Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat doen topbeleggers vandaag?

Het is komkommertijd op de financiële markten. Het is uitzonderlijk rustig geworden. Je kan bijna een speld horen vallen op de beursvloer. En dat is bijzonder frustrerend voor beleggers, want een richtingloze markt kan je missen als kiespijn.

Beleggers worden in slaap gewiegd, wat in de praktijk meestal tot onaangename verrassingen kan leiden eens de spanning terugkeert naar de markten. Bovendien zitten we in een soort overgangsfase voor een grote groep van kleine beleggers.

Die is de vrees voor een marktcorrectie stilaan beu. Jaar na jaar wordt uitgekeken naar een vervolg van de crash van 2008, maar die bleef tot op heden uit. Meer nog, de belangrijkste beursgraadmeters staan op hun hoogste toppen… ooit!

Slechte timing?

Beleggers zijn crash-moe. Ze willen niet meer vrezen voor een nieuwe marktcorrectie, want die komt er toch niet meer. Ze kiezen er steeds meer voor om hun pakketjes aandelen te kopen. Over de timing van deze opstelling en instelling kan je je natuurlijk vragen stellen.

De huidige stierenmarkt is immers al ruim vijf jaar aan de gang zonder enige noemenswaardige correctie. Dat net vandaag beleggers massaal veranderen van mentaliteit, is zelfs zorgelijk te noemen. Want u kent het beurszegde: op de top van de markt is iedereen positief.

Ik zou niet meteen zeggen dat alle beleggers vandaag met overtuiging in de markt zitten, maar ik kom wel al aardig in de buurt van een dergelijke consensus. Die mening is ook voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan toegedaan.

Einde van de bullmarkt

De man is in feite verantwoordelijk voor het soepele monetaire beleid van de jaren negentig, dat aan de basis lag van de zware beurscorrectie rond de eeuwwisseling. Dus hij weet wel degelijk waarover hij het heeft.

In een recent interview met Bloomberg wees hij erop dat de forse stijging van de aandelenmarkt onvermijdelijk zal eindigen in een stevige correctie. Over de timing kon hij echter geen uitspraken doen.

Temeer omdat de huidige risicopremie voor aandelen (versus obligaties) nog onvoldoende hoog was. Toch vindt Greenspan dat de aandelenmarkten toe zijn een (gezonde) correctie. Ook steeds meer topbeleggers scharen zich achter die visie.

Bond King

Het zal u uiteraard niet verbazen dat dit geluid al tijden te horen is bij kritische investeerders, waaronder Marc Faber. Wellicht is hun opinie dus minder interessant. Interessanter is dat beleggers die tot voor kort wel positief waren, zoals Jeffrey Gundlach, ook behoorlijk negatief gestemd zijn.

Zijn bijnaam Bond King spreekt voor zich. Hij is immers een van de beste markttimers, met name op vlak van obligaties. Maar ook over aandelen heeft hij een uitgesproken mening. Tot voor kort was die positief, maar onlangs is Gundlach voorzichtiger geworden voor de beurzen.

Voor hem zijn de aandelenmarkten momenteel rijkelijk gewaardeerd, vooral in het economische klimaat waarin we ons begeven. Hij voorziet dan ook dalende winsten in de nabije toekomst, en dat voorspelt weinig goeds voor de koersen.

Bovendien ziet ook Gundlach dat de grote massa beleggers steeds positiever is geworden voor de aandelenmarkten. Nooit eerder werd er zoveel schuld aangegaan om aandelen te kopen op de NYSE.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nog geen actie

Ook deze indicator lijkt uit te toppen volgens Gundlach. Als deze margin debt eens afneemt, dan kunnen we een fikse beurscorrectie verwachten. En ook daar heeft Gundlach een punt. Echter, iets roepen in de markt is nog altijd gemakkelijker dan er ook effectief naar handelen.

Dat zie ik vandaag bij Gundlach nog niet. Of toch niet direct op het gebied van aandelen. Indirect neemt hij wel stelling door in te spelen op een verdere stijging van de obligatiekoersen, wat precies in het straatje van Gundlach past.

Extra bescherming

Een andere topbelegger die onlangs wél actie ondernam, is George Soros. Deze speculant werd in de jaren negentig wereldberoemd (en berucht) voor zijn speculatie tegen het Britse pond. De val van de munt leverde hem een godenstatus op in de financiële markten en maakte hem in één klap miljardair.

In de voorbije jaren genoot George Soros vooral van de stijgende beurzen, met hier en daar eens een uitstapje naar de grondstoffensegmenten (waaronder goudmijnaandelen).

In zijn jongste fondsrapportage stond echter dat Soros zijn bescherming tegen een beurscorrectie (via een putoptie op de S&P 500) gevoelig had opgetrokken. Hij verhoogde zijn shortpositie op de S&P 500 index van 299 miljoen dollar naar 2,2 miljard dollar, een stijging van meer dan 600%.

Tijdelijk onheil

De omvang van de positie binnen het totale fonds van Soros werd hierdoor opgetrokken van 2,96% tot bijna 17%! Uiteraard moet ik er ook wel bij vertellen dat Soros voor de rest van zijn portefeuille stevig in aandelen blijft zitten.

Deze positie dient dus vooral om zijn bestaande posities in te dekken tegen een mogelijk (tijdelijk) onheil op de beurs. Het is en blijft een opmerkelijke timing van Soros. De S&P 500 heeft op maandag de grens van 2000 punten overschreden.

En laat dat precies ook het koersdoel zijn dat ik eind 2013 had afgeleverd voor deze beursindex in mijn beursprognoses voor 2014.

Voor mij zijn er vanaf dat punt twee scenario’s mogelijk:

  • Of de rally zet door om te transformeren in een ware melt-up als gevolg van massale aankopen (door shortposities).
  • Of de rally begint te haperen om vervolgens te corrigeren (naar het voormalige uitbraakniveau rond 1500 à 1600 punten).

Als u mijn jaarprognoses heeft nagelezen, dan kent u het antwoord al. Ik stel me in de huidige markt bescheiden op en blijven waken over een riante cashpositie, in combinatie met mijn favorieten.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 augustus 2014 11:48
    Ik vind dat er in alle artikelen over een te dure beurs maar bar weinig onderscheid wordt gemaakt tussen markten. De VS is zeker duur, maar Europa toch nog niet extreem. Tenminste aandelen niet, obligaties dan weer wel. Zou er wat te zeggen zijn voor een big rotation van Amerikaanse aandelen naar Europese zodra de ECB op het orgel gaat?
  2. forum rang 7 handyman6 26 augustus 2014 18:13
    We worden,met zijn allen nu al enige tijd met "0%" rentevergoeding op vastgeld, de aandelen ingelokt.
    Probleem is dat we met zijn allen ,op 1 oor liggen als de stekker er uit wordt getrokken door grote partijen.
    Steeds maar dure puts kopen ,kost veel rendement ,dus cash-zijlijnen is verreweg het goedkoopst en zeker.
    Je mist de laatste upticks... dat dan weer wel!
    In juli alles verkocht.

    Grh6
  3. wijzeman 26 augustus 2014 18:33
    De beurskenners wijzen steeds op de al maar doorgaande stijging en waarschuwen voor een correctie. Ik ben het met RW1984 eens, Wanneer is een aandeel duur ?? Fugro levert 1,50 dividend op en wordt steeds omhoog geprezen door diezelfde kenners. Lekker cash gaan zitten voor bijna 0% rente?.
  4. frenk7 27 augustus 2014 12:53
    quote:

    RW1984 schreef op 26 augustus 2014 11:48:

    Ik vind dat er in alle artikelen over een te dure beurs maar bar weinig onderscheid wordt gemaakt tussen markten. De VS is zeker duur, maar Europa toch nog niet extreem. Tenminste aandelen niet, obligaties dan weer wel. Zou er wat te zeggen zijn voor een big rotation van Amerikaanse aandelen naar Europese zodra de ECB op het orgel gaat?
    De VS mag duurder zijn want de economie is er minder slecht dan in Europa.

    Als de ECB gas gaat geven dan daalt de Euro t.o.v. alle andere munten en dus ook t.o.v. de dollar. Voor buitenlandse investeerders die in niet Euro landen wonen is het dan niet interessant om in Euro genoteerde aandelen te beleggen. Het verlies op de wisselkoers is een extra risico.

    Het tegenovergestelde zal dus blijken:
    ECB geldpers = lagere Euro = wegtrekken buitenlandse investeerders = extra lage Europese beurzen
  5. [verwijderd] 27 augustus 2014 13:41
    quote:

    frenk7 schreef op 27 augustus 2014 12:53:

    [...]
    De VS mag duurder zijn want de economie is er minder slecht dan in Europa.

    Als de ECB gas gaat geven dan daalt de Euro t.o.v. alle andere munten en dus ook t.o.v. de dollar. Voor buitenlandse investeerders die in niet Euro landen wonen is het dan niet interessant om in Euro genoteerde aandelen te beleggen. Het verlies op de wisselkoers is een extra risico.

    Het tegenovergestelde zal dus blijken:
    ECB geldpers = lagere Euro = wegtrekken buitenlandse investeerders = extra lage Europese beurzen
    Dan had dat andersom ook zo moeten werken voor de Amerikaanse en Japanse beurzen, maar het tegendeel is waar. Als de euro een bodem heeft gevonden zal het geld instromen. De Amerikaanse beurzen zijn overigens niet iets duurder, maar veel duurder. Die betere economie die zit al in viervoud ingeprijsd. Het verschil tussen Amerikaanse en Europese groei lijkt me overigens niet zo belangrijk voor wereldwijd opererende multinationals, wel voor de smallcaps.
  6. [verwijderd] 30 augustus 2014 11:39
    Er is nog een punt dat mensen niet zien als het om de beurs van de VS gaat.

    In de VS lijkt een waterscheiding te ontstaan tussen grote en kleinere bedrijven. Een winner takes all. Kijk naar de miljarden die een handjevol tech bedrijven (Google, Apple) naar binnen halen.

    Dit betekent dat puur op basis van de winstgevendheid, dat soort aandelen niet eens duur zijn. Een aandeel als Apple kent bijvoorbeeld helemaal geen hoge K/W ratio. Een discount zelfs, als je het afzet tegen andere tech aandelen.

    De aandelenmarkten worden getrokken door dat soort winnaars, maar dat zegt niets over de algehele staat van een economie. Een MKB bedrijf dat het moeilijk heeft, heeft bijvoorbeeld geen impact op de waardering van de S&P 500, want daar zit ie niet in.

    Dat beurzen een graadmeter zouden zijn voor de economie is dus maar ten dele waar. De markten lopen niet alleen vooruit op de reeele economie, maar geven ook slechts een weergave van het grootbedrijf. En dan heb je nog de relatie met lage rendement op spaargeld en lage rendement op obligaties ten opzichte van dividend aandelen. Daarnaast groeit de USA economie momenteel sterk (4% afgelopen maand).

    Dus wat is 'duur'? Het geld moet ergens heen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links