023 stond aan het begin van het jaar op een koers van 96%. De actuele koers ligt 10 procentpunten hoger op bijna 107%, een stijging van ruim 12% (inclusief de opgelopen en uitgekeerde coupon). Het zijn rendementen waar een aandelenbelegger op jaarbasis dolgelukkig mee zou zijn.

Uitgehongerde hyena's

Nu zult u zeggen dat de ultralage rente voor staatsobligaties verklaarbaar is door het zeer ruime monetaire beleid. Wanneer we daarnaast bedenken dat door de strenge regelgeving banken, pensioenfondsen en verzekeraars zich als uitgehongerde hyena's op "veilige" obligaties storten, dan is de onnatuurlijk lage rente verklaard.

Maar wat ik ondanks het ruime monetaire beleid niet kan verklaren zijn de renteniveaus op bedrijfsobligaties. Wat te denken bijvoorbeeld van het rendement op een bijna 7-jarige obligatie van de Spaanse telecombedrijf Telefónica (S&P rating BBB). Met aflossing in 2021 krijgt u op deze lening een jaarrendement van 1,5%.

Tegelijkertijd keert het bedrijf een dividend op zijn aandelen uit van circa 6% en is de koerswinstverhouding circa 12. En wat dacht u van beleggers in obligaties Royal Dutch Shell (RDS), die voor een 12-jarige lening (aflossing 2026) een rendement van 1,6% incasseren? Het bedrijf keert zijn aandeelhouders echter een dividend van 4,7% uit, bij een koerswinstverhouding van het aandeel van 12.

De obligatiebelegger zit fout

Wat is nu het perspectief van de obligatiebelegger en de aandelenbelegger in bijvoorbeeld RDS? Voor de obligatiebelegger is het duidelijk. Als RDS financieel gezond blijft, zal in 2026 een rendement van 1,6% op jaarbasis zijn gerealiseerd. De aandelenbelegger moet meer veronderstellen, omdat er meer onzekerheden zijn.

Stel de winst groeit gemiddeld jaarlijks met 3%, terwijl de koerswinstverhouding en het dividendpercentage gelijk blijft. De aandelenbelegger zal dan jaarlijks circa 8% aan rendement incasseren. Anders gezegd, een belegging van 10.000 euro eindigt voor de obligatiebelegger naar verwachting op 12.000 euro, terwijl de aandelenbelegger mogelijk uitkomt op 22.000 euro.

Dit is een waanzinnig verschil. De vraag is nu wie er gelijk heeft: de obligatiebelegger of de aandelenbelegger. Ik denk dat de obligatiebelegger in dit geval "fout" zit. Het grote verschil in rendementsperspectief wordt veroorzaakt omdat de prijzen van obligaties zich geheel richten naar het monetaire beleid, en zich los hebben gemaakt van het debiteurenrisico.

Wolf in schaapskleren

Als de obligatiebelegger gelijk heeft opereren bedrijven als RDS en Telefónica op lange termijn in een probleemloze wereld, waar geen enkel risico op wanbetaling, of erger, plaatsvindt. Als dat zo zou zijn, moeten de aandelenkoersen van beide bedrijven nog veel verder omhoog. Een langdurig aandelenfeestje ligt dan in het verschiet.

Ik denk echter dat risico zich als een wolf in schaapskleren verschuilt in de financiële markten. Wie durft te beweren dat de wereld om ons heen risicoloos is en dat ook nog vele jaren zal blijven, heeft het over de verkeerde planeet. Ik ben er dan ook van overtuigd dat met name bedrijfsobligaties, hoe kwalitatief goed ze ook zijn, volkomen verkeerd geprijsd zijn.

Als het monetaire beleid weer terug naar normaal gaat en/of de wolf zich van zijn camouflagekleding ontdoet, zijn de rapen op de obligatiemarkt gaar. Mijn visie over de ontwikkeling van de rente in de afgelopen jaren was een vergissing. Daardoor miste ik veel rendement.

Maar ik denk dat beleggers die nu nog in (bedrijfs)obligaties stappen zich ook vergissen. Gezien de mogelijke koersverliezen op vooral de langlopende (bedrijfs)obligaties, zou ik zelfs willen spreken van een Grote Vergissing.  

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 augustus 2014 11:19
    Dag Marcel,

    Ik denk dat je een tikfout gemaakt hebt in je artikel: je hebt het namelijk over een staatslening met aflossing in juli 2013. Die was dus al een tijdje afgelost als je vanuit januari 2014 redeneert.

    "De 1,75% staatsobligatie, met aflossing in juli 2013 stond aan het begin van het jaar op een koers van 96%. De actuele koers ligt 10 procentpunten hoger op bijna 107%, een stijging van ruim 12% (inclusief de opgelopen en uitgekeerde coupon)."

    Daarnaast denk ik dat je ook het inflatie/deflatie effect mee moet nemen in je beredenering. Op dit moment is de inflatie historisch laag en dreigt er deflatie. Inflatie drijft de winst en omzet van bedrijven in nominale termen omhoog maar deflatie doet het tegenovergestelde. De aandelenbelegger wordt op die manier in reële termen gecompenseerd voor inflatie en voor hem is het niet zo'n groot probleem.

    Voor een obligatiebelegger is dit wel een probleem want die krijgt een vaste vergoeding: hoe hoger de inflatie hoe lager de reële waarde van zijn vergoeding. In het huidige geval van dreigende deflatie zal hij dus eerder genoegen nemen met een lage vergoeding.

    Ik denk niet dat dit de gehele verklaring is want ook ik denk dat het renteniveau niet continu op dit lage niveau kan blijven maar het vormt in mijn optiek wel een gedeeltelijke verklaring.
  2. Orca 28 augustus 2014 11:25
    Mars, Japan jongen. We staan nog 50bp boven de Japse 10-y, en zij hebben geeneens officieël NIRP. Als je dat verannualiseert met een los polsje kan de FGBL nog 500bp stijgen voordat we op de Japse rente zitten, en we zouden ook nog 500bp kunnen overshooten voor echt origineel 0% op de 10-y.
    Daarnaast hebben banken gillend behoefte aan "risicoloos" kapitaal ter compensatie van hun risk kapitaal, en is parkeren in Frankfurt geen optie met NIRP.
    Dus dit kan en zal nog wel ff doorgaan. Je weet toch hoe de short-trade van Japse obli's heet hè, al ene jaartje of tig? De widowmaker.
  3. [verwijderd] 28 augustus 2014 11:55
    quote:

    KillerBee schreef op 28 augustus 2014 11:19:

    Dag Marcel,

    Ik denk dat je een tikfout gemaakt hebt in je artikel: je hebt het namelijk over een staatslening met aflossing in juli 2013. Die was dus al een tijdje afgelost als je vanuit januari 2014 redeneert.

    Helemaal gelijk, dat was inderdaad een tikfout. We hebben het aangepast!
  4. [verwijderd] 28 augustus 2014 12:25
    Er zijn nog voldoende bedrijfs oblies te vinden rond de 4% a 5% zonder overdreven risico. ASR, KPN, RBS , NN., Dong Energy etc etc. En ben je voetballiefhebber en hou je van een gokje : een kort lopende Benfica 7,25% tot 2016 noteert net onder de 100%. Het is zoeken , maar dan heb je ook wat. Ik blijf zitten in mijn bedrijfsoblies en maak prachtige rendementen.
  5. harrysnel 28 augustus 2014 12:27
    "...Stel de winst groeit gemiddeld jaarlijks met 3%, terwijl de koerswinstverhouding en het dividendpercentage gelijk blijft..."

    Het zit hem denk ik in de opmerking dat "koerswinstverhouding gelijk blijft". Net als staatsobligaties zijn fondsen als Shell, Unilever etc. vluchthaven in onzekere tijden. En ook typisch fondsen om geld in te stoppen als er weinig alternatieven zijn. Koppel onrust aan monetaire verruiming en gebrek aan alternatieven (lage rente depositie, rente staatsobligaties) dan verklaart dat de populariteit van "big caps". Daardoor zijn de koersen van deze fondsen (en beursindices) opgelopen juist door geopolitieke spanningen, sluimerende onrust bij banken etc. De huidige k/w verhoudingen bij Shell etc. zijn daarom m.i. niet houdbaar. Eigenlijk zeg ik dus dat voor huidige aandelenbeleggers in Shell het dividendrendement deels teniet zal worden gedaan door dalende koersen in toekomst als situatie"normaliseert". En ik denk zelfs dat aandelenbeleggers in Shell ook weten dat ze eigenlijk obv huidige k/w verhouding de hoofdprijs betalen voor het aandeel. Er zijn ook hier geen alternatieven.

    Edit: een voorbeeld dat k/w verhouding op dit moment niet leidend is voor belegging in Shell vind ik het herstel in no-time na de forse winstwaarschuwing. Verklaring die ik destijds las was: opluchting dat nieuwe CEO schoon schip maakt, onzekerheid is weg, alle lasten worden nu genomen voor makkelijke vergelijkingsbasis etc. Ik denk dat er gewoon doorgekocht wordt ongeacht bedrijfscijfers vanwege bovengenoemde macro redenen. Komt de focus wel weer op k/w verhouding dan gaat aandeel m.i. zakken.
  6. forum rang 4 zeurpietje 28 augustus 2014 13:36
    eenzelfde verhaal werd al verteld bij rendementen op staatsleningen van 4%, 3% 2% en nu 1%.
    vlgs mij is de reden van deze lage rentes t.o.v. aandelenrendementen dat heel veel institutionele beleggers wel verplicht zijn in staatsobligaties te beleggen en daar zit toch het grote geld.
    Als er bij een bedrijf iets fout gaat sta je als aandeelhouder achteraan en als (senior) obligatiehouder vooraan. kijk maar naar wat er gebeurde met SNS. dat verklaart m.i. ook het verschil tussen obligatierendement en dividendrendement. Of dit grote verschil gerechtvaardigd is weer ik natuurlijk ook niet.
  7. forum rang 5 theo1 28 augustus 2014 14:18
    quote:

    zeurpietje schreef op 28 augustus 2014 13:36:

    eenzelfde verhaal werd al verteld bij rendementen op staatsleningen van 4%, 3% 2% en nu 1%.
    vlgs mij is de reden van deze lage rentes t.o.v. aandelenrendementen dat heel veel institutionele beleggers wel verplicht zijn in staatsobligaties te beleggen en daar zit toch het grote geld.
    Als er bij een bedrijf iets fout gaat sta je als aandeelhouder achteraan en als (senior) obligatiehouder vooraan. kijk maar naar wat er gebeurde met SNS. dat verklaart m.i. ook het verschil tussen obligatierendement en dividendrendement. Of dit grote verschil gerechtvaardigd is weer ik natuurlijk ook niet.
    Hangt van het bedrijf af. Bij Imtech had je natuurlijk beter de obligaties dan de aandelen kunnen hebben, want de aandelen gaan op een (bijna) total loss af. Bij een bedrijf als Shell vind ik dat wat minder logisch.
  8. veepee 28 augustus 2014 16:00
    Volgens mij laten de statistieken zien dat defaults op dit moment daadwerkelijk laag zijn wat zeker een deel van de verklaring is voor de hoge obligatiekoersen. Niet zo vreemd na een crisis die de zwakke broeders al heeft uitgefilterd en de voortdurende beschikbaarheid van goedkoop krediet.
  9. forum rang 5 Ed Verbeek 28 augustus 2014 17:10
    Hartelijk dank voor het geven van je inzicht, Marcel.

    Zo'n twee maanden geleden had ik de eerste helft van mijn obligatiefondsen verkocht
    en vandaag, na het lezen van je artikel, is de rest naar de spaarrekening gegaan.
    Ik Overweeg nu om voor een deel in inflationhedged obligatiefondsen te gaan.
    Kun je daar ook eens iets over schrijven?
  10. frenk7 28 augustus 2014 17:14
    Ik denk dat het geen denkfout is maar een weloverwogen risico afweging.

    Ik ben het met je eens dat een bedrijfsobligatie het risico heeft niet terugbetaald te worden. Maar eigenlijk alleen als het bedrijf failliet gaat en wat is dan een aandeel waard? Ook niks.
    Maar de waarde van een aandeel kan snel halveren of nog veel erger en dan is een obligatie veel veiliger.

    De turn van aandelen naar obligaties is geen zoek naar meer rendement maar juist een teken van risico beperking omdat men de aandelen markt niet vertrouwd.

    Nu in aandelen blijven zitten kan wel eens heel snel de Grote Vergissing worden.
  11. [verwijderd] 28 augustus 2014 19:31
    Marcel Tak for president!

    @theo1 Geheel eens met het woord “natuurlijk”, dus in het geval dat een belegger bij de timing van te voren weet dat het binnen een bepaalde horizon met een spreiding van de risico’s te verwachten rendement niet hetgeen is wat hij of zij verwacht en hij of zij na eventuele Grote of Kleine Vergissingen achteraf gezien een betere keuze had kunnen maken waarmee hij of zij het voor de horizon te verwachten rendement zonder verder gedoe waar geen belegger op zit te wachten wèl had kunnen bijschrijven.
  12. Met Effekt 29 augustus 2014 15:28
    quote:

    Ed Verbeek schreef op 28 augustus 2014 17:10:

    Hartelijk dank voor het geven van je inzicht, Marcel.

    Zo'n twee maanden geleden had ik de eerste helft van mijn obligatiefondsen verkocht
    en vandaag, na het lezen van je artikel, is de rest naar de spaarrekening gegaan.
    Ik Overweeg nu om voor een deel in inflationhedged obligatiefondsen te gaan.
    Kun je daar ook eens iets over schrijven?

    De RABO certificaten zijn enigzins inflation hedged. Het [achtergestelde!] dividend is gekoppeld aan de rente.
    Ik vind dit een zeer interessant produkt, levert nu bijna 6% op met beperkt risiko (mijn mening).
  13. forum rang 5 Ed Verbeek 4 september 2014 08:31
    quote:

    Met Effekt schreef op 29 augustus 2014 15:28:

    [...]

    De RABO certificaten zijn enigzins inflation hedged. Het [achtergestelde!] dividend is gekoppeld aan de rente.
    Ik vind dit een zeer interessant produkt, levert nu bijna 6% op met beperkt risiko (mijn mening).
    Dank voor de tip!
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links