Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Centraal bankgeweld

Centraal bankgeweld

 

Dit is leuk. Ik lach me slap als dit het grootste gevalletje Always expect the unexpected ooit op de beurs wordt. Of moet ik zeggen grootste gevalletje Don't fight the Fed ooit op de beurs? Even bij het begin beginnen. Grijze Leeuw heeft mijn 1,05% en dalend blogje gelezen over die zakkende (Nederlandse) rente.

Hij heeft wat vragen en opmerkingen:

 

 

 

U wel? Verhip, zo heb ik het nog nooit bekeken! Niet dat ik nou wakker lig van die beruchte Fed-balans. Die 2 biljoen dollar aan staatsobligaties lossen vanzelf af en de rest? Ach, als over zoveel jaar niemand er nog naar kijkt of het erover heeft, dan is ook dit probleem opgelost toch? Zoals zoveel problemen vanzelf verdwijnen.

Voorbeeldje hier van? Voorbeeldje hier van. Het Amerikaanse begrotingstekort waar u in 2009 wakker van lag...

 

 

Maar inderdaad, wat nou als die rentes blijven dalen ofwel de staatobligatiekoersen blijven stijgen? Ja, dan kunnen Fed en ook BoJ leuke zaken doen, want hun balansen puilen er van uit. Oh ja, hier een grafiekje van de Japanse rente. Zwitersland doet er eigenlijk niet toe: een kleine en illiquide markt.

 

 

Zelf zie ik niet gebeuren dat de Fed verdient, omdat in principe volgend jaar zomer ze de de rente verhoogt. Als belegger houdt u altijd rekening met Scenario B, ofwel in dit geval dat de economie weer vastloopt, de Fed niet verhoogt en er misschien nog een (ander) stimuleringsrondje er tegen aan gooit.

En de ECB? Hier leest u het in normaal Nederlands.

 

 

In ieder geval vind ik het een leuke eye-opener, dat die Fed-balans niet per definitie een probleem hoeft te zijn en zelfs een goudmijn kan blijken. Always expect the unexpected! Dat geldt in ieder geval wel voor mij voor de Europese rentes. 1%, ik had dat nooit durven voorspellen :-) Even actueel:

 

 

En volgens goed 2014 gebruik doen we daar meteen een Enge Grafiek bij, per strekkende meter te verkijgen bij Bloomberg:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links